Din oras

Dispariție misterioasă a reperului topo de lângă librăria Universității. Autoritățile nici măcar nu știau că le-a fost luat reperul

Scris de 760

În perioada lucrărilor de modernizare din Piața Unirii începute anul trecut și încheiate definitiv în 20 mai 2017, a avut loc un eveniment semnificativ pentru istoria Clujului: a dispărut reperul topografic de pe trotuarul de lângă librăria Universității, care indica altitudinea față de nivelul mării. Borna a fost tăiată, profesionist, la milimetru, dar cel mai interesant este faptul că autoritățile locale nu au idee că le-a fost luat reperul. Oare de aceea par să plutească în derivă?

Reperul topo, care le indica clujenilor nivelul solului față de mare, a dispărut pur și simplu din peisajul urban. Dispariția sa a fost semnalată autorităților încă de anul trecut de către unii clujeni pasionați de istorie, dar nu au primit răspunsuri concrete, în afară de o ridicare simbolică din umeri. Am observat și noi că reperul nu se mai află în locul său obișnuit, vizavi de librăria Universității, deși latura de Vest din punctul zero al orașului a fost finalizată. L-am contactat pe viceprimarul Dan Tarcea, pe care subordonații săi nu apucaseră să îl informeze că reperul topo a dispărut, și ni s-a spus că la recepția lucrărilor stradale, borna încă mai era acolo.

”Nu știu să vă răspund încă la acest subiect, trebuie să mă interesez și eu să văd care e situația. Dacă nu este, sigur că va înlocuit de cei care l-au luat de acolo. Dar la recepție, când s-a făcut strada, a fost acolo. Verificăm să vedem care e situația și cu siguranță va fi repus, doar ce a fost un lucru bun făcut de către predecesorii noștri, nu trebuie să stricăm noi sau alții”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea. 

Dacă cei din Primărie au fost legați la ochi luni de zile și nu și-au dat seama că a dispărut un reper topografic unic, deosebit de important pentru clujeni, și nici măcar nu știu cine l-a tăiat și în ce scop, cetățenii orașului s-au prins destul de repede că lipsește. 

”Era oficial punctul 0 al Clujului, toți vechii clujeni știau că ieșeai de la librăria Universității și de multe ori îți puneai geanta sau bagajul acolo. Unii așa și-au dat seama că a dispărut această bornă. Pentru că s-au dus ca și câinele lui Pavlov, cu reflex condiționat, și nu au mai avut pe ce pune. Știu cazuri concrete. Eu am aflat la două luni după ce a dispărut, accidental. Am făcut o tură de Cluj cu o grupă de elevi și nu îl văd. Zic: ”A dispărut, nu se poate, am halucinații”. Nu am avut halucinații. E tăiat la milimetru, profesionist”, ne-a informat profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici. 

Profesorul și-a dat seama încă de anul trecut că semnul, care datează din secolul XIX, a fost eliminat și nu a stat cu mâinile în sân. Împreună cu câțiva prieteni s-a interesat la Primărie, însă nimeni nu deține vreo minimă informație despre borna dispărută. 

,,Anul trecut a dispărut și e tăiat la milimetru, nimeni nu știe nimic, ne-am interesat și la Primărie. Sigur, e clar că nu e furat, sunt acolo camere de luat vederi și e tăiat așa la milimetru. A dispărut anul trecut când erau lucrările de pavare în zona respectivă. Și foarte interesant e că nimeni nu ne-a dat niciun rezultat. Este evident că l-au tăiat când au avut loc acele lucrări”, a punctat Bogosavlievici. 

Importanța istorică a reperului topografic este de necontestat. Cluj-Napoca este printre puținele orașe din țară care are astfel de repere. Dar și noi am rămas cu un singur reper topografic, cel de pe strada Dragălina, după dispariția misterioasă a kilometrului 0. 

”Era km. 0 și arăta altitudinea față de nivelul mării. Este un semn austro-ungar, este clar din secolul al XIX lea, a doua jumătate. Era numai în zona asta a actualei Românii, dacă treci munții în Moldova sau în Regat nu o să găsești astfel de semne topografice. Tot ce e posibil să-l fi făcut armata, dar nu sunt documente să ne spună. Mai există doar unul în Cluj, pe strada Drăgălina, pe acela sper că nu-l dau jos.  Este important din punct de vedere istoric pentru că arată nivelul de civilizație a Clujului de atunci, mă refer la a doua jumătate a secolului XIX. Eu cred că l-au făcut militarii”, ne-a relatat profesorul Vladimir Bogosavlievici.

Ziar de Cluj este singurul ziar local care a semnalat municipalității dispariția reperului Topo și așeptăm să fim informați dacă într-adevăr mai exista la recepția lucrărilor stradale sau dacă a fost furat. Oricum, îl felicităm pe șeful Poliției Locale pentru că își ține în zadar ”păpădiile” în stradă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 3 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 3 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 5 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 6 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 7 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 8 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 17 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 22 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 23 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 23 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 23 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE