Din oras

Dispar copacii din fața Bisericii Piariste, dar apar soclurile la statuia lui Emil Racoviță și la ”Școala Ardeleană”. Că-s din beton și noi respirăm beton – așa grăit-a Direcția judeţeană pentru Cultură Cluj

După lupte seculare care au durat mai bine de jumătate de an și s-au soldat cu o reziliere de contract de pe urma căreia vom plăti avocați și despăgubiri din propriul buzunar, Direcţia judeţeană pentru Cultură Cluj a emis aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuii lui Emil Racoviță și a grupului statuar ”Școala Ardeleană”. Dar să dispară copacii. Că, mai nou, și ”culturnicii” au devenit ”peisajiști”.

”1. Grup statuar „Scoala Ardeleana”: – cu condiția prezentării detaliilor de execuție
2. Bust „Emil Racovita”: – Avizul s-a emis în contextul detensionării situației apărute în timpul șantierului. Precizăm că într-o ședinșă anterioară de avizare s-a dat un aviz pentru îndepărtarea statuii (2019). Statuia a fost amplasată inițial fără aviz și fără proiect, fiind total inadecvată în context. Reamplasarea face, defapt,un deserviciu savantului român.
3. Amenajare str. Universitatii: – Cu RECOMANDAREA: eliminarea arborilor din fața bisericii baroce. Efortul făcut pentru eliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat de menținerea unor arbori tineri de aproximativ 10 ani. În varianta anterioară erau mai mulți arbori după reamenajare (menținuți + nou plantați).”

Direcția menționează faptul că: ”În acest moment nu există un raport arheologic al echipei de la M.N.I.T. Din monitorizarea săpăturilor am constatat că au apărut o serie de vestigii arheologice de imporanță excepțională. Înțelegem că se va solicita Comisiei Naționale de Arheologie valorificarea acestor vestigii. Vă recomandăm ca noul proiectant să ia legătura cu echipa de arheologi și să pregătească proiectul în acord cu descoperirile rezultate, pentru a se putea definitiva modificarea proiectului inițial. O adresă a D.J.C. Cluj va fi transmisă în acest sens”.

Remarcăm ”inocența feciorelnică” a culturnicilor județeni: ”Din monitorizarea săpăturilor am constatat că au apărut o serie de vestigii arheologice de imporanță excepțională.” De parcă acestea nu au apărut și când s-a făcut parcarea din fața UBB, ca să nu mai vorbim de restul amenajărilor (inclusiv introducerea canalizării și apei curente) făcute în zonă!

Orașul acesta pute de ipocrizie.