Focus

Discriminare în cazul segregării elevilor pe criterii de performanță. Cum vrea Ecaterina Andronescu să blocheze fenomenul meditațiilor și cum va arăta noua Lege a Educației?

Scris de 456

“Cazul Brașov”, care se referă la segregarea din unitățile de învățământ preuniversitar în funcție de performanță, astfel încât celevii cu media 8 au fost transferați la alte școli, a reprezentat și subiectul unei discuții în cadrul conferinței de presă din Cluj-Napoca, la care a participat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. 

În spațiul public au apărut recent informații referitoare la trei licee din orașul Brașov – Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Colegiul Național Dr. „Ioan Meșota” și Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil”, care prin regulamentele de ordine interioară condiționează continuarea studiilor elevilor în funcție de performanțe, obligând elevii să se transfere la un alt liceu dacă nu obțin media necesară.

”În Legea Educației există un articol care precizează și faptul că unitățile de învățământ pot să își orienteze activitatea spre performanță. Deci faptul că avem în țară, aproape în toate orașele, Colegii Naționale, în mod deosebit, care organizează clase gimnaziale, acest lucru este în totală concordanță cu prevederea de lege. Deci faptul că au făcut o selecție la clasa a V-a și au clase care sunt orientate predilect spre performanță, acest lucru este perfect legal.

Fiecare unitate școlară funcționează pe baza unui Regulament pe care îl aprobă Consiliul de Administrație. Orice Regulament școlar nu poate să cuprindă norme de reglementare care să exceadă normelor de reglementare din Metodologia aprobată prin Ordin de Ministru, din Hotărâri de Guvern aprobate de Executiv sau legii aprobate de Parlament.

Ca urmare, aici este ceea ce trebuie corectat la Brașov și lucrul acesta l-am discutat și ieri cu doamna inspector general, Adriana Bucur, care este prezentă aici (în Cluj-Napoca – n.red.), și anume că acel articol – potrivit căruia, dacă elevul nu are 8, după ce a trecut barajul de la clasa a V-a, trebuie să plece din școală, chiar dacă hotărârea aceasta a fost luată cu aprobarea părinților, deci contractul este semnat de părinți – intră în capitolul de discriminare și nu îl putem accepta. Ca urmare trebuie corectat Regulamentul școlar, cu eliminarea acestei prevederi”, a susținut Ecaterina Andronescu în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, performanțele elevilor se găsesc într-o strânsă corelație cu fenomenul ”meditațiilor”, care subminează din interior încrederea în învățământul preuniversitar propriu-zis.

Cu privire și la acest aspect, Ecaterina Andronescu a răspuns reporterului Ziar de Cluj:

”Aici fenomenul este mult mai complex și noi îl privim în mod corespunzător. 

Sigur, nu putem să învinovățim profesorii sau numai profesorii. În egală măsură, sunt foarte mulți părinți care fac presiune asupra profesorilor pentru aceste ore de meditație în particular.

Am discutat de multe ori în minister că nu este etic, și acest lucru va trebui să îl precizăm foarte clar și în lege, deși este exprimat prin Ordine de Ministru, ca elevii din clasa profesorului să fie meditați de acest profesor. Acest lucru mi se pare că este de neacceptat. 

Așa cum de neacceptat mi se pare și faptul că o învățătoare de la o clasă își ia copiii la propriul after-school. Și acest lucru n-ar avea ce căuta pentru că, de asemenea, creează suspiciune, cel puțin, că acei elevi sunt preferențial tratați și atunci acest lucru nu trebuie să existe în școală dacă vrem să dăm prin școală acel set de valori cu care copilul cel școlit pleacă în viață”, a declarat Andronescu.

Vor intra aceste prevederi într-o nouă Lege a Educației?

”Eu cred că trebuie să le întărim și prin lege, pentru că, iată, au apărut în realitate situații care ne obligă să facem acest lucru”, a conchis ministrul Educației.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-a aflat la Cluj-Napoca cu prilejul inaugurării noului sediu al Inspectoratului Școlar Județean. Tot aici, aceasta s-a întâlnit și cu toți inspectorii generali școlari din țară, precum și cu rectorii universităților clujene.

 

sursa foto: newsbv.roULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 7 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 7 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 12 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 13 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE