Programul “Disciplina Plus” al Liceului Teologic Baptist Emanuel lasa elevii cu nota scazuta la purtare pentru abateri banale precum rasul in timpul orelor sau mazgalirea unui caiet. In regulamentul intern al unitatii scolare exista o sectiune dedicata acestui program pe langa sanctiunile clasice prevazute de Legea Educatiei. Disciplina Plus inseamna “un sistem de tichete de recunoaştere, recompensare şi sancţionare a elevilor, considerandu-l un cadru de formare, constientizare si responsabilizare a acestora”, dupa cum se arata pe site-ul scolii. Numai ca tichetele negative, spun parintii, se acorda pentru comportamente normale pentru varsta copiilor, iar 5 astfel de tichete inseamna scaderea notei la purtare cu un punct.
“La un cumul de cinci tichete negative se scade nota la purtare, dar vreau sa va spun ca sunt fapte absolut normale si banale si fac parte din viata unui copil de varsta aceea. Adica daca razi in timpul orei nu se mai sinchiseste domnul profesor sa stapaneasca o clasa ci da pur si simplu un tichet. Dupa ce s-a incheiat primul semestru, fara sa se faca o procedura normala de sanctionare a elevilor prevazut la articolul 147 din Legea Educatiei cu mustrare scrisa sau alte informari, am primit o informare scrisa, se trimite tuturor parintilor si reprezenta situatia scolara – mediile la toate materiile, iar in josul paginii erau trecute si tichetele negative. Atunci am aflat ca baietelul meu are 6,5 tichete si are nota scazuta la purtare la 9”, ne-a povestit Loredana Ciubotaru, parintele unui copil sanctionat prin sistemul de tichete.
Femeia a cerut explicatii privind faptele copilului care au dus la o masura atat de drastica de sanctionare.
“L-am intrebat pe director ce a facut baiatul meu si mi-a spus ca la ora de engleza a ras la gluma unui copil – a primit un tichet. Alta data nu a avut camasa de culoare alba, a avut si patratele pe ea, i-a dat un tichet. Alta data a deschis usa principala, a mai primit un tichet si in ultima zi de scoala a mazgalit pe pagina unui caiet a unul coleg si s-au amuzat impreuna, a venit directorul si i-a dat doua tichete. A adunat 6,5 tichete si i s-a scazut nota la purtare”, a relatat aceasta.
In programul Disciplina Plus faptele care duc la tichete negative sunt prezentate intr-un tabel cu rosu.
Femeia este decisa sa-si caute dreptatea in instanta, dupa ce a epuizat toate caile de atac.
“Am facut sesizare si catre Inspectorat, mi-au raspuns cat se poate de vag, in cat timp si unde se poate face contestatie. Am mai facut o sesizare la scoala sa se intruneasca Consiliul de Administratie si sa se puna din nou in discutie problema tichetelor si cum se poate ca pentru fapte atat de mici copilul ajunge sa aiba nota scazuta la purtare, nu pentru absente, nu pentru comportamente care atrag scaderea notei la purtare. Am mai facut inca o sesizare la Inspectorat prin care i-am rugat sa controleze scoala sa vada daca regulamentul lor intern este conform Legii Educatiei. Este o scoala de stat, nu poate sa aplice un propriu sistem de sanctionare a copiilor. Sunt prevederi foarte clare in lege. Mi-au raspuns ca se poate ataca in contencios administrativ aceasta hotarare a CA. Voi fi nevoita sa merg in instanta, cu un avocat. N-am stiut de regulamentul acesta, stiam ca este o scoala de stat care functioneaza dupa Legea Educatiei, n-am stiut de acest sistem de tichete”, a mai spus ea.
Pe de alta parte directorul scolii, Flore Dragan, spune ca acest sistem nu face decat sa elimine subiectivismul din deciziile de a scadea notele la purtare si ca decizia acestei forme de sanctionare se ia in Consiliul Profesoral.
“Majoritatea scolilor pur si simplu se intrunesc in Consiliul Clasei si apoi in Consiliul Profesoral si acolo se decid sanctiunile, daca e cazul, daca e un comportament care s-a repetat. Tichetele nu aduc autmat scaderea notei la purtare, tichetele sunt doar o cuantificare a anumitor elemente de indisciplina si incalcare a regulamentului. Propunerile din catalog devin observatii scrise pentru Consiliu. Consiliul Profesoral decide. Daca ar fi sau nu ar fi tichetele nu e important, important e ca se aduna acolo o decizie si se discuta. Ca sa nu lasam elementul de subiectivitate sa domine discutia operam cu aceste informatii scrise. Prin aceste tichete noi vrem sa fim mai onesti. Inca o data va spun, ar putea sa nu fie aceste proceduri si sa dea doar nota scazuta la purtare, ceea ce ar insemna subiectivitate. Or noi facem elementul acesta de procedura pe care il aplicam noua intai, ca dascali, tocmai pentru a scapa de subiectivitate, apoi elevilor”, a precizat directorul.
Intrebat daca se sanctioneaza cu un tichet negativ o fapta atat de banala precum rasul in clasa, directorul a explicat:
“Depinde ce inseamna ras. Daca se rade la o gluma spusa de un dascal, sau de un elev si rade toata lumea, aia e ras, e ok. Daca cineva rade de altcineva asta se numeste altceva, e violenta simbolica, e batjocura, e altceva. Copilul e atentionat, ridicat in picioare daca deranjeaza ora si daca copilul se opreste dupa ce e atentionat nu se intampla nimic, nu se acorda niciun tichet. Daca nu se opreste copilul dupa ce e atentionat atunci in functie de ce face, daca se uita intr-o revista, daca utilizeaza telefonul mobil sau alte lucruri, se face o observatie scrisa in catalog”, arata acesta.
Dragan a tinut sa sublinieze ca informeaza parintii prin mai multe mijloace, dar ca este datoria acestora sa se intereseze de copilul lor.
“Elementele acestea de informare noi le facem, dam tichetele astea sa le duca parintelui, sa le aduca, dar parintele este obligat prin lege sa vina la scoala, sa se informeze. Noi avem si un catalog virtual, dam si scrisori de informare, exista mai multe elemente de informare”, mai spune directorul.
“Cei mai multi 6 elevi intr-o clasa, sunt clase unde nu e niciun elev cu nota scazuta la purtare”, a mai spus el.
Inspectoratul Scolar Judetean este la curent cu acest caz si spune ca nu are competente de verificare.
„Sunt in discutie prevederile unui Regulament Intern al unitatii de invatamant, regulament pe care fiecare parinte il ia la cunostinta si semneaza pentru acesta. In conformitate cu prevederile art.163 din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin OMEN nr. 5115/2014, doar consiliul de administratie al unitatii de invatamant are competenta de verificare a cadrului legal de aplicare a sanctiunii disciplinare aplicate elevilor, in urma contestatiei formulate, in acest sens. Prin urmare, doamnei i se transmite in raspunsul amintit sa aiba in vedere prevederile legale, mai sus mentionate, potrivit carora contestatia se adreseaza, de catre parinte, in scris, consiliului de administratie al unitatii de invatamant, iar hotararea de solutionare a contestatiei poate fi atacata la instanta de contencios administrativ competenta”, au precizat reprezentantii ISJ Cluj.
Foto: cluj.info