Justitie

Directorul Penitenciarului Gherla, obligat de Tribunalul Cluj să-și sancționeze un șef de serviciu

Tribunalul Cluj l-a obligat pe directorul Penitenciarului Gherla să emită decizia de sancționare a șefului serviciului siguranța deținerii, Horațiu Olteanu, pentru că a folosit un ton ridicat împotriva polițistului de penitenciare Antohe-Cosmin Rus, în data de 31.03.2021. Deși comisia de disciplină a constatat că Horațiu Oltean a încălcat deontologia profesională, l-a considerat nevinovat și nu a propus sancționarea șefului serviciului siguranța deținerii.

  • O opinie separată în cadrul comisiei a avut Ovidiu Bota, care s-a dovedit că a fost singura persoană din comisia de disciplină care a avut dreptate.

Șeful serviciului siguranța deținerii, Horațiu Olteanu, nu este la primul derapaj de la lege. Acesta a mai fost “spălat” de comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Gherla, deși ofițerii cu atribuții de control din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) l-au găsit cu nereguli grave în domeniul său de activitate.

  • Impunerea subalternilor a unor atribuții de serviciu care nu corespund fișei postului, într-o maniera ilegală, agresivă și brutală a determinat judecătorii Tribunalului Cluj să-l sancționeze disciplinar pe Horațiu Olteanu.

Judecători și-au dat seama de crearea unui mediu de lucru epuizant și inuman în cadrul Penitenciarului Gherla, dar și de faptul că Horațiu Olteanu ignoră deliberat legea, având grave lipsuri de competență și respect pentru colegii de serviciu.

Tratarea cu superioritate și nesocotirea oricăror norme de drept a devenit emblematică la nivelul penitenciarelor, iar directorul general Dan Halchin ar trebui să trimită psihologii de personal din cadrul Serviciului Psihologia Personalului (SPsP) prin unitățile penitenciare pentru realizarea unei diagnoze organizaționale.

Manifestările care denotă lipsă de respect ale unor angajați din poliția penitenciară atrag critici serioase asupra instituției penitenciare, cu consecințe grave asupra obiectivelor instituționale ale Poliției Penitenciare.

Antone-Cosmin Rus a declarat: ”Horațiu Olteanu a început să urle la mine, să mă amenințe că va fi rău de mine, că se va ocupa el de mine, că mă va băga în comisia de disciplină și că voi vedea eu unde voi ajunge”.

Comportamentul lui Horațiu Olteanu poate îmbrăca forma infracțiunii de purtare abuzivă, iar sindicatul ar trebui să sesizeze organele de urmărire penală împotriva acestuia.

  • ”Tribunalul Cluj îl obligă pe directorul Penitenciarului Gherla să emită decizia de sancționare a lui Horațiu Olteanu, în baza referatului comisiei de disciplină. Iată că ce nu poate Penitenciarul Gherla și nici Administrația Națională a Penitenciarelor, poate instanța care constată că șeful serviciului siguranța deținerii a săvârșit o abatere disciplinară”, informează Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.