
Lucian Nastasă Kovaci a făcut un apel la autorități să redea urbei promenada de la Belvedere și statuia lui Sissi.
„Ce-ar fi o minimă investiție în refuncționalizarea monumentului și a promenadei de la Belvedere (Fellegvár), cu Sissi (Erzsébet királyné) la loc de cinste și în prelungirea podului ce-i poartă numele? Nimic n-ar lipsi de la o asemenea restituție, decât bunăvoința autorităților! Iar locul, igienizat, ar deveni extrem de căutat și pentru perspectiva asupra urbei!” este mesajul lui Lucian Nastasă.
Clujenii au solicitat și ei adesea să fie modernizată Cetățuia, unul din punctele cetrale de interes pentru turiști, dar deocamdată totul a rămas la stadiul de proiect. Lucrurile înaintează extrem de încet și din cauza situației juridice a terenurilor și pentru că investiția este un însemnată, peste 40 de milioane de euro.
Dar să vedem „cât de repede” a evoluat acest proiect:
În 2017 conducerea Primăriei a anunțat organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui teatru de vară pe Cetățuie și pentru amenajarea restului zonei. Bineînțeles că nu s-a mai făcut nimic până în 2019, anul în care s-a anunțat câștigătorul concursului ”de soluții”. Nu s-a făcut mai nimic din cauza problemelor juridice legate de terenuri. Ani la rând s-au purtat negocieri peste negocieri și nici în momentul de față nu s-a rezolvat în totalitate situația. Primăria a mai cumpărat cu zeci de mii de euro câte un imobil degradat, a mai pus niște bănci, a mai turnat o găleată de beton pe alei și cam atât. Cetățuia este în continuare degradată, fără căi de acces pietonal amenajate și năpădită de vegetația crescută haotic. Au mai trecut deci patru ani până când a ajuns pe maza Comisie de Urbanism. Și de atunci din nou tăcere. Ar trebui organizată o licitație, dacă ar exista banii necesari acestui proiect.
În urma intervențiilor de reamenajare, Cetățuia ar trebui să devină un loc predilect pentru evenimente în aer liber, folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriul stâncos și împădurit. Proiectul prevede că este obligatorie restaurarea accesului nelimitat prin gangurile celor trei porți ale cetății, iar platoul cetății se va aduce obligatoriu la o formă apropiată de forma istorică originală prin demolarea actualei parcări de autoturisme.
Atunci:
Acum: