Prof. Dr. Constantin Ciuce, fostul rector al UMF Cluj actualmente directorul medical al Spitalului Regina Maria, este acuzat că efectuează intervenții chirirgicale care depășesc aria sa de competență.
Un cititor atrage atenția unei situații alarmante legată de activitatea Prof. Dr. Constantin Ciuce, medic primar chirurgie generală și vasculară la Spitalul Regina Maria din Cluj. Pe site-ul clinicii Regina Maria sunt afișate public o serie de intervenții efectuate de acesta, care, în mod evident, depășesc aria de competență pentru care este calificat și certificat conform normelor medicale.
„Exemplele incluse în acest mesaj reprezintă doar o mică parte din această practică extinsă, care pune serios în pericol siguranța pacienților. Deși presa locală a semnalat anterior aceste probleme, articolele au fost rapid retrase sub presiuni diverse, iar până în prezent, în ciuda legislației clare în domeniu, nicio sancțiune nu a fost aplicată”, ne-a scris cititorul
Exemple de intervenții care depășesc competențele chirurgiei generale și vasculare
- Intervenții ginecologice: histerectomii, anexectomii, salpingectomii.
- Intervenții toracice: rezecții pulmonare, toracotomii, reconstrucții esofagiene.
- Chirurgie pediatrică: operații pentru testicul necoborât, cura herniei inghinale bilaterale pediatrice.
- Chirurgie plastică și reconstructivă: reconstrucții mamare, abdominoplastii, lambouri locale.
- Chirurgie urologică: nefrectomii totale, ureteroscopii terapeutice.
- Intervenții ortopedice: alungirea tendonului achilean, tunel carpian.
„În practica modernă, chirurgii generaliști, deși cu o pregătire extinsă, aleg să se supraspecializeze în subdomenii specifice pentru a garanta cele mai bune rezultate posibile, cum ar fi herniologia, proctologia, chirurgia oncologică, hepatică sau biliopancreatică. Pe lângă aceasta, pentru a putea performa la standarde moderne, chirurgii se pregătesc ani de zile în tehnici laparoscopice deosebit de avansate și robotice. În contrast, domnul Ciuce alege să intervină într-o gamă vastă de proceduri, fără a respecta limitele de competență pentru care este calificat. Această abordare, ce sfidează legislația medicală română, compromite actul medical de calitate și siguranța pacientului. Practicile de acest tip sunt cunoscute și vizibile publicului chiar pe site-ul Regina Maria, dar, în mod alarmant, nu au fost până acum sancționate în vreun fel”, se mai precizează în mesajul primit.