Sanatate

Directorul medical Adela Golea, despre măsurile de protecție împotriva COVID-19. Ce poate face fiecare dintre noi pentru a preveni răspândirea virusului?

Prevenția și respectarea măsurilor de protecție în cazul infecțiilor virale respiratorii reprezintă cheia păstrării unei stări de sănătate optime, precum și evitarea contaminării cu COVID-19. Spălatul pe mâini, dezinfectarea, igiena specifică a strănutului, dar și menținerea unei igiene orale corespunzătoare, păstrarea distanței sociale sunt doar câteva dintre măsurile care sunt la îndemâna oricui și care pot face diferența dintre viață și moarte. 

În cadrul unui interviu amplu, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJUC), Adela Golea, a clarificat mai multe aspecte de primă importanță în contextul răspândirii infecțiilor cu virusul COVID-19. Aceasta s-a referit la măsurile instituite de autorități, precum corturile specifice de triaj, dar și ce au de făcut pacienții care se adresează cu alte urgențe la Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj, în situația delicată a infecției virale cu COVID-19. 

Care este rolul corturilor de triaj? 

„Ideea corturilor de triaj acolo unde pacienții se prezintă la spital și sunt în număr mare, a fost de a aduce în prim-plan triajul pacienților care ar trebui să stea acasă în autoizolare, care nu s-au declarat și care au anumite patologii care, asemenea Covid-19, se pot transmite pe cale aeriană și pot în acest moment să creeze mai mulți pacienți pentru sistemul medical și, în același timp, să protejăm anumite secții ale spitalului de această contaminare”, a declarat directorul medical din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, medicul Adela Golea. 

Aceasta este explicația pentru care aceste corturi de triaj au fost montate înainte de intrarea în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU Cluj), în care intră pacienții care acuză stări de febră, care au simptomatologie respiratorie sau alte patologii ce pot fi transmise contagios. 

Prin intermediul instalării corturilor de triaj, din apropierea Unității de Primiri Urgențe din Cluj au fost luate măsuri privind protecția pacienților, a personalului medical, precum și pentru reducerea cazurilor de patologii infecțioase.

Corturile dispun de 10 posturi, situate la distanță unele de altele de 1,5 m.

În cadrul acestor corturi se face un triaj epidemiologic pentru pacienții care n-au declarat, care nu au fost întrebați sau au intrat pe alte rute, tocmai pentru identificarea măsurilor optime ulterioare ce se impun: izolarea la domiciliu sau carantinarea. 

Iar în cazul în care pacientul acuză stări de febră și există suspiciuni, atunci este trimis la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj pentru investigațiile ulterioare. 

În privința personalului medical și măsurilor de protecție, acestea sunt unele specifice infecțiilor respiratorii: 

„Măsurile de protecție, aici, sunt măsuri de protecție pentru patologia respiratorie: mască, distanță și, venind în contact cu anumite obiecte pe care le poate atinge și pacientul, mănuși.

Cu acele recomandări specifice, de schimbare a măștii la 3 ore sau dacă se umezește cu schimbarea mănușii de la o persoană la alta ș.a.m.d.”, a adăugat directorul medical Adela Golea.

Ce se întâmplă cu restul urgențelor?

„În privința urgențelor care vin către UPU: de exemplu, dacă ai un accident de mașină, dacă pacientul este în stop cardio-respirator, cazuri pe care noi le considerăm că sunt curate, intră direct, ca și până acum, în Unitatea de Primiri Urgențe”, a declarat Golea.

Dar și în aceste cazuri pot exista situații mixte: pot face accidente și persoanele care s-au repatriat recent.

Cum procedează cadrele medicale din cadrul SCJU Cluj în asemenea situații?

„În aceste condiții, boxa din resuscitare și vechea boxă care era socotită pentru cazuri septice, este pentru izolarea acestor pacienți”, a clarificat directorul medical Adela Golea. 

Și în cadrul celorlalte clădiri care aparțin de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, unde oamenii intră, au fost operate măsuri de triaj, chiar dacă nu neapărat sub forma unui cort, ci prin intermediul unui paznic/portar care adresează pacienților câteva întrebări specifice ca măsură de prevenție.

Iar toate aceste proceduri vizează limitarea contaminării. 

„Cel mai mult ne protejează respectarea măsurilor de prevenție și aș insista pe acest aspect:

e foarte important când strănutăm să nu o facem în fața celuilalt.

De ce în plica cotului?

Pentru că pe haine rămân, se scoate, se spală ș.a.m.d.

În momentul în care ai strănutat în mână și după ai pus mâna pe altceva, toate aceste obiecte preiau ceea ce este pe picăturile pe care noi le-am strănutat.

De aceea, dacă am strănutat în mână, după aceea trebuie să ne dezinfectăm. Înainte de a pune mâna, inclusiv pe telefonul nostru personal. 

Iată de ce trebuie să respectăm spălatul pe mâini, igiena specifică strănutului, și un alt aspect esențial: o igienă corespunzătoare a cavității bucale, pentru că acest virus se multiplică în faringe.

Dacă îmi fac o igienă bună a cavității bucale, dacă folosesc o apă de gură cu gargară, pe bază de soluție mentolată sau alcoolică, reduc capacitatea de replicare și automat, această capacitate de a da la altcineva și a transmite virusul. 

Și un lucru esențial este de a încerca să ne autoizolăm, să păstrăm distanța socială și în acest fel reducem acest ciclu de transmisie”, a declarat directorul medical din cadrul Spitalului Județean Cluj, Adela Golea. 
 

După cum a precizat Adela Golea, deocamdată cazurile pozitive nu au reprezentat până acum cazuri de terapie intensivă, un aspect cât se poate de benefic pentru sistemul sanitar clujean.

În alte condiții, precum situația gravă din Italia, unde chiar dacă sistemul medical funcționează mai bine, nu au fost luate în considerare inițial aceste măsuri de întrerupere a lanțului de transmisie și s-au trezit cu un număr foarte mare de cazuri de terapie intensivă. 

Autoritățile recomandă evitarea zonelor aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane.

Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.

Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

Stați acasă!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *