In vizor

Directorul General al CFR SA și membrii Consiliului de Administrație au beneficiat de bonusuri de 307.000 de lei în mod ilicit

Conform raportului public al Curții de Conturi pentru anul 2016, membrii Consiliului de Administrație și Directorul General al CFR SA au beneficiat de suma de 307.000 de lei în calitate de bonus pentru aprobarea planului de administrare, iar alți angajați au folosit, în perioada 2015-2016, autoturismele aflate în proprietatea societății ori au decontat cheltuieli pentru combustibil, pentru desfășurarea unor activități fără legătură cu obiectivele, atribuțiile și scopul care erau prevăzute în actele normative de funcționare.

 

Pentru suma de 18.000 de lei, de asemenea, nu au putut fi oferite acte doveditoare privind utilizarea în scopul activității economice desfășurate sau în interesul serviciului.

 

Conform aceluiași raport al Curții de Conturi, Comisia de Inventariere a CFR SA nu au prezentat acte justificative care să detaileze și să prezinte propunerea de scoatere din patrimoniu a unui număr de 21 de vagoane de călători.

Alte prejudicii financiare cuprinse în raport se referă la constituirea și raportarea unor date eronate a comisioanelor aferente drepturilor de personal care fac obiectul unor litigii de muncă, iar mai exact, acestea nu au fost ajustate cu valoarea drepturilor de personal acordate de companie, în cuantum de 250,814 milioane de lei (197,365 milioane de lei – salarii şi 53,449 milioane de lei – contribuţii ale angajatorului), ca urmare a sentinţelor civile definitive.

 

Societatea CFR SA, a folosit, în anii 2015-2016, bunuri de natura proprietății publice pentru defășurarea activității, fără a avea încheiate acte adiționale la contractele de concesiune, valoarea acestora influențând clauzele acestor contracte, se mai arată în raportul CC.

 

În mod particular, Sucursala Regională de Căi Ferate Bucureşti nu a calculat ori nu a evidenţiat în actele de contabilitate şi nici nu a urmărit, în vederea încasării, penalităţi în valoare de 141.000 de lei, cuvenite în baza clauzelor prevăzute în contractele de închiriere pentru neîndeplinirea la scadenţă a obligaţiilor de plată de către partenerii contractuali. Unele creanţe, în sumă de 896.000 de lei, deşi evidenţiate, nu au fost urmărite şi încasate, astfel că dreptul de a acţiona în vederea încasării s-a prescris, se arată în comunicatul Agerpres.

 

sursa foto: railwaypro.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *