In vizor

Directorul Aeroportului Cluj: „Avem mari speranțe în vaccin. Sperăm să se adopte în regim de urgență acel pașaport de vaccinare”

Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a declarat că speranțele pentru reluarea traficului pe aeroporturile europene stă în adoptarea de către Parlamentul European a pașaportului digital de vaccinare. 

„Traficul se reface foarte greu. Avem mari speranțe în vaccin, în dorința oamenilor de a călători și în normalizarea situației generale. Comiasia Europeană deja a propus și sperăm ca Parlamentul european să adopte în regim de urgență acel pașaport de vaccinare care va ajuta foarte mult. Propunerea este ca acel certificat verde să conțină trei informații: dacă pasagerul a fost vaccinat, dacă are test negativ sau dacă a avut boala recent. Comisia Europeană a alocat peste 100 de milioane pentru implementarea la nivel european a acestui certificat verde digital. Toate asociațiile de aviație au solicitat pașaportul digital de vaccinare. Sperăm să fie operațional în luna iunie”, a declarat David Ciceo. 

În primul trimestru din 2021 traficul pe Aeroportul Cluj este mai mic cu 81% față de aceeași perioadă din 2019. De asemenea, reluarea unor destinații se amână sau se suspendă.

„Traficul pe Aeroportul Cluj crește destul de greu. În primul trimestru am avut 106.000 de pasageri, iar în 2019 am avut 546.000 de pasageri, o scădere de 81%, dar stăm mai bine decât multe aeroporturi europene. Luptăm pentru reluarea traficului. Avem 22 de destinații în acest moment, la jumătate față de 2019. Se vor relua anumite destinații, însă multe se vor amâna sau se suspendă. De exemplu Dubai se amână până la toamnă”, a specificat Ciceo.

Aeroportul va avea un centru de testare care se va adresa tuturor clujenilor, nu doar pasagerilor. Acest centru va funcționa și în zilele de week-end și va oferi atât teste rapide cât și teste PCR.

Pentru viitor, Ciceo speră ca Aeroportul să poată atrage 40-50 de milioane de euro din fonduri europene. Acești bani vor fi folosiți pentru o serie de proiecte, unul dintre ele fiind cel de exindere a terminalelor.

„Vom depune un proiect pentru extinderea terminalelor. Este vorba de zona de regrupare internă și externă. Vom crea spații de regrupare și la etaj. Înainte de criză era aglomerație și trebuie să mărim pentru a crea spații pentru Poliția de frontieră, dar s-ar putea și ca distanțarea să rămână pentru următorii doi-trei ani. În toată Europa va fi o problemă la capacitatea terminalelor. Noi suntem eligibili să luăm 50% fonduri europene dacă finalizăm proiectul până în decembrie 2023”, potrivit lui Ciceo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *