Din oras

Directorii muzeelor din Cluj isi completeaza veniturile din alte surse: UBB sau Academia Romana

Scris de 427

Directorii celor mai importante muzee clujene au obtinut anul trecut venituri consistente prin cumularea cu alte functii si contracte, in marea loc majoritate de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Altii mai lucreaza pentru Academia Romana si pentru diverse universitati si institutii din tara. 

Lucian Nastasa-Kovacs, directorul Muzeului de Arta din Cluj-Napoca si-a deschis anul trecut doua depozite bancare, unul de 5.000 de euro si celalalalt de 3.000 de dolari. El a fost numit in functie din decembrie 2014, iar salariul sau pe anul trecut din aceasta sursa a fost de 3.674 de lei. Potrivit declaratiei de avere, cea mai mare parte a venitului sau provine insa de la Academia Romana, de unde a primit 103.875 lei, plus 50.950 de lei de la UBB, la care se adaoua 342 de lei de la Universitatea “Constantin Brancusi” din Targu Jiu, 1.900 de lei de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale, pentru participarea in comisii de evaluare, 334 lei de la Federatia Comunitatilor Evreiesti pentru drepturi de autor si 150 de lei de la Unitatea Executiva pentru cercetare. In medie, ar fi aproximativ 13.435 de lei lunar. Directorul muzeului detine trei terenuri si doua case in Manastreni, un apartament in Cluj-Napoca si un automobil Hyundai Elantra din 2012.

Alexandra Sarbu, muzeograf si sef de sectie interimar  acastigat anul trecut 10.997 lei, adica 916 lei lunar. 

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Salagean, a obtinut anul trecut 36.612 lei pentru activitatea in cadrul institutiei, plus 2.423 de lei de la UBB, prin plata cu ora. In total, 3.252 de lei lunar. 

Directorul adjunct Totszegi Tekla a primit de la muzeu 22.980, la care s-au adaugat 3.543 de lei de la UBB si 1.440 de la un Muzeu din Ungaria, pentru drepturi de autor. In plus, a obtinut 11.667 de lei din vanzarea unui imobil si 800 de lei pentru inchirierea unui spatiu. Familia sa detine peste 30 de terenuri in Cluj-Napoca, Ungaria si sate din Cluj, doua case in Cluj-Napoca, una in Ungaria si doua in comuna Baciu, toate mostenite. De asemenea, mai au un automobil Renault Clio din 2002 si un tractor din 2001.

Serdan Olga Daniela Camelia, sef de sectie in cadrul institutiei are un salariu de 20.538 de lei, adica 1.711 lei lunar, iar Cristian Micu, de asemenea sef de sectie la MET, a obtinut anul trecut 20.312 lei, adica 1.692 de lei lunar. 

Carmen Ciongradi, manager interimar Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj a avut anul trecut un venit de 50.280 lei, adica 4.190 de lei lunar. Si sotul sau, Emilian Simion Bota, este angajat in aceeasi institutie, pentru un salariu anual de 23.413 lei.

Viorica Crisan, directorul institutiei, a contractat in 2014 un credit de 4.590 de lei. Venitul sau de la muzeu a fost de 35.028 lei,plus 565 lei de la Consiliul Judetean Salaj si 279 lei de la Ministerul Culturii, prin contracte civile. In total, 2.989 lei lunar. Si sotul sau, Radu Mihaiu Crisan lucreaza la MET, pentru un salariu de 7912 lei si inca 1.523 lei prin contract civil. 

Foto: citynews, gazetadecluj, muvelodes.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 10 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 10 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 16 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 17 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE