In vizor

Directorii Institutelor de Cercetare din Cluj, fără avere la vedere. Agenția Națională de Integritate a fost deja sesizată

Scris de 390

Agenția Națională de Integritate (ANI) a fost sesizată în privința declarațiilor de avere și de interese ale conducerilor Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare: cea mai mare asociație a cercetătorilor români din țară și străinătate, Ad Astra, semnalează lipsa transparenței menținute la nivelul conducerilor Institutelor de Cercetare din țară, mai exact absența declarațiilor de interese și de avere ale directorilor centrelor de cercetare. Și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, unde funcționează câteva asemenea Institute de Cercetare, declarațiile de avere fie lipsesc cu desăvârșire, fie au rămas neactualizate. 

„Membrii Asociației Ad Astra au decis sesizarea ANI în legătură cu lipsa declarațiilor de avere și de interes pentru majoritatea din conducerile Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare.

Într-o scrisoare deschisă, adresată ministrului cercetării, dl Nicolae Hurduc, în iulie 2019 (aici), am solicitat mai multe informații în acest sens. Răspunsul din partea ministerului (datat 02.08.2019 și nesemnat, aici) ne-a determinat să adresăm o nouă solicitare, în septembrie 2019 (aici). Din răspunsul primit la aceasta (aici) am constat că nu a fost emis niciun Ordin ministerial în sensul publicării declarațiilor”, informează asociația prin intermediul unui comunicat.

Asociația Ad Astra sesizează ANI în privința declarațiilor de avere și de interese ale conducerilor Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare

Cercetătorii reuniți în Ad Astra susțin că „emiterea Ordinului de mai sus urma să se facă în baza adresei ANI spre MCI menționată în răspunsul MCI spre asociația noastră din 02.08.2019: ‘Referitor la declarațiile de avere ale Directorilor de Institute, ca urmare a răspunsului primit de la Agenția Națională de Integritate, cu numărul de înregistrare 10872/02.08.2019, s-a constatat faptul că este obligatorie completarea declarațiilor de avere și interese, de către tot personalul din conducerea Institutului. În consecință, Ministerul Cercetării și Inovării va emite un Ordinprin care să oblige DG să completeze și să publice pe site-ul Institutului în termen de 30 de zile, Declarațiile de avere și de interese, în conformitate cu prevederile legii.’ În baza celor de mai sus, Asociația Ad Astra a formulat petiția adresată ANI de aici.”

Astfel, și în cadrul Institutelor de Cercetare din Cluj-Napoca transparența în privința declarațiilor de avere și de interese reprezintă o vulnerabilitate: acestea fie nu se regăsesc pe site-urile oficiale ale centrelor de cercetare, fie sunt neactulizate. 

bunăoară, Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca, filială cu personalitate juridică din cadrul Institutului Național de Cercetare -Dezvoltare pentru Științe Biologice București, nu dispune de informații publice în privința declarațiilor de avere și de interese afișate pe site-ul oficial. 

Un alt asemenea exemplu de lipsă a transparenței în privința absenței declarațiilor de interese și de avere este reprezentat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, unde pot fi identificate diverse informații utile în privința proiectelor de cercetare aflate în desfășurare și derulate la nivelul I.N.C.D.T.I.M. Cluj-Napoca, mai puțin în ceea ce privește declarațiile de avere și de interese. 

Astfel, declarațiile de avere și de interese ale membrilor Consiliului de Administrație pot fi regăsite cu greu, iar ultima declarație de avere publicată de către directorul general, Dr. ing. Romulus Valeriu Flaviu Turcu, pe care o regăsim pe site-ul Agenției Naționale de Integritate este din anul 2018, aferentă anului 2017. 

Ziar de Cluj a semnalat de nenumărate ori lipsa declarațiilor de avere și de interese ale șefilor și angajaților din instituțiile de stat.

 

 

 

sursa foto: ziare.comULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 15 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 17 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 17 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 17 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 17 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 18 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 18 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 19 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 20 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 20 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE