Din oras

Dincolo de minciunile de PR ale municipalităţii clujene, TU CE AER RESPIRI?

Scris de 241

Citim prin reviste şi site-uri obscure despre cum orăşelul nostru “a ocupat primul loc în rândul a 100 de orașe mari din Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea aerului”. O revistă franceză fondată în 2012, We Demain, scrie un material, în 2014, din care aflăm, muţi de uimire, că “Cluj-Napoca și Edinburgh sunt singurele două orașe mari în care numărul mediu de zile de poluare a aerului care depășește nivelurile normale este zero”.

Ce date or fi folosit habar nu avem, dar, prea des ni se întâmplă să apară tot felul de inşi care să ne vorbească despre sclipiciul urbei noastre, de parcă noi, zilnicii trăitori în mizeria cotidiană, am fid oar nişte răi lipsiţi de recunoştinţă faţă de ănsăşi existenţa lui Emil Boc. De parcă noi nu vedem traficul cotidian, nu vedem lipsa utilajelor de curăţenie stradală ROSAL şi BRANTNER pe străzi, noxele din acest cel mai curat aer din Europa! Chiar nu vă mai e jenă în municipalitatea asta emilbocizată? Oricum, de curiozitare chiar vom dori să ştim (şi vom face săpăturile necesare) cu cât s-a plătit mizeria piaristică.

Realitatea cu privire la calitatea aerului respirat în Cluj-Napoca este la o măsurătoare distanţă. Senatorul USR de Braşov, Allen Coliban, a fost miercuri la Cluj şi, din curiozitate, a testat calitatea aerului din municipiu.

Concluzia? Citiţi şi vă minunaţi:

“Cluj, tu ce aer respiri?

Astăzi am ajuns în Cluj-Napoca. La o plimbare pe Horea, am făcut un test cu jucăria cea nouă – un senzor de măsurare a calității aerului. Valorile determinate s-au situat constant între 50 și 100 ug/m3 pentru PM10 și doar un pic mai mici pentru PM2.5. Adică aproape dublu față de valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane a PM10 (respectiv de 3 ori peste în cazul PM2.5).

De curiozitate, am intrat pe site-ul calitateaer.ro. Stația cea mai apropiată de centru, CP-2, nu funcționează. Coincidență? Celelalte stații sunt toate “verzi”, cu valori sub 20 ug/m3.

Pe cine să credem?

(Măsurătorile de azi vor fi luni subiectul unei interpelări adresate Ministerului Mediului)” – a scris senatorul pe pagina sa de socializare.

Chiar aşa, pe cine să credem?

Mai ales când citim pe Clujust.ro faptul că temuta mafie italiană, Camorra, este cea care a livrat aceste staţii de monitorizare a calităţii aerului şi la Cluj. Culmea coincidenţei: contractual de furnizare a staţiilor este fix din 2014, anul în care apare şi mizeria de articol din revistuţa franceză, să se izbească municipalitatea clujeană cu el de piept.

Vom reveni.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 18 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 21 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE