Citim prin reviste şi site-uri obscure despre cum orăşelul nostru “a ocupat primul loc în rândul a 100 de orașe mari din Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea aerului”. O revistă franceză fondată în 2012, We Demain, scrie un material, în 2014, din care aflăm, muţi de uimire, că “Cluj-Napoca și Edinburgh sunt singurele două orașe mari în care numărul mediu de zile de poluare a aerului care depășește nivelurile normale este zero”.
Ce date or fi folosit habar nu avem, dar, prea des ni se întâmplă să apară tot felul de inşi care să ne vorbească despre sclipiciul urbei noastre, de parcă noi, zilnicii trăitori în mizeria cotidiană, am fid oar nişte răi lipsiţi de recunoştinţă faţă de ănsăşi existenţa lui Emil Boc. De parcă noi nu vedem traficul cotidian, nu vedem lipsa utilajelor de curăţenie stradală ROSAL şi BRANTNER pe străzi, noxele din acest cel mai curat aer din Europa! Chiar nu vă mai e jenă în municipalitatea asta emilbocizată? Oricum, de curiozitare chiar vom dori să ştim (şi vom face săpăturile necesare) cu cât s-a plătit mizeria piaristică.
Realitatea cu privire la calitatea aerului respirat în Cluj-Napoca este la o măsurătoare distanţă. Senatorul USR de Braşov, Allen Coliban, a fost miercuri la Cluj şi, din curiozitate, a testat calitatea aerului din municipiu.
Concluzia? Citiţi şi vă minunaţi:
“Cluj, tu ce aer respiri?
Astăzi am ajuns în Cluj-Napoca. La o plimbare pe Horea, am făcut un test cu jucăria cea nouă – un senzor de măsurare a calității aerului. Valorile determinate s-au situat constant între 50 și 100 ug/m3 pentru PM10 și doar un pic mai mici pentru PM2.5. Adică aproape dublu față de valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane a PM10 (respectiv de 3 ori peste în cazul PM2.5).
De curiozitate, am intrat pe site-ul calitateaer.ro. Stația cea mai apropiată de centru, CP-2, nu funcționează. Coincidență? Celelalte stații sunt toate “verzi”, cu valori sub 20 ug/m3.
Pe cine să credem?
(Măsurătorile de azi vor fi luni subiectul unei interpelări adresate Ministerului Mediului)” – a scris senatorul pe pagina sa de socializare.
Chiar aşa, pe cine să credem?
Mai ales când citim pe Clujust.ro faptul că temuta mafie italiană, Camorra, este cea care a livrat aceste staţii de monitorizare a calităţii aerului şi la Cluj. Culmea coincidenţei: contractual de furnizare a staţiilor este fix din 2014, anul în care apare şi mizeria de articol din revistuţa franceză, să se izbească municipalitatea clujeană cu el de piept.
Vom reveni.