Sanatate

Din secretele longevitatii

Unui om ajuns in a doua jumatate a vietii nimeni nu-i mai pretinde preformante fizice, sportive sau intelectuale. Performante spirituale insa, o minte activa, clara, creatoare si prodigioasa au o viata mai indelungata… cu conditia respectarii unor reguli de viata activa.

 

 

Sunt unele profesiuni sau ocupatii care-i permit omului sa munceasca in continuare pana la adanci batraneti in aceeasi directie, adica sa ramana cu aceeasi preocupare activa. Asa sunt fermierii, femeile casnice, scriitorii, unii artisti etc. Acesti oameni sunt mai fericiti si mai castigati prin faptul ca nu trebuie sa-si intrerupa brusc activitatea de baza prin pensionare. Ei pot continua cat vor si cat pot sa munceasca, cu o pricepere si o experienta tot mai bogata. Sentimentul fortifiant al utilitatii si al capacitatii  de a munci in continuare contribuie direct la prelungirea  si mentinerea tineretii, a sanatatii si a vitalitatii.

 

 

Secretul longevitatii consta mai ales in implinirea dinamica, continua a personalitatii fiintei noastre pe plan individual si social. Trebuie deci sa ne propunem:

 

 

–    Daca dorim sa traim mult, in primul rand trebuie sa vrem.
–    Apoi, sa stim ce vrem sa realizam. Scopul innobileaza elanul.
–    Sa luptam permanent pentru scopul propus.

 

 

Restul vine de la sine. In raport cu pregatirea noastra, talentul fiecaruia, vocatia noastra, capacitatea de vointa si de efort, de antrenamentul autogen spiritual si de conditiile pe care ni le cream putem actiona. Diversitatea este extrem de larga, la fel ca si complexitatea vietii. Orice ocupatie poate fi pasionanta, daca ii descifrezi laturile intime si valentele vitale in raport cu utilitatea ei sociala si satisfactia personala.

 

 

“Fortunatae senex” – Fericit batran! a exclamat  Vergiliu in “Bucolice” prin glasul unui erou, care admira un batran arandu-si ogorul. Credem sincer ca unul din cele mai importante  “secrete” ale longevitatii consta in implinirea continua, neintrerupta, placuta si fara compromisuri a misunii noastre pe pamant! Si ne referim aici la sentimentul utilitatii si al indeplinirii rolului in familie si societate. Nu exista nici o varsta a abdicarii, a renuntarilor, a consolarillor la pensionare.

 

 

Nu trebuie sa se renunte la activitatile sociale utile, placute, creatoare, la pasiunile pe care nu le-am dezvoltat suficient in tinerete. Este bine sa ne gandim din timp si sa mentinem vie flacara pasiunii careia ne vom dedica in restul vietii. Fiecare trebuie sa aiba sau sa-si gaseasca o pasiune, un hobby, o activitate placuta, interesanta, atragatoare, tonifianta. Asta ne asigura echilibrul sufletesc, sentimentul utilitatii si al satisfactiei personale. Retete nu se pot da; sunt atatea domenii si activitati pe care le poate indeplini un pensionar… Totul depinde de fiecare din noi. In orice caz totul se pregateste din timp si nici o abdicare sau macar concesie nu se permite.

 

 

Mentinerea tineretii fara asocierea activitatii vii, spirituale, cu alimentatia echilibrata si miscarea fizica (plimbari, gimnastica de intretinere, ciclism, inot etc.) nu este posibila. Abuzul de alimente nesanatoase sau de medicamente nerecomandate de catre medic afecteaza precoce sanatatea oamenilor trecuti de 50 de ani. Lipsa de miscare, lancezeala, comoditatea pot duce la reducerea tonusului muscular pot dezvolta ateroscleroza, creste colesterolul sai aparitia obezitatii.

 

 

Intrebat “Cum se imbatraneste frumos?” artistul Radu Beligan a raspuns: “In primul rand vine din interior. Pe urma sunt si niste retete fizice, ca sa zic asa: sa mananci cumpatat, sa nu pierzi noptile, sa nu bei peste masura. Asta este o meserie care cere o disciplina extraordinara. […] Asta este o meserie grea, grea de tot, pentru ca e singura arta in care faptuitorul este si instrumentul.”

 

 

O viata fizica si spirituala activa dupa pensionare poate prelungi cu multi ani viata langa cei dragi. Nu este foarte greu sa ne-o insusim din timp. Important este sa vrem sa traim mai mult!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *