Din oras

Din propunerile candidaților la Primărie – Emanuel Ungureanu: „Clujul trebuie să aibă transport public de noapte!”

Scris de 66

Un oraș european și universitar, precum este municipiul Cluj-Napoca, are nevoie de un transport de noapte care să funcționeze după un orar care să corespundă nevoilor de circulație ale oamenilor. Candidatul USR-Plus la Primăria Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, semnalează un neajuns însemnat la nivelul Clujului: lipsa unui transport public de noapte. În mod cert, o asemenea măsură ar implica și un număr mai mare de șoferi, aspect cât se poate de delicat în cazul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, coordonate de același director Liviu Neag. În aceste condiții, Emanuel Ungureanu a anunțat într-un comentariu că va publica „lista lungă” a „neamurilor” din cadrul uneia dintre cele mai mari entități aflate în subordinea Primăriei clujene. 

O necesitate a unui oraș modern: transport public de noapte în Cluj Napoca 

sursa captură: emanuelungureanu/facebook.com 

„Știați că în Cluj-Napoca nu avem transport de noapte cu un orar civilizat?

Clujul trebuie să aibă transport public de noapte!

Chiar dacă acum viața de noapte nu se compară cu cea de acum câteva luni, lucrurile se vor întoarce la normal. 

Clujul este un oraș tânăr, studențesc, cu o viață de noapte semnificativă, dar care nu are un transport de noapte funcțional ca în orice alt oraș vestic smart. 

25N-ul a funcționat până înainte de starea de urgență până la ora 01:00 după care cei care doreau să se deplaseze aveau de ales între taxi ori mașina personală.

După starea de urgență transportul de noapte nu a mai revenit.

Nu ne gândim doar la cei care vor să petreacă mai mult timp în centru – dacă ajungi în Cluj-Napoca la autogară, gară sau aeroport după ora 23:00 ești constrâns să iei un taxi”, semnalează Emanuel Ungureanu pe pagina sa personală de socializare. 

În aceste condiții, actualul deputat Emanuel Ungureanu propune o serie de soluții: transport public nepoluant pentru o întreagă serie de trasee.

„De aceea, propun un transport de noapte 100% electric, folosind resursele existente:

– Linia 25N pe actualul parcurs, operată cu troleibuze articulate.

– Linia 49N, traseu nou, pe ruta Zorilor – Memorandumului – Grigorescu, operat cu autobuze electrice, autobaza din Donath găzduind astfel de vehicule și statii de incarcare.

– Linia 8E, mult asteptata legatură între aeroport (terminal), centru, gara si autogara, operata tot cu autobuze electrice de la garajul IRA.

Schema de transport propusă prezinta un nod central (Sora) unde, cu o planificare corespunzatoare, interschimbul între trasee va fi facil și instantaneu.

Operararea a câte 2 vehicule pe fiecare traseu, 6 în total, ar permite intervale de succedare de 30”, cu plecări la :00 si :30 din capete și respectiv la :15 si :45 de la Sora în toate direcțiile.

Vineri și sâmbătă între 23:00 și 1:00 este oportună operarea a încă 2 troleibuze pe 25N, ajungându-se la 4 în total, pentru un interval de succedare de 15 minute în serile cu un vârf de viață de noapte.
Operarea acestor trasee pe tot parcursul nopții (23:00-5:00) ar permite proliferarea vieții de noapte si accesul 24/7 între marile cartiere precum si o bună accesibilitate la gară, autogară și aeroport la niște ore cu plecări și sosiri notabile”
, conchide candidatul USR-Plus la Primărie, Emanuel Ungureanu. 

Ziar de Cluj semnala lipsa de personal din cadrul Companiei de Transport Public Cluj în urmă cu aproape 2 ani de zile, în contextul în care CTP Cluj anunța periodic achiziții spectaculoase de noi autobuse și troleibuse, confruntându-se însă cu un deficit tot mai accentuat de personal. 

CITEȘTE ȘI: Autobuze noi, angajați vechi. CTP Cluj se confruntă cu un deficit de personal, deși anunță achiziții spectaculoase

Mai mult, în cadrul unui comentariu, candidatul USR Plus la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca a anunțat că va publica o listă cu „neamurile” directorului CTP Cluj, Liviu Neag, care activează în această companie de stat subordonată administrației locale. 

Răspunzând întrebării unui clujean, care aprecia propunerea lui Ungureanu privind introducerea mai multor rute pentru transportul public în regim de noapte, dar care semnala totodată și lipsa de personal din cadrul Companiei de Transport Public, Emanuel Ungureanu a precizat că va publica o listă cu rudele conducerii acestei companii:

„Mai reducem din lista lungă de neamuri ale lui Neag, public lista neamurilor lui din CTP, vă cruciți…”, a răspuns Ungureanu. 

De altfel, tema meritocrației din cadrul CTP Cluj a fost abordată constant de Ziar de Cluj.

CITEȘTE ȘI: Marea famiglie a Companiei de Transport Public: rude, cumetri și tovarăși

În noiembrie 2018, un număr de cca 60 de șoferi și angajați ai CTP au declanșat un protest spontan, nemulțumiți din cauza condițiilor de muncă și a salariului mic.

CITEȘTE ȘI: Grevă spontană la Compania de Transport Public. Lider de sindicat: “Suntem exploatați ca niște animale!”

 

 

 

 

 

 

 

 

featured image: primariaclujnapoca.ro ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 21 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 23 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE