Anchete

Din propria vina, Primaria obliga 15 comercianti din Piata Grigorescu sa achite penalitati in valoare de mii de lei

Scris de 439

Comerciantii dintr-un spatiu al pietei din cartierul Grigorescu trebuie sa plateasca chiria din octombrie 2013 pana in ianuarie 2014 plus penalitati, in conditiile in care, timp de mai bine de un an, Primaria le-a refuzat oamenilor banii. Practic, dintr-o greseala a municipalitatii, acestia trebuie sa plateasca de doua ori mai mult – si chiria propriu zisa si penalitatile. Iar daca asta nu e de ajuns, municipalitatea da acum comerciantii in judecata pentru recuperarea banilor. 

Ajunsi la capatul puterilor, oamenii sustin ca au incercat sa plateasca in nenumarate randuri chiria pentru spatiul pe care il folosesc, insa banii nu au putut fi incasati pentru ca nu exista un contract incheiat intre cele doua parti. Apoi, desi au primit asigurari din partea administratorilor pietei si chiar a viceprimarului Anna Horvath, cei 15 comerciati din piata clujeana s-au trezit cu facturi pe care nu isi permit sa le achite. 

Ne-am mutat la gheretele asta in 2010 si ni s-au facut contracte pe trei ani. Noi am platit in fiecare luna chiria, 410 lei pe 6 metri patrati. Ne-au bagat inflatie si am ajuns la 470 de lei pe luna. Din octombrie 2013, de cand s-a incheiat contractul, noi am solicitat sa facem alte contracte sau act aditional anexat la contractul anterior, dar ni s-a spus sa asteptam. In ianuarie 2014 iar am intrebat de contracte, de plata chiriei, iar ni s-a spus sa asteptam. Am fost si sa platim la Primarie, dar si de acolo ni s-a spus ca nu sunt facturi, sa mai asteptam. Am fost in audienta la doamna viceprimar Anna Horvath de doua ori, am fost si la directorul comercial, am vorbit cu toata lumea. Toata lumea ne spunea sa asteptam”, povesteste Ileana Kallo, una dintre femeile care trebuie sa achite acum 18.000 de lei catre Primaria Cluj-Napoca. 

In decembrie 2014, adica dupa 14 luni in care oamenii au vandut in Piata din Grigorescu fara sa aiba un contract cu municipalitatea, cei 15 comercianti s-au trezit fiecare cu cate o factura in valoare totala de 6.000 de lei. Li s-a spus ca au stat abuziv pe domeniul municipalitatii si ca pentru asta trebuie sa mai plateasca, in plus, penalitati ce depasesc de doua ori suma calculata. Oamenii au contestat factura spunand ca suma ce li se cere nu este egala, de vreme ce intre ei si Primarie nu a existat niciun contract in aceasta perioada. Cu tot cu penalitati, oamenii au de platit astazi cate 18.000 de lei catre municipalitate. 

In ianuarie 2015 ni s-a spus ca putem sa mergem sa platim, ca sunt facturi. Si am inceput sa platim chiria de 7 luni. Dar avem penalitati vreo 12.000 de lei dupa cei 6.000. Noi nu  zicem ca nu platim chiria, ca noi am folosit spatiul. Dar noi nu platim penalitatile”, se revolta oamenii. 

Acum, municipalitatea s-a hotarat sa-i trimita in judecata pe cei 15 comercianti care nu vor sa plateasca sumele enorme impuse de primarie. Doar ca nu pe toti. 

Suntem 15 si au zis ca nu pot trimite atatia in judecata, ca taxa de timbru ar fi prea mare. Si ca o sa se gandeasca ei si o sa aleaga, sa dea doar unul in judecata. Dar noi nu suntem de acord. Niciunul dintre noi nu vrea sa fie cobaiul lor, sa faca experiente pe el”, mai spun oamenii. 

De situatia comerciantilor din piata Grigorescu s-a interesat si consilierul local Ioan Bildea. 

Am sesizat acest aspect inca din 2014 si raspunsul municipalitatii a fost ca s-a demarat procedura pentru reanalizarea preturilor de catre Comisia Mixta de Preturi si Tarife. Am inteles atunci ca se va lansa o licitatie pentru spatiile respective, astfel incat sa existe forma legala pentru ocuparea spatiului. Din pacate insa, in 2015, oamenii au fost informati ca trebuie sa plateasca chiria pe 14 luni plus penalitati. Dar in conditiile in care primaria le-a refuzat oamenilor banii pentru chirie motivand ca nu exista cadrul legal, este aberant ca acum sa fie informati ca trebuie sa plateasca retroactiv inclusiv penalitati“, explica Bildea.

Raspunsul Primariei Cluj-Napoca vizavi de situatia acestor oameni inca nu ne-a fost comunicat de catre reprezentantii biroului mass-media. ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  Cum dă Emil Boc peste cap până și calendarul: luna mai a fost noul octombrie, acum aflăm că decembrie este noul octombrie. Atunci OSĂ se termine de dalat malurile Someșului ”navigabil”
 • Acum 2 hours In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 3 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 3 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 3 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 4 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 4 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 5 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
 • Acum 6 hours Analiza
  Dedesubturile scandalului de la Bruxelles. Mihai Tudose, “hărțuirea sexuală” și rotația guvernamentală
 • Acum 6 hours General
  Sile Pușcaș scapă din ghearele justiției clujene. Procesul cu Primăria Cluj-Napoca se mută la Suceava
 • Acum 7 hours Eveniment
  VAL DE PROTESTE ÎN BUCUREȘTI: Continuă greva profesorilor, ies în stradă și sindicaliștii din Sănătate și protestează pentru pensii speciale polițiștii din penitenciare
 • Acum 7 hours Din oras
  Avarie la o conductă de apă din Zorilor! Zeci de străzi au rămas fără apă
 • Acum 1 day In vizor
  DEȘI ÎNCĂ NU L-AU CĂLCAT ÎN COPITE CEI DE LA UNTOLD, gazonul nou-nouț de pe Cluj Arena necesită o reșapare de 10.000 de euro. Așa se fac lucrările de calitate pe bani publici cu firme de casă!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE