Din oras

Din populismele electorale ale lui Emil Boc: acces gratuit în Complexul Sportiv Gheorgheni. Că nu există prânz gratuit, clujenii au să vadă la factura de întreținere

Cel mai modern complex sportiv și de agrement din Cluj-Napoca are 9,4 hectare, este pe locul fostului cartodrom din Gheorgheni și a fost inaugurat vineri în scop electoral, deși era gata și numai bun de dat în folosință încă de acum vreo două săptămâni. Firește, cu surle și trâmbițe, Boc a anunțat gratuitatea absolută a folosirii acestui parc. Dar cum va fi întreținută baza sportivă și cine se asigură că toți cei care intră gratis nu distrug aparatele și dotările, sunt întrebări la care doar viitorul ne va răsounde. Interesant este faptul că o parte dintre consilierii locali habar nu au de baza sportivă și nici nu știu ce ar face ca să fie bine pentru toată lumea. În schimb, simplii cetățeni au idei care ar putea fi utile administrației locale.

Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Compania Națională de Investiții (societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale) a construit Complexul Sportiv Gheorgheni, care se întinde pe o suprafață de 9,4 hectare, iar valoarea investiției se ridică la 20.255.273 lei. Lucrările la acest proiect au fost finalizate cu aproape două săptămâni în urmă, dar, sub pretextul obținerii tuturor autorizațiilor, s-a amânat inaugurarea.

“Aproximativ 0,5% din valoarea investiției trebuie să fie finalizată. Se lucrează în prezent la autorizația ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență – n.red.). Imediat ce vom avea toate aceste documente, se va da drumul Complexului Sportiv ”, a declarat, pentru Cluj100%, viceprimarul Dan Tarcea.

Care autorizații s-au obținut taman la țanc să defileze politicienii în lumina reflectoarelor cu o săptămână înainte de alegeri și să ne spună ce chestii faine au făcut – de parcă au făcut pe banii lor și nu ca urmare a fișei postului în care au fost mandatați să fie prin exprimarea unui vot.

Cum se va face accesul și cine întreține financiar Complexul Sportiv Gheorgheni?

Accesul în baza sportivă va fi gratuit pentru toți cetățenii, dar cine vine cu mașina trebuie să plătească.

“Intrarea în incinta parcului va fi liberă, dar se va face în urma unei programări. Criteriile după care se realizează programarea vor fi prezentate într-un regulament care este gata și urmează să fie publicat.  Accesul cetățenilor este gratis, doar parcarea va fi contra cost. Parcarea are o capacitate de aproximativ 100 de locuri”, a spus Tarcea.

Viceprimarul a adăugat că Primăria va asigura întreținerea și funcționalitatea acestei baze sportive, suportând integral toate costurile.

Ce se întâmplă dacă distrugem bunurile parcului?

Întrebat despre măsurile care vor fi luate pentru menținerea ordinii în parc, Dan Tarcea a spus că Poliția Locală va asigura buna funcționare.

“Măsurile sunt clare. Poliția Locală va patrula în zonă, există de asemenea camere video. Lumea trebuie să fie civilizată, iar în cazul în care se vor constata distrugeri, persoanele vinovate vor fi amendate și obligate să plătească tot ce vor distruge”, a declarat viceprimarul.

Consilierii locali: primarul știe, nu noi

Deși bunul mers al orașului depinde și de ei, iar cetățenii le-au dat votul ca să le reprezinte interesele, unii consilieri locali nu știu nimic despre nimic. Dacă sunt întrebați ceva pasează întrebarea spre primar pentru că ei nu au de unde să știe așa ceva. Ei sunt doar roboțeii la dispoziția primarului să ridice mâna când li se cere să o facă în ședințele de Consiliu local.

Întrebat despre modul în care autoritățile se vor asigura că bunurile complexului nu se vor distruge, consilierul local Florin Stamatian a declarat că această întrebare trebuie adresată administrației Primăriei și nu consilierilor locali.

“Sigur că există pază pe acolo, mai departe se mizează pe omul care iubește locul în care își petrece timpul liber. Dacă stăm să ne gândim, ce se întâmplă în trenuri, că au ajuns oamenii să întrebe la CFR dacă pot să reclame faptul că scaunul vecinului este murdar…”, a spus Stamatian.

El a adăugat că nu știe să existe măsuri speciale pentru paza complexului.

Consilierul local Horia Nasra a declarat, de asemenea, că nu știe nimic despre măsurile care ar trebui luate cu privire la paza complexului și  că primarul trebuie întrebat acest lucru.

“La proxima ședință a Consiliului Local, voi adresa întrebări comisiei de specialitate. Este important ca în oraș să rămână cât mai mult în funcțiune ce se construiește și să avem grijă de ele pentru că toate sunt plătite de contribuabilii clujeni”, a spus Nasra.

Sunt răspunsuri de oameni care se știu cu sacii în căruță. Amândoi consilierii sunt primii pe lista la Camera Deputaților din partea filialelor locale ale partidelor lor, știu că se duc să-și facă somnul de frumusețe în Parlamentul României, așa că nu mai au de ce să-și bată capul cu îndatoririle lor locale.

Ce vor clujenii? Sport gratis sau plătit?

Am vrut să aflăm care este părerea clujenilor cu privire la această investiție și la faptul că accesul va fi gratuit. Cluj100% a stat de vorbă cu un student în anul III de la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Tânărul ne-a spus că într-adevăr nu ar trebui să plătești pentru a face sport, dar introducerea unei taxe i-ar responsabiliza pe oameni și i-ar determina să aibă mai multă grijă de această bază.

“S-a investit mult în acest proiect și cred că ar fi responsabilitatea noastră, a cetățenilor, să îl protejăm. O taxă plătită atunci când vrem să beneficiem de facilitățile bazei sportive ar putea ajuta la selectarea clienților: evitarea oamenilor străzii care să își facă veacul acolo. Achitarea sumei de bani stabilită ar trebui să îți ofere accesul la toate utilitățile și zonele din incinta parcului, fără o programare”, ne-a spus Sur Tamás.

El e de părere că programările pentru folosirea terenurilor ar putea crea neînțelegeri și haos, decalări de program și multe alte probleme.

“Cred că terenurile ar funcționa mai bine după regula străzii, așa cum e la alte terenuri publice: se realizează un program intern, participanții înțelegându-se între ei”, a adăugat studentul.

Pro și contra edilului

Primarul municipiului, Emil Boc, a anunțat pe pagina sa de Facebook deschiderea acestui Complex Sportiv, prezentând aspecte legate de dotările bazei și despre accesul cetățenilor. Reacțiile nu au întârziat să apară, clujenii simțind nevoia să își spună părerea despre acest proiect, dar și despre alte proiecte generate sau mult amânate ale Primăriei. Unii au răspuns pozitiv inaugurării bazei sportive, în timp ce alții au făcut referire la faptul că în Cluj existau suficiente terenuri de sport și că Primăria ar trebui să se axeze pe principalele probleme ale orașului precum lipsa locurilor de parcare sau gropile din asfalt. A fost și o discuție amplă despre faptul că intrarea în parc ar trebui sau nu să fie gratuită, fiecare parte venind cu propriile argumente. Există o parte care susține plătirea unei taxe minime, pentru că altfel parcul ar fi ocupat majoritatea timpului de cei care au influență și pot obține o programare mai ușor decât alții. Cealaltă parte susține că niște camere de filmat și paznicii ar fi suficiente pentru a se asigura menținerea parcului curat și întreg, fără o contribuție a cetățenilor dornici să facă mișcare.

Cu ce este dotat Complexul Sportiv Gheorgheni?

Termenul inițial de finalizare a acestui parc era vara anului 2016. Dar ca orice proiect pornit sub administrațiile Boc a avut parte de întârzieri – este bine că s-a finalizat și nu ne-am trezit cu un nou “parking Negoiu”, “Liceu Mihai Eminescu”, sau “Cluj Ionvation City”…

Cetățenii care vor ajunge în parc se vor putea bucura de 3 terenuri sintetice și 3 terenuri de tenis cu nocturnă, 2 terenuri sintetice de baschet , 1 teren de tenis sintetic cu peretele, 2 terenuri pentru badminton, 2 terenuri pentru beach volei, toate acestea în aer liber.

De asemenea, parcul dispune de o sală de popice cu 8 piste, o sală de tenis de masă, cu 8 mese de tenis, o sală multifuncțională de 265 mp cu scaune disponibile. Pentru zonele exterioare există o zona pentru seniori cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice, este o zonă de fitness în aer liber, este o zonă de parkour, spații de joacă pentru copii, diferite locuri pentru copiii de toate vârstele, un amfiteatru de 428 de locuri, o pistă de alergare, o pistă de role de 400 m, pistă paintball cu obstacole și un parc aventură (trasee prin copaci cu frânghii) și alei de promenadă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version