Reportaj

Din mijlocul orasului, in miezul naturii: clujeanul care l-a imblanzit pe Pegas

Departe de zgomotul orasului, pe un deal cu o priveliste superba, un clujean a ajuns, la doar 35 de ani, sa-si implineasca visul. A fost taximetrist in Cluj, dar a renuntat la viata aglomerata din mijlocul orasului pentru una in miezul naturii. A dat masina pe cal, iar acum are o mica afacere care ii aduce satisfactie si destui bani cat sa se descurce. Tunyogi Bela e omul care a renuntat la meserie pentru pasiune si care se bucura in fiecare zi de aceasta decizie.

Mica lui ferma, situata pe strada Lombului fara numar, a fost construita in ultimii doi ani, scandura cu scandura, de mana lui. Nu a planuit sa se mute aici, dar, odata cu trecerea timpului, a ajuns sa isi petreaca mai mult timp alaturi de animalele care i-au devenit a doua familie, decat in casa pe care o detine cateva strazi mai jos.

“Daca mi-ar fi spus cineva, acum 3-4 ani, ca o sa ajunga sa imi faca placere sa car roaba cu gunoi, i-as fi spus ca e nebun”, rade el acum.

A inceput cu doi cai, acum are 8 si un ponei, fiecare cu nume inspirate, care ii definesc: Soim, Nor, Vanticel, care e ca o tornada, Fluture, Stafie, Stea, Apas, Pegas si Pitzu. Ii ingrijeste singur si ii iubeste, pe fiecare in parte, la fel de mult. In weekenduri si chiar si in timpul saptamanii, primeste vizitatori care platesc o suma modica sa se plimbe o ora jumatate calare, pe langa padure.

“Nu as numi-o afacere; e un vis al meu de cand eram copil: sa ai un cal, sa calaresti, sa fii printul pe cal alb. Am avut sansa sa calaresc in cateva locuri si am facut greseala sa-mi cumpar un cal, pe urma inca unul…si tot asa. E ca un virus. Daca te contaminezi, nu mai reusesti sa scapi”, rade el.

Spune ca nu e profesor, nici n-ar putea sa fie. Ce ofera el sunt plimbari relaxante, de o ora jumatate, nu cursuri de echitatie. In plimbarile lor, vizitatorii colinda calare dealurile Lombului si Valea Chintaului, iar daca oamenii se simt bine, plimbarea poate dura chiar si doua ore, spune Tunyogi Bela:

“Vizitele se anunta inainte cu cateva zile. De obicei, oamenii vin in weekend, dar organizam plimbari si in timpul saptamanii. O plimbare costa 45 de lei – e modul in care toata lumea e multumita; si caii sunt intretinuti, iar clientilor nu li se pare un pret exagerat. Pentru cei care doresc sa vina mai des, facem un abonament de 10 calatorii, la 300 de lei. Adica 30 de lei calatoria”.

Dar caii nu sunt singurele animale care locuiesc in firma clujeanului. Tot aici mai sunt 7 caini si sase capre. Pe viitor, Bela vrea sa creasca si gaini si gaste, iar copiii care ajung aici in vizita sa se familiarizeze cu toate animalele. 

„Cateva animale de casa nu strica”, rade el. 

Pentru el, ferma de pe strada Lombului s-a transformat, din pasiune, in stil de viata. A dormit, in 2012, din aprilie pana in decembrie, intr-un cort militaresc, doar pentru a fi aproape de animale. Pe vremea aceea, le construia grajdul, le amenaja teritoriul. Apoi, incet, incet, s-a construit si lui si o casuta aici, ca sa nu mai fie nevoit sa plece decat atunci cand situatia o impune. In rest, isi traieste viata asa cum nu ar crezut ca si-ar dori in urma cu nici 10 ani, dar de care acum nu s-ar mai putea desparti. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *