Din oras

Din iulie, clujenii trebuie să sorteze gunoiul pe patru fracții. Primăria va trimite Poliția Locală în control. Tarifele pentru salubritate ar putea fi majorate

În Cluj-Napoca, tot gunoiul va trebui colectat selectiv, pe 4 fracții, potrivit unei Ordonanțe de Urgență. În acest moment, în oraș încă mai există puncte gospodărești cu un singur tip de container. Majoritatea punctelor de colectare sunt pentru două fracții: umedă și uscată. Această  modificare ce ar trebui aplicată din 1 iulie ar putea aduce și o majorare a tarifelor pe care le practică firmele de salubritate. 

Cluj-Napoca nu este pregătit în acest moment pentru colectare selectivă serioasă. Cu toate acestea, legea prevede că din 1 iulie gunoiul să fie colectat selectiv pe 4 fracții. Acum, sunt probleme și la colectarea pe 2 fracții. Ziar de Cluj a scris recent despre o situație din cartierul Între Lacuri unde gunoiul din containerele subterane este ridicat la grămadă de firmele de salubritate. 

Citește și:

Punctele gospodărești pentru colectarea selectivă a deșeurilor – un eșec lamentabil. Un proces fără finalitate: cetățenii adună selectiv, iar firmele de salubritate, la grămadă FOTO&VIDEO

„În acest moment, în municipiul Cluj-Napoca se desfășoară activitatea de colectare pe două fracții, sunt stabilite două zile distincte pentru ridicarea deșeului menajer și o zi pentru fracția uscată. În acest moment, noi am făcut pași importanți având în vedere că Ordonanța de Urgență 74 ne obligă ca de la 1 ianuarie să facem colectarea pe 4 fracții. În acest moment s-a obținut o derogare până în 30 iunie. Asta înseamnă că așteptăm de la firme, prin negocieri cu dânșii, tarife distincte pentru ridicarea acestor fracții uscate și menajere, urmând ca după aceea prin hotărâre de Consiliu Local să implementăm aceste prețuri.

Firmele vor fi obligate prin această ordonanță să ridice deșeurile pe cele 4 fracții. Odată trebuie ca Primăria să facă pașii legali de aprobare a tarifelor. Firmele au obligația ca din 30 iunie să ridice pe 4 fracții aceste deșeuri. Desigur, pentru a veni în sprijinul firmelor, Primăria are obligația de a asigura cadrul necesar pentru ridicarea pe 4 fracții. Tocmai de aceea s-a votat proiectul de suplimentare care oferă posibilitatea de a se colecta pe 4 fracții și în plus toate punctele gospodărești vor fi suplimentate cu containere”, a declarat, miercuri, city-managerul Gheorghe Șurubaru. 

Legea prevede inclusiv sancțiuni pentru populație dacă nu depozitează selectat aceste deșeuri. Conducerea Primăriei a anunțat deja în ședința de Consiliu Local de miercuri că Poliția Locală va patrula și va da amenzi celor care nu se supun legii. 

„Este un procedeu foarte complex, de lungă durată și totul ține și de noi și de cetățean și controlul va putea fi făcut prin Poliția Locală și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege”, a precizat Șurubaru. 

Conducerea orașului se așteaptă și la o creștere a tarifelor practicate de firmele de salubritate, deci automat și cetățenii vor plăti mai mult. 

„În acest moment am primit propunere de tarife doar de la un operator și după aceea o să putem discuta mai în concret. Cert este că am cerut operatorilor să se gândească foarte bine la aceste tarife. Această implementare a legii implică și niște investiții din partea operatorilor, trebuie să își mărească și numărul de utilaje. Cert este că atunci când cetățeanul va colecta selectiv, cel puțin reciclabilele, acelea nu se vor plăti, se vor ridica gratuit”, a mai spus Șurubaru.  

Modul în care se face colectarea selectivă sau mai bine zis, nu se face, în acest moment a fost scos în evidență, în timpul ședinței de Consiliu Local, de către consilierul local PSD, Adrian Mureșan. 

„Este un proiect foarte ambițios să colectăm pe patru fracții, din moment ce cea pe două fracții este undeva la 18%, deși eu sunt convins că suntem departe de 18% și vă invit să mergem toți de aici, într-o zi, în Mărăști și în Mănăștur să vedem că sunt puncte de colectare cu o singură ghenă și nu cred că se poate împărți acel unic în fracție umedă și uscată. În Piața Flora se depozitează mult pe carosabil. Haideți să începem un control la toate locațiile să vedem dacă sunt minim două containere și ulterior să mergem pe patru containere”, a spus Adrian Mureșan.

În replică, Dan Tarcea a precizat că de vină ar fi Guvernul PSD.  

„Să discutați cu parlametarii dvs, care sunteți la putere astăzi să modifice această lege pentru că noi trebuie să aplicăm această lege și dacă dvs considerați că direcția este una greșită puteți să faceți lobby să modifice această lege și să dea un termen mai lung. La nivel de România, Cluj-Napoca este în Top 3 în ceea ce privește colectarea selectivă și v-aș da exemplu Craiova care este la 4%. Anul trecut am avut creștere de 200% față de 2017 la colectarea selectivă, iar anul acesta avem o creștere de 60%” , a declarat Tarcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *