Din oras

Din intelepciunea samanului inuit Hivshu: Fericirea are nevoie de nefericire pentru a exista cu adevarat

Samanul inuit Hivshu, din cel mai nordic oras din lume vine la Cluj pentru a vorbi despre stilul de viata, intelepciunea si tehnicile de vindecare a eschimosilor. In aceasta seara la ora 19 30 la sediul BBS va avea loc prezentarea“Viata unui saman inuit. Prezentare cu cantece, povesti, poze si filme”. Hivshu, sau Robert Peary II, stranepotul marelui explorator american amiralul Robert E. Peary, primul care a explorat Polul Nord, a vorbit pentru Ziar de Cluj despre ce inseamna sa fii saman, cum putem trai o viata echilibrata si care sunt regulile dupa care isi ghideaza viata.

“Cuvantul saman a devenit o expresie generala pentru persoane care se ocupa de sanatatea si vietile oamenilor, dar este si adeseori inteles gresit pentru faptul ca este folosit de unii pentru avantajul personal. Dar saman inseamna o persoana inteleapta, nu inseamna ca are puterea sa faca orice, dar cunoaste puterea, ajutoarele la care se poate conecta pentru a fi capabil de a face diferite calatorii in lume, in adancurile Pamantului sau pe Luna, Soare si alte Universuri. Daca ne gandim ca samanul este puterea, atunci omul nu are nicio sansa sa fie un saman. Omul nu poate zbura singur, nu poate merge pe apa si prin pereti singur. Fiintele omenesti au nevoie de putere de la diferite “dimensiuni” pentru a putea face asta”, arata Hivshu.

Mai mult decat atat, el spune ca samanii se nasc sa fie samani, este destinul lor.

“In timpul vietii lor samanii sunt ajutati de stramosi (insecte, animale, oameni din diferite universuri) sa isi duca la bun sfarsit menirea. Acestia ii pregatesc pe samani sa inteleaga cum sa utilizeze si cum sa nu utilizeze aceste puteri incredibile. Nu poti deveni saman dupa un curs de week-end sau un curs de o saptamana care a costat 1.000 de euro si iti confirma ca ai aceste abilitati. Este o iluzie”, subliniaza samanul.

Acesta spune ca nu este deloc usor sa ai destinul sa fii saman. Este o datorie uneori chiar dureroasa.

“E destinul tau pentru toata viata. Pentru multi devine un blestem pentru ca este foarte, foarte greu si foarte dureros sa traiesti ca un Mare Saman. Trebuie sa duci o viata dupa cerintele stramosilor si asteptarile oamenilor, sa inveti sa armonizezi trei universuri majore sa traiasca impreuna in aceasta “stare de spirit”.

“Vocea Arcticii” spune ca o viata echilibrata inseamna sa accepti darul vietii, sa intelegi ca nu o poti imparti in segmente.

“Nu poti fragmenta viata in intuneric si lumina, ci trebuie sa accepti ca fac parte din viata ca intreg. Acceptand ca exista ura, intelegi dragostea. Daca vre doar dragoste fara ura, iubirea devine distructiva pentru ca iubirea nu primeste sprijin de la ura. Daca vrei doar fericire, fericirea ta va deveni egoista si distructiva pentru ca nu vrei ca tristetile vietii sa faca parte din fericirea ta. Fericirea are nevoie de nefericire pentru ca sa existe cu adevarat”, mai spune Hivshu.

Samanul a mers pe urmele strabunicului sau, Amiralul Peary din Groenlanda pana in Manhattan, New York. Calatoria acestuia in incercarea de a-si gasi identitatea a fost imortalizata in documentarul The Prize of the Pole (2007), premiat la diverse festivaluri.

Hivshu crede ca lectiile dure ale vietii sunt inutile si neimportante pentru ca “forteaza reactii”.

“E mai importanta ghidarea pentru a intelege sentimentele mai adanci”, crede el.
“Creatorul este foarte important pentru ca este creatorul a tot ce inseamna viata. Psihologii au uneltele lor pentru a ghida oamenii sa isi inteleaga si sa treaca peste experiente si progrese. Desigur sunt si psihologi care isi folosesc cunostintele pentru a ghida oamenii care propriile convingeri pentru a-i putea controla”, completeaza Hivshu.

Spune ca abia asteapta sa ii cunoasca pe clujeni in aceasta seara.

“Nu am asteptari, sunt nerabdator sa ii cunosc pe clujeni si sa invat din viata lor, sa dobandesc mai mult din intelepciunea vietii”, spune samanul.

In 11 decembrie de la ora 19 se va desfasura workshop-ul “Calatorie transcendenta cu ajutorul tobei samanice inuite”. Biletele costa 45 de lei pentru o seara. Samanul va avea prezentari si la Oradea si la Iasi.

Foto:galymorell

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *