In vizor

Din grasul ciolan al bugetului public, Primăria le aruncă persoanelor nevoiașe un osicior de 100 de lei pe an prin Programul „Alimente”

În ședința de Consiliu Local din 16 iunie se va vota proiectul de hotărâre „privind alocarea sumei de 500.000 de lei din bugetul pe anul 2021 al Direcției de Asistență Socială și Medicală, pentru implementarea Programului social «Alimente». Proiect din inițiativa primarului.”

Potrivit proiectului de hotărâre, programul social „Alimente” a demarat în anul 2013, „pentru a veni în sprijinul familiilor și persoanelor singure cu o situație materială precară, familii și persoane marginalizate social sau aflate în situații de risc de marginalizare și excluziune socială. Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a susținut această inițiativă, aprobând alocarea unor sume pentru achiziționarea de produse alimentare care să fie distribuite cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun. Valoarea medie a unui pachet cu alimente era de circa 32 de lei, inclusiv TVA.”

Așadar, Primăria a bifat și capitolul „asistență socială”, prin ajutoare alimentare acordate din an în Paști, de Crăciun și de Paște, în valoare medie de 32 de lei, adică masa unei persoane pentru o zi, dacă persoana respectivă e la regim intensiv de slabire. Dar, și așa, Primăria își consideră programul util, o reușită!

„Acest program s-a dovedit a fi de un real folos pentru aceste categorii de persoane fără venituri sau cu venituri modeste, venituri insuficiente pentru asigurarea unui trai decent, multe din aceste persoane fiind puse în situația de a alege între a-și plăti cheltuielile de întreținere, a-și cumpăra medicamentele necesare tratării bolilor cronice de care suferă sau a-și asigura necesarul zilnic de hrană”, putem citi în proiectul de hotărâre.

Atât de folositor era acest program, încât, în fiecare an, după Sfintele Sărbători, vedeam persoane fără posibilități materiale căutându-și hrana în tomberoanele în care clujenii mai înstăriți aruncau ce nu reușeau să mănânce, după ce vandalizau magazinele înainte de sărbători.

Ajutorul alimentar al Primăriei, de 32 de lei, se termina într-o zi, apoi persoanele nevoiașe se descurcau fiecare cum putea. Din 2018, municipalitatea a devenit însă mai generoasă:

„Începând cu anul 2018, prin Hotărârea nr. 515/2018 (…), modificată prin Hotărârea nr. 548/2019, a fost aprobată acordarea unui sprijin financiar din bugetul local sub formă de tichete sociale, în valoare de 100 de lei/an, pentru categoriile de persoane vulnerabile cu domiciliul/reședința în municipiul Cluj-Napoca.”

Dacă de 32 de lei o persoană mânca, în trecut, o zi, acum de 100 de lei își poate procura alimente pentru vreo 3 zile. În restul de 362 de zile, fiecare e pe cont propriu, fiindcă avem aleși liberali, iar asta e doctrina PNL: „Prin noi înșine!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *