Eveniment

DIICOT a destructurat o grupare infracţională care a înşelat cu milioane de euro instituţii publice din ţară. Printre cei "ţepuiţi" sunt şi două instituţii din Cluj

În această dimineaţă procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în urma cărora au destructurat o gruparea infracțională care a produs prejudicii de șapte milioane de euro mai multor zeci de instituții publice, de interes public sau private.

Printre „victime”  sunt şi o regie şi o direcţie publică din Cluj. Astfel, potrivit surselor judiciare, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj a fost prejudiciată cu peste 80.000 de lei, iar DRPD Cluj a fost înşelată cu peste 200.000 lei.

Modul de operare era următorul: membrii grupării sunau la companii și se dădeau reprezentanții unor companii cu care aceste structuri de stat aveau contracte în derulare. Detaliile unor contracte derulate între companii private și cele de stat le-ar fi avut din mediul public, în speță de pe SEAP. Dându-se angajați ai acestor companii membri grupării transmiteau societăților de stat că s-au schimbat conturile de încasare a plăților și că vor transmite e-mail-uri cu noul cont la care companiile de stat pot face viramentul banilor în baza contractelor existente. Oamenii urmăreau când se incasau bani în respectivul cont și imediat în transferau în conturile unor alte societăți fantomă de unde banii erau retrași numerar pe card.

Liderul acestei grupări, formate din 11 membri şi mai multe zeci de „săgeţi” în toată ţara, ar fi Adrian Deaconu. 

„În această dimineață, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu IGPF și IGPR efectuează 17 percheziții în București și alte 5 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârșirea de fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani.

Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate (în special Spania), instituții publice sau instituții de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plățile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora, iar după încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor “săgeți”.

În cauză se fac cercetări și pentru spălare de bani, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro”, arată comunicatul DIICOT.

UPDATE: Liderul grupării infracționale care a înșelat zeci de companii de stat sau de interes public prin metoda interpunerii unui cont particular pe relația contractuală dintre acestea și alte firme cu care se derulau achiziții, a fost reținut de DIICOT, informează surse judiciare.

Acesta împreună cu alți șase membri vor fi prezentați, joi, unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunerea arestării preventive pentru 30 de zile, potrivit acelorași surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *