General

DIGITALIZAREA COZII DE LA GHIȘEU: Din cauză că Oficiul Pentru Imigrări nu face față, studenții străini din Cluj-Napoca au învățat cum să doarmă la coadă

Zeci de studenți străini dorm pe străzile de lângă Iulius Mall din Cluj-Napoca pentru a obține permisul de ședere în țară de la Oficiul Român Pentru Imigrări, aflat la parterul clădirii, pe strada Alexandru Vaida Voevod nr. 53B. Fenomenul a început să se manifeste încă din primăvară, dar s-a agravat în ultima săptămână din cauza lipsei de personal – există doar două ghișee care trebuie să facă față depunerilor numeroase, astfel că persoanele venite din străinătate își aduc, pe lângă documente, pernele și păturile, cu care dorm afară ca să prindă loc la coadă de dimineață.

  • ”În medie, doar între 13 și 15 persoane care nu sunt din Uniunea Europeană își pot face actele într-o zi aici, ca urmare a faptului că nu există suficient personal și că timpul pentru depunere este limitat. Restul oamenilor, care nu apucă să depună actele, se duc acasă și încearcă din nou ziua următoare, unii dintre ei fiind nevoiți să ceară mai multe zile libere de la muncă sau facultate”, informează romania-insider.com.

Daniil Nenakhov din Kazahstan, un student al Universității ”Babeș-Bolyai” în vârstă de 18 ani, a povestit acestora cum a venit într-o seară, la ora 18:44, pentru a rezolva problema ziua următoare, la 10:40 dimineața.

Daniil a venit în România printr-un program de burse al Guvernului. Odată ajuns în țară, trebuie să obțină permisul de ședere, iar pentru asta, el și alți zeci oameni din străinătate au fost nevoiți să petreacă noaptea la mall pentru a avea o șansă la coadă ziua următoare.

A stat o noapte în fața mall-ului, cu toate documentele necesare la el, o pernă și o pătură pentru un plus de confort, pentru că odată ce se trezea de pe banca rece, trebuia să meargă la coadă alături de ceilalți cetățeni care nu fac parte din Uniunea Europeană”, se arată pe romania-insider.com.

  • Din cele 15 ore de așteptare, aproximativ jumătate le-a petrecut pe stradă, ca urmare a regulilor mall-ului potrivit cărora se interzice șederea în clădire după închidere. Cu toate acestea, străinilor li s-a permis accesul la toalete pe timp de noapte.

daniil igi 2

Există doar două ghișee pentru toți străinii care vin în Cluj-Napoca. Se lasă cu bătaie

Oficiul se deschide în fiecare zi lucrătoare, dar programul variază în funcție de locul de proveniență al aplicantului. Cetățenii din UE își pot depune dosarele între orele 8:30 și 10:00, pe când cei care nu aparțin de UE sunt așteptați între orele 10 și 12.

Totuși, programul se extinde, ceea ce generează stres atât printre oamenii care așteaptă la cozi, cât și pentru angajații de la cele doar două ghișee care funcționează pentru întreg orașul.

”E o tensiune pe care nu ai cum să o eviți. Daniil își amintește că în prima zi era cât pe ce să aibă loc o confruntare fizică din cauză că nou veniții nu respectaseră listele de așteptare făcute pe timpul nopții și voiau să îi agreseze pe ceilalți”, menționează romania-insider.com.

cluj igi rafly

Așa de iute se târăsc actele între instituțiile statului, încât nevinovații riscă să fie amendați pentru ”ședere ilegală în țară”

Situația este cu atât mai complicată cu cât unii străini veniți la Cluj riscă să primească amendă – nu pentru că nu și-ar face permisul de ședere, ci pentru că obținerea acestuia este un proces mai îndelungat.

Juan Jose a venit acum 6 ani din Chile și este pe cale să fie amendat pe motiv că stă ilegal în țară, în condițiile în care documentul care îi prelungește șederea nu a ajuns încă din București, de la Ministerul Educației, iar el nu are ce să facă în afară de a aștepta – documentul sau amenda, oricare vine prima dată.

”În momente ca acestea e important ca noi, membrii comunității internaționale din Cluj-Napoca, să ne unim forțele. Nu e normal să fim pedepsiți pentru incompetența altora. Desigur că toată treaba asta cu dormitul afară pentru a obține permisul de ședere nu s-a mai întâmplat până acum, dar rădăcina problemei a fost mereu prezentă”, a spus Jose pentru romania-insider.com.

El e de părere că universitățile din oraș ar trebui să vină în sprijinul studenților străini comunicând cu cei de la Oficiul Român de Imigrări pentru a se asigura că nu au loc astfel de incidente.

daniil igi cluj

Dacă se ”bagă” Boc și zice că OSĂ ajute, e vai și amar: ”pisica” e întotdeauna în altă ogradă

Un membru al unui grup de Facebook dedicat comunității internaționale din Cluj a distribuit știrea cu primarul Emil Boc, care a spus că va face tot posibilul pentru a aduce problema supraaglomerării la cunoștința autorităților responsabile de la București.

”Din păcate, totul este în mâinile autorităților naționale, la Ministerul de Interne. Noi, ca autorități locale, nu avem ce să facem.

Voi transmite mai departe și voi discuta această situație cu autoritățile naționale pentru a o rezolva. Am înțeles că, fiind cetățeni care nu aparțin de UE, trebuie să fie atenți la fiecare detaliu, mai ales în contextul inspecției Schengen din România în această perioadă.

Voi face tot ce pot ca să ajut”, se arată în răspunsul primarului, potrivit lui Aaron Roberts, membrul al grupului de Facebook dedicat studenților străini din Cluj-Napoca.

PATRIR organizează încă o întâlnire pentru a soluționa problema. Prima nu a dat roade

Președintele PATRIR (Institutul Român pentru Pace), Kai Brand-Jacobsen, a hotărât să organizeze o întâlnire pentru a crește vizibilitatea problemei cu care se confruntă străinii din Cluj. Aceasta a avut loc vineri seara la hubul internațional de pe strada Napoca 25, cu sprijinul Primăriei și alături de autoritățile locale, cu care s-a discutat despre modalitățile de rezolvare a problemei.

”Întâlnirea are ca scop încurajarea colaborării între instituțiile publice, civili, personajele importante la nivel regional și membrii comunității internaționale din Cluj”, a declarat Esraa Abdallah, manager de proiect al PATRIR.

Nu este, totuși, prima dată când are loc o întâlnire de acest fel la Cluj. În luna mai, PATRIR, LADO Cluj și reprezentanții Primăriei s-au întâlnit cu același scop, iar situația s-a agravat din primăvară până în octombrie. Pe lângă resursele insuficiente, mai există și probleme de comunicare, dată fiind bariera lingvistică și sistemul online slab dezvoltat al Oficiului.

 

FOTOCREDIT: Rafly Gilang Pratama, romania-insider.com