Sanatate

Difteria, pericolul din aer

Aceasta boala infectioasa este cauzata de bacteria “Corynebacterium diphteriae” si se manifesta sub forma unei angine severe si poate produce o asfixiere ce duce la exitus (deces). In zilele noastre, difteria e prezenta mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde reprezinta un risc pentru strainii nevaccinati. In ultimii ani s-au semnalat cazuri si in tarile din Estul Europei, in special in Rusia.

 

Cauzele. Bacteria responsabila de difterie se transmite pe calea aerului, atunci cand ne aflam in apropierea bolnavului. Persoanele care au avut difterie mai pot fi contagioase chiar daca sunt vindecate (in cazul acesta fiind numite “purtatori sanatosi”). Ele adapostesc microorganismele in fosele nazale si le raspandesc prin respiratie, vorbire sau prin contact direct.

 

Bacilul are o dubla actiune: pe de o parte el actioneaza local, multiplicandu-se la nivelul faringelui si al laringelui, iar pe de alta parte secreta o toxina care afecteaza inima si sistemul nervos.

 

Simptomele. Difteria afecteaza mai ales copiii. Incubatia dureaza de la 1 pana la 7 zile. Boala incepe ca o angina banala, cu durere de gat si febra moderata (in jur de 38°). Doua semne  atrag atentia: ganglionii limfatici din regiunea gatului sunt mai mari decat o angina obisnuita si pacientul pare foarte obosit. Examinarea gatului (faringelui) da semnalul de alarma evidentiind membrane gri si stralucitoare (false membrane) care acopera amigdalele si faringele.

 

Diagnosticul si tratamentul. Difeteria poate fi confundata cu o alta boala, mononucleoza infectioasa, care se manifesta tot prin angina cu false membrane. In cazul indoielii, medicul trebuie sa efectueze o analiza (exudatul faringian) pentru a se orienta si a prescrie de urgenta un tratament contra difteriei, fara sa astepte rezultatul analizei.

 

Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice. Pe de alta parte un ser antidifteric denumit antitoxina trebuie injectat pentru a anihila efectele toxice. Beneficiind de o ingrijire buna, boala evolueaza favorabil si pacientul inceteaza sa mai fie contagios dupa cateva zile de tratament antibiotic.

 

Atunci cand boala afecteaza un copil sau o persoana care lucreaza in mediu cu copii, izolarea pacientului in afara scolii trebuie sa se mentina pana la confirmarea disparitiei bacilului prin examinarea mai multor probe (la intervale de 2 pana la 8 zile) recoltate de la nivelul gatului si foselor nazale.

 

Complicatiile. Netratata, difteria evolueaza cu complicatii grave:
– Angina severa. Falsele membrane se intind peste tot in gat si devin hemoragice. Pacientul este extrem de palid, cu un gat atat de inflamat datorita ganglionilor incat vorbim de “gat proconsular”.
Crupul. Afectiunea poate cuprinde laringele si poate provoca o laringita severa, crupul. Primul semn consta dintr-o modificare a vocii care devine ragusita. Apoi pacientul are dificultati din ce in ce mai mari la respiratie si trebuie internat de urgenta.
Afectarea cardiaca. Este vorba de o afectare a muschiului inimii care se manifesta prin tulburari de ritm (inima bate prea repede sau prea lent) si care pot conduce la o slabiciune subita a inimii (insuficienta cardiaca, cateodata mortala).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *