Diete

Dietoterapii cu prune

Sursa de sanatate si vitalitate, prunele ne imbie de fiecare data, vara sau toamna, prin aroma si culoarea lor. Mai raspandite toamna, aceste fructe reprezinta o buna metoda de tratament naturist in cazul diferitelor afectiuni ale organismului.

 

Originare din Siria, fructele prunului se regasesc in mai multe soiuri si culori, toate purtand aceleasi proprietati curative. Raspandite in Europa inca din antichitate, prunele atrag intotdeauna atentia prin culoarea lor unica, violeta, reusind de fiecare data sa se prezinte ca un aliment energizant si tonic pentru intregul organism.

 

 

Proprietati. Continutul lor bogat in substante necesare bunei functionar a organismului face ca prunele sa fie recomandate de nutritionisti pentru aportul de vitamine (A, B1, B2 si C) ce intra in componenta lor, precum si pentru numeroase alte elemente esentiale cum sunt calciul, fierul, potasiul si acizii organici, care fac din aceste fructe o sursa de energie si vitalitate.

 

 

Prunele, consummate in mod regulat, ajuta la fortifierea sistemului nervos, inlatura oboseala si stimuleaza digestia. Prin continutul de substante benefice, aceste fructe pot fi folosite ca decongestive, detoxifiant si remediu impotriva intoxicatiilor alimentare.

 

 

Potasiul din compozitia prunelor favorizeaza buna functionare a sistemului nervos, inlaturand starile de agitatie si nervozitate.

Beneficii. Folosite inca din cele mai vechi timpuri ca remediu natural, prunele nu inceteaza a-si demonstra virtutile lor profilactice si curative:

 

–    regleaza tranzitul intestinal;
–    normalizeaza pofta de mancare;
–    imbunatatesc functionarea ficatului si a pancreasului;
–    amelioreaza durerile reumatismale;
–    elimina toxinele din organism;
–    ajuta la tratarea anemiei;
–    cresc imunitatea nespecifica a organismului;
–    combat afectiunile renale si biliare;
–    amelioreaza starile febrile.
–    previn formarea hemoroizilor;
–    dimineaza inflamatiile;
–    au proprietati energizante datorita continutului de zaharuri, reusind sa stimuleze sistemul muscular si pe cel nervos.

 

 

Indicatii terapeutice:

–    Fructele propriu-zise se consuma de obicei dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa. Este indicat ca prunele sa fie consummate moderat, in cure de 2-3 zile consecutiv. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism si imbunatatesc tranzitul intestinal.
–    Compotul: desi prin fierbere o mare parte dintre proprietati dispar, compotul este indicat in cazul hemoroizilor sau afectiunilor digestive.
–    Fructele uscate: au proprietati depurative superioare fructelor crude, datorita concentratiei substantelor ca urmare a deshidratarii. In cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului, sunt indicate diferite cure cu prune uscate. Deshidratate, prunele isi pastreaza mai mult timp proprietatile, reusind sa creasca nivelul hemoglobinei in sange.

 

 

–    Decoctul: este indicat in cazul persoanelor ce sufera de inflamatii ale splinei. In aceste cazuri, se recomanda consumarea decoctului dimineata si al fructelor seara, inainte de masa.
–    Sucul: se foloseste adesea in prevenirea hipertensiunii arteriale prin consumarea cate unui pahar, inainte de masa, timp de o saptamana.
–    Infuzia de frunze de prun: se consuma dupa mese ajutand la revitalizarea si energizarea organismului.
–    Vinul tonic din prune uscate: se recomanda persoanelor ce sufera de anemie, reumatism sau afectiuni biliare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *