Sanatate

Dietoterapia in cirozele hepatice

Cirozele hepatice sunt afectiuni ale ficatului cauzate de o hepatita cronica evolutiva sau de alcoolism. In unele cazuri cirozele pot fi determinate de obstruarea cronica a cailor biliare, care duc la modificari importante in structura ficatului cu distrugerea unei mari cantitati din celulele sale si la tulburari functionale. Circulatia sangelui in interiorul ficatului este deficitara si, ca urmare si oxigenarea celulelor, ceea ce duce la insuficienta hepatica.

 

Boala se manifesta prin greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, scaderea marcata in greutate si sangerari diferite. In stadii mai avansate, se ajunge la o modificare a repartitiei apei intre sectoarele intravascular si extravascular, cu acumulare de lichid in cavitatea peritoneala (ascita) sau edem generalizat.

 

In cadrul tratamentului general al acestei boli, alimentatiei ii revine un rol important.

 

Datorita faptului ca metabolismul proteic este alterat se va da un regim hiperproteic. Lipidele se vor da in cantitate moderata iar glucidele vor fi administrate in cantitate mare pentru a asigura aportul caloric necesar si a impiedica utilizarea propriilor tesuturi in vederea producerii de energie. Aportul de sodiu va fi usor restrans. Vitaminele vor fi date in cantitate mare.

 

In ciroza compensata, fara ascita si fara icter, se recomanda urmatoarele alimente:
– carnea slaba de pasare, vitel, vita, pestele slab, preparate rasol, gratar sau friptura inabusita;
– laptele dulce, iaurt batut, branza de vaci, urda si cas dulce;
– ouale in cantitate moderata, albusul in diferite preparate dietetice, iar galbenusul doar ¼ in diferite preparate, la doua zile;
– grasimile, unt, ulei, smantana in cantitate mica, dupa toleranta bolnavului;
– paine veche de o zi si paste fainoase;
– legume proaspete cu celuloza putina, sub forma de soteuri, piureuri sau budinci;
– fructele cu celuloza putina, coapte, sau sub forma de compot, suc de fructe sau gelatina de fructe;
– condimentele permise sunt numai cele aromate (patrunjel, leustean, dafin);
– sodiu in cantitate de 2 g/zi.

 

Volumul meselor va fi redus, dar vor fi asigurate 5-6 mese pe zi, cu respectarea stricta a orelor de masa programate.
Sunt interzise: carnurile grase de tot felul, vanaturile, conservele de carne, mezelurile, icrele, branzeturile fermentate grase, ouale in exces, grasimile prajite, untura, slanina, painea neagra sau cea proapata, excesul de fainoase, legumele crude bogate in celuloza, care produc balonari, leguminoasele, fructele oleaginoase si cele bogate in celuloza, cremele cu unt sau margarina, ciocolata, cacaua, cozonacul, condimentele picante, supele grase, ciorbele cu rantas, sosurile grele cu ceapa prajita si grasime incinsa.

 

Vor fi evitate mesele prea abundente sau servite seara inainte de culcare. Este cu totul interzis alcoolul, sub orice forma.
In ciroza decompensata cu ascita apar tulburari metabolice foarte grave. Acestea duc la aparitia si accentuarea edemelor. Ca urmare, aportul de sodiu va fi restrans la 500 mg/zi si eliminate alimentele bogate in sodiu. Alimentatia va fi bogata in proteine si glucide, si moderata in lipide. Aportul in vitamine trebuie asigurat.

 

Alimente permise:
– carnea slaba de pasare sau vita in cantitate moderata;
– branza desodata sau laptele desodat;
– ouale in cantitate mica si numai in preparatele dietetice;
– grasimile in cantitate mica (unt sau ulei), adaugate la preparate;
– paine alba fara sare, veche de o zi;
– fainoasele fara ou, orezul;
– legumele cu sodiu putin (dovlecei, rosii, ardei, fasole verde tanara) sub forma de soteuri, pireuri, supercreme, salate cu suc de lamaie;
– fructele coapte; piureuri, sucuri de fructe crude;
– deserturile cu fructe, fara conservant, bicarbonat sau praf de copt;
– condimente aromate.

 

Mesele vor fi dese si putin voluminoase, proaspat pregatite.

 

Se interzic urmatoarele alimente: carnea grasa, mezelurile; conservele, icrele, afumaturile, branzeturile fermentate, laptele nedesodat, ouale, grasimile cu sare, slanina, painea sarata, fainoasele cu ou, legumele bogate in sodiu, fructele oleaginoase, deserturile cu mult unt, cu oua sau cu bicarbonat, apele minerale cu continut de sodiu, sosurile cu ou sau cu sare si multa grasime, condimentele picante si cele iuti.
Durata acestui regim cu sare foarte putina depinde de prezenta ascitei si a edemelor. Daca se obtine compensarea, se revine  la un regim mai lejer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *