Nu-i asa ca ai momente cand ai pofta sa mananci intr-o zi ca in Grecia, in alta ca la mama acasa, in alta ca pe malurile Senei sau ca in tinuturile Chinei? De ce sa nu combini meniuri din toata lumea asa cum ascultam cantece, cum vedem filme sau cumparam produse din alte tari, nu numai de acasa? Veti gasi in continuare cateva sugestii si retete pentru o saptamana globalizata sau internationala.
LUNI: Mic dejun: salata de fructe exotice (1/2 kiwi, ½ mango, ½ portocale, ½ banana, peste care adaugati un sos dintr-o lingura de miere si cateva linguri de suc de portocale si lamaie), 1 pahar de suc de portocale. Gustare: 2 bucati de prajitura de nuci. Pranz: pui la tava (pune intr-o tava 2 cartofi de marime potrivita, taiati cubulete, 1 ceapa mica taiata un opt, ¼ ardei gras si 1 pulpa de pui presarata cu condimente. Toarna 1 pahar cu apa si putin ulei si da la cuptor), 1 salata de varza rosie. Gustare: 2 felii de paine graham, 1 felie de branza telemea, 1 felie de sunca de praga. Cina: 1 portie de supa de rosii (Ingrediente: 2 rosii taiate cubulete si 150 ml supa de legume. Fierbe ingredientele si adauga ½ morcov ras si ½ ceapa tocata marunt. Pune, catre final, sare si piper, dupa gust. Serveste supa cu 1 lingura de smantana), 1 felie paine, 1 mar.
MARTI: Mic dejun: 1 chifla cu susan taiata pe jumatate, 1 lingurita de smantana degresata, 1 lingurita de miere, 1 felie de jambon de curcan, ½ ardei gras, 1 pahar cu lapte. Gustare: 150 ml kefir, 1 briosa. Pranz: 1 portie de supa frantuzeasca (Fierbe 20 de minute 300 ml de supa de legume cu 1 morcov si 1 radacina de patrunjel, curatate si tocate marunt, dupa care strecoara si condimenteaza supa cu sare si piper. Bate 1 ou cu 5 linguri faina si 100 ml lapte si coace cateva clatite intr-o tigaie de teflon. Ruleaza clatitele si taie-le fasii, apoi adauga-le in supa. La final adauga 1 lingura ceapa verde, tocata marunt). Gustare: 1 banana. Cina: buseuri de sparanghel (Ingrediente pentru 4 porti: 500 g sparanghel curatat si spalat, 8 buseuri (poti folosi pentru prepararea lor si coca pentru foietaj), 2 morcovi, 1 rosie, 300 g file de porc, 200 ml smantana, 2 lingurite de faine, piper, sare, 3 linguri de capere, 1 lingura ulei si cateva fire de patrunjel. Taie sparanghelul in bucati. Fierbe-le in apa cu sare cca 5 minute. Coace buseurile, dupa care curata morcovi si taie-i rondele. Amesteca 250 ml din zeama in care a fiert sparanghelul cu smantana si 3 linguri de zeama de capere, cu tot cu capere. Da sosul obtinut in cateva clocote si amesteca cu faina sa se ingroase. Condimenteaza dupa gust. Prajeste carnea taiata bucatele in ulei, adauga morcovii, rosia taiata cubulete si sparanghelul. Umple buseurile cu acest amestec, dupa care stropeste-le cu sos de capere).
MIERCURI: Mic dejun: 2 felii de paine integrala, 2 lingurite de crema de branza, 2 ridichi taiate felii, 1 felie de sunca de Praga, 1 pahar cu lapte. Gustare: 1 iaurt cu 2 linguri de cereale si pepene galben taiat cubulete. Pranz: paste cu broccoli (Fierbe 50 g paste spirale, pe care le amesteciu cu 200 g broccoli oparit 4-5 minute, 1 lingurita ulei de masline, 1 catel de usturoi taiat marunt si 2 rosii taiate cubulete. Condimenteza dupa gust), 1 pahar cu suc de portocale. Gustare: 1 felie tarta cu branza si coacaze. Cina: frigarui de creveti ( Ai nevoie de 2 creveti mari, taiati in doua. Infinge jumatate de crevete pe tepuse, impreuna cu ½ ceapa rosie taiata bucati, ¼ dovlecel taiat bucati si cateva feliute dintr-un catel de usturoi, Prajeste frigaruile timp de 5 minute si condimenteaza-le dupa gust), 1 cartof copt in folie de aluminiu.
JOI: Mic dejun: Orez cu lapte si cocos (Fierbe 30 g orez cu 200 ml lapte si 1 lingurita zahar. Catre final, adauga 1 lingurita fulgi de cocos. Dupa racire, adauga 50 g branza de vaci si amesteca. Adauga si cubulete de piersici, pepene galben si banana). Gustare: 1 felie de paine integrala, 1 felie cascaval, 1 ceai sunatoare cu 1 lingurita miere. Pranz: tofu cu legume (Taie cuburi 80 g tofu si pune-o la marinat intr-un sos de soia cu ghimbir. Taie feliute 2 ciuperci tip champignon. Prajeste in ulei de susan 300 g legume chinezesti – se gasesc congelate – , apoi adauga ciupercile si 50 g muguri de bambus. La final adauga si cubuletele de tofu), banana caramel (Taie feliuta 1 banana. Intr-o tigaie, caramelizeaza 1 lingura zahar, apoi tavaleste feliile de banana). Gustare: 1 pahar de lapte cu soia. Cina: 2 felii de paine integrala, 1 felie sunca, 2-3 feliute de gulie, 1 felie cascaval, 1 pahar cu lapte.
VINERI: Mic dejun: 2 felii de paine tip graham, 1 lingurita margarina, 1 lingurita de crema de branza, 1 lingurita dulceata de cirese, 1 pahar cu lapte. Gustare: 1 tarta cu fructe de sezon. Pranz: 1 portie supa de fidea (Fierbe 300 ml supa de pui, adauga ½ morcov ras si ½ radacini de patrunjel taiata bucatele. Dupa 10 minute, pune 20 g fidea si lasa sa fiarba 5 minute. Adauga 2-3 frunzulite de patrunjel), friptura de curcan (Prajeste intr-o tigaie de teflon 200 g piept de curcan, apoi sa-I drumul la cuptor timp de 5 minute, nu inainte de a aseza peste ele 1 felie de cascaval. Pentru garnitura, fierbe 2 morcovi taiati rondele in cateva linguri de supa. Separat, caleste 1 ceapa mica, taiata marunt, intr-o lingurita de ulei si apoi presara ½ lingurita faina. Stinge amestecul cu 2 linguri de vin alb si 2 linguri de apa. Fierbe cateva minute si adauga 1 lingurita de patrunjel tocat. Serveste friptura de curcan cu rondele de morcov, cu cateva linguri de orez fiert si toarana deasupra sosul alb de vin alb). Gustare: salata de fructe (Amesteca ½ mar taiat cubulete, ½ portocala si 1 banana taiata feliuta. Adauga pe deasupra 1 lingurita de friusca). Cina: iaurt cu cereale.