Diete

Dieta echilibrata

Cantitatea de alimente care se consuma zilnic trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi necesarul organismului privind cresterea, mentinerea sau regenerarea tesuturilor si organelor, precum si furnizarea de energie. O alimentatie adecvata este aceea care asigura fiintei umane posibilitatea de a sustine corect cateva functii de baza, si anume: cresterea, activitatea mentala, reproducerea, activitatea fizica, pastrarea greutatii normale la varsta adulta.

 

Alimentatia zilnica trebuie sa fie cat mai variata in compozitia sa, astfel incat sa ofere organismului toate substantele de care acesta are nevoie: hidrati de carbon (glucide), grasimi (lipide), proteine, vitamine, minerale, oligoelemente, apa, fibre vegetale.

 

Piramida alimentara. O alimentatie sanatoasa respecta modelul piramidei dietei echilibrate.
La baza ei se afla cerealele, pastele fainoase, painea integrala, orezul. Ele trebuie sa reprezinte alimentele principale ale fiecarei mese, continutul lor bogat in fibre vegetale, proteine, vitamine, substante minerale asigurand o nutritie sanatoasa si o digestie buna.
Urmeaza legumele si fructele, care sunt principala sursa de vitamine, minerale si oligoelemente. Vitaminele A,C,E si seleniul au puternice actiuni antioxidante, apara organismul impotriva imbolnavirilor, neutralizeaza produsii toxici (radicalii liberi) si stimuleaza sistemul umunitar. Se recomanda ca in fiecare sezon sa se consume fructele si legumele specifice; in sezonul de iarna, sursa principala de vitamine o constituie merele, citricile, bananele, morcovii, sfecla rosie, varza, cartofii, ceapa si usturoiul.
A treia treapta a piramidei dietei echilibrate cuprinde laptele si produsele lactate, carnea, pestele si ouale. Ele sunt surse de proteine, vitamine si minerale, dar contin si grasimi animale, de aceea trebuie consumate cu moderatie. In ceea ce priveste consumul de carne, se recomanda in special carnea de pui si pestele, care sunt de preferat fata de carnea de porc, ce contine multe grasimi. Pestele are putine toxine, multe saruri minerale si este mai usor digerabil. Dintre oleaginoase se recomanda in special soia, bogata in proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine.
In fine, alimentele din varful piramidei, grasimile si dulciurile, trebuie consumate in cantitatea cea mai mica; se vor evita pe cat posibil zaharul, prajiturile, untul, margarina si produsele zaharoase rafinate.

 

Combinatii alimentare. Pentru pastrarea sanatatii, omul trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, axata pe proteine usoare (lapte, oua, peste), salate de cruditati, fructe, sucuri naturale. Modul in care combinam alimentele este esential pentru metabolism si pentru prevenirea bolilor.

 

Intr-o dieta echilibrata se recomanda 20 % proteine, o cantitate mare de hidrati de carbon si un minim de grasimi. Carnea se consuma de regula numai cu salte de cruditati, fara cartofi, orez sau paste. Fructele contin vitamine, minerale, aminoacizi si 80-90 % apa organica, avand rolul de a curati corpul de toxine. Se recomanda sa fie consumate pe stomacul gol, intre mesele principale, fructele proaspete digerandu-se in 30 de minute. Consumul corect al fructelor are ca efect o intinerire a organismului care devine mai sanatos si mai plin de energie.

 

Alimente poluate. Majoritatea alimentelor moderne sunt poluate de insecticide, ingrasaminte chimice, coloranti, conservanti, aromatizanti, antioxidanti sintetici. Specialistii in domeniul dietoterapiei recomanda evitarea produselor alimentare conservate si a celor colorate, aromatizate, indulcite cu aditivi alimentari sintetici (E-uri), care pot avea efecte secundare nedorite sau chiar grave asupra organismului uman. Utilizarea abuziva a ingrasamintelor chimice, a erbicidelor si pesticidelor pentru a obtine cantitati de legume si de fructe tot mai mari si intr-un timp mai scurt conduce la deprecierea lor calitativa. Este recomandat a fi utilizate in alimentatia curenta alimentele biologice, nepoluante  sau din gospodariile taranesti care folosesc in cultivarea legumelor si fructelor ingrasaminte naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version