Straineze

Die Welt: Spaţiul Schengen are cu totul alte probleme decât România şi Bulgaria, Cea mai importantă poartă de acces, Grecia, aparţine de multă vreme spaţiului Schengen. În privinţa mafiei, trebuie să ne gândim mai degrabă la Neapole şi Palermo. Contrabanda cu droguri în porturile din Rotterdam sau Antwerpen ar transforma întrega zonă balcanică într-o Elveţie înfloritoare

Scris de 448

Nu doar Croaţia, ci şi Bulgaria şi România voiau să adere la spaţiul Schengen. Însă au fost respinse. Motivul: astfel ar exista posibilitatea de creştere a crimei organizate şi a imigrării ilegale. De fapt, problema se află în cu totul altă parte: în ţări care fac parte de multă vreme din spaţiul Schengen, relatează publicația germană Die Welt, citată de Rador.

A sosit timpul să se deschidă o sticlă de Riesling de Schengen. Deja 26 de naţiuni fac parte din spaţiul fără vamă şi fără controlul paşapoartelor, iar în curând li se adaugă şi Croaţia. În schimb, Bulgaria şi România mai trebuie să rămână deocamdată pe dinafară. În vremuri în care migrația la granițele insuficient controlate ajunge la cifre record şi mulţi oameni se tem de importul de droguri practicat de crima organizată, este posibil ca unii să considere această situaţie drept liniştitoare.

Însă nu trebuie să se treacă cu vederea cel fel de model de succes este ideea unui spaţiu economic şi turistic deschis, conceput în 1985 în mica localitate de pe râul Moselle din Luxemburg. Putem întreba milioane de persoane care trăiesc, lucrează, consumă în zonele de lângă frontieră. Dacă nu ar fi existat avantajele privind comerţul, circulaţia persoanelor şi ocupaţiile, nişte ţări precaute din afara UE, cum ar fi Norvegia, Islanda sau Elveţia niciodată nu ar fi intrat în spaţiul Schengen.

În cazul unor naţiuni ca Bulgaria sau România, mulţi europeni se gândesc imediat la criminalitate şi corupţie, ceea ce nu ar fi în totalitate chiar o greşeală.

Însă acest aspect ţine mai degrabă de aparatul de justiţie din ţara respectivă, respectiv de partidele de acolo adesea corupte.

Dacă la negocierile de acum de la Bruxelles se vor exclude din nou bulgarii şi românii (nr. între timp Austria a votat împotriva extinderii Schengen), lăsându-i doar pe croaţi să adere, este vorba aici clar de o pură politică simbolică. Şi, fireşte, este în detrimentul unor ţări care profită de pe urma UE și care, pe de altă parte, din cauza şomajului şi emigrării în vestul mai bogat plătesc un preţ deloc neglijabil pentru apartenenţa lor de Europa.

Cine învinuieşte orbeşte România şi Bulgaria, așa cum face Austria, pentru avalanşa de migranţi de pe ruta Balcanică, trece cu vederea în mod răuvoitor că cea mai importantă poartă de acces, Grecia, aparţine de multă vreme spaţiului Schengen.

În privinţa mafiei, trebuie să ne gândim mai degrabă la Neapole şi Palermo (care aparţin de Schengen) decât la Bucureşti sau Sofia. Iar profiturile de pe urma contrabandei comise de cartelurile de droguri în porturile din Rotterdam sau Antwerpen ar transforma cu uşurinţă întrega zonă balcanică într-o Elveţie înfloritoare. Ar fi cazul să fie dată uitării definitiv vremea de a arăta cu degetul la rudele sărace din Est şi a acoperi astfel în Occident criza statului de drept din UE.

 

Sursa: Die Welt/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu



ULTIMA ORĂ

  • Acum 13 mins Din oras
    Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
  • Acum 2 hours In vizor
    Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
  • Acum 2 hours Politica
    Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
  • Acum 3 hours In vizor
    O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
  • Acum 4 hours Din oras
    Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
  • Acum 5 hours Din oras
    TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
  • Acum 14 hours Politica
    O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
  • Acum 19 hours PubliNews
    Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
  • Acum 20 hours PubliNews
    Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
  • Acum 20 hours Politica
    Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
  • Acum 20 hours Straineze
    Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
  • Acum 22 hours Din oras
    Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
  • Acum 23 hours In vizor
    VEŞTI BUNE: Boc ne promite că s-ar putea să-l vedem pe Şurubaru depunând efort la remontarea stăvilarului anti-gunoi de pe Someş pentru banii de city manager pe care-i primeşte. Sperăm la măcar o fotografie în care să indice cu degetul
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE