Reportaj

Diana si Alina, "alchimistele" care transforma banalul sapun in ceva spectaculos

Alina si Diana sunt doua femei care stiu ce vor. Mai ales atunci cand e vorba de alimentatie sanatoasa si de produse naturale. Iar atunci cand nu au gasit nimic la nivelul asteptarilor si exigentelor in comert si-au creat produsele singure. Asa s-a nascut in urma cu putin timp D&A sapunuri cu ingrediente naturale. Din joaca, din curiozitate, din nevoie. Au pus doar ingrediente naturale si multa pasiune. Chiar daca sunt “pe piata” abia de cateva zile, cele doua prietene sunt entuziasmate de feedback-ul pozitiv.

S-au cunoscut doar asta-vara, la cules de zmeura, dar par ca se cunosc de o viata. Le leaga pasiunea pentru tot ce inseamna produse bio, fara aditivi, fara conservanti, fara chimicale. Ambele lucreaza in domenii care nu au nicio legatura cu sapunurile, dar pasiunea le determina sa faca treaba buna.

“Acum sute de ani, visul alchimistilor era sa transforme plumbul in aur. Azi, noi transformam banalul sapun intr-un obiect de lux la indemana tuturor. Sapunurile naturale „D & A” respecta retete vechi de sute de ani si au in componenta, exclusiv, ingrediente naturale, organice, biologice si ecologice. Sapunurile naturale „D & A” sunt produse 100% manual, realizate numai prin saponificare la rece, cea mai ecologica metoda de producere a sapunului, si contin uleiuri si grasimi naturale de cea mai buna calitate, fructe si plante proaspete sau uscate la soare, uleiuri esentiale, condimente exotice, sucuri de fructe ori infuzii de plante”, explica cele doua pe proaspata pagina de Facebook.

“Eu sunt un pic Toma necredinciosul. Prefer sa folosesc ce fac eu, cu mainile mele si stiu exact ce am pus acolo. Am avut surprize cu tot felul de produse din comert care in final s-au dovedit a nu fi chiar atat de bio pe cum era facuta reclama. Si atunci am spus sa vedem daca se poate, si uite ca se poate. Cand incep clientii sa iti trimita mesaje sau sa te sune ca sunt multumiti si mai vor si totul e „wow”, deja incepi sa prinzi aripi si e o senzatie deosebita”, spune Diana.

Primul sapun pe care l-au facut era cu portocale si a depasit asteptarile.

“Inclusiv carti ne-am comandat, ne-am informat, orice produs folosit ca materie prima e super verificat pentru a vedea ca este conform cu ceea ce ne dorim noi, tinem la calitate”, spun femeile.

Uleiurile esentiale, unturile pe care le folosesc pentru prepararea sapunurilor le procura din magazine sau site-uri specializate.

“Cel mai mare succes pana acum l-a avut sapunul cu lapte de capra”, spune Diana.

Chiar daca tendinta tuturor este sa miroasa sapunurile, Diana si Alina spun ca nu mirosul ci ingredientele sunt mai importante intr-un sapun. Acestea ii dau calitatea.

“Sunt multi care prefera sapunul fara miros, ca sa nu le ramana pe piele. Prefera proprietatile sapunului in detrimentul mirosului”, arata Alina.

Sapunurile preparate de Diana si Alina pot fi folosite pe tot corpul, inclusiv pe par.  Cu levantica, bere neagra, cafea, scortisoara, morcov, castraveti, portocale sau ovaz, sapunurile arata ca niste bucati de prajitura. Sunt ideale pentru pielea sensibila, hidrateaza si catifeleaza.

“La inceput miros horror. Toate. Pana incep uleiurile sa lucreze”, dezvaluie femeile.

“Unturile se incalzesc pana se topesc si dupa aceea se lasa la racit, nu se face prin fierbere, totul se face la rece. Se lucreaza la o temperatura intre 38 si 40 de grade. Se amesteca unturile si uleiurile si acum urmeaza partea la care multi, in necunostinta de cauza, riposteaza: soda caustica. Se dizolva in sucurile naturale, ajunge la 80-90 de grade, apoi trebuie adusa la aceeasi temperatura cu unturile si uleiurile – 38-40 de grade. Marea majoritate cand aud de soda caustica se intreaba cum mai e bio. E foarte bio pentru ca prin reactiile chimice pe care soda caustica timp de 3-4-6 saptamani le are cu uleiurile si unturile in produsul finit nu mai exista soda, este glicerina. Sapun fara soda nu exista. Dupa ce se face procesul de saponificare care dureaza cam trei saptamani. Inainte de a scoate sapunul la vanzare se verifica PH-ul. Daca nu este OK Ph-ul, inseamna ca mai trebuie sa stea, nu este procesul definitivat”, povesteste Diana.

Un sapun de aproximativ 100 de grame costa intre 10 si 12 lei.

Foto: D&A sapunuri cu ingrediente naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *