Din oras

Diana Magda, tanara care creeaza genti unicat din blanurile uitate in dulapul bunicii

Intr-o lume copy-paste, in care mii de tineri se imbraca si poarta ce le dicteaza cateva bloggerite de fashion, sa creezi genti unicat, realizate din materiale refolosite, este un gest de curaj. Diana Magda, tanara absolventa de UAD, realizeaza genti din piele si blana refolosita, intr-un atelier de la marginea orasului. Ideile ei traznite sunt, apoi, executate cu migala, de un marochinar iesit la pensie.

Fiecare geanta a Dianei Magda este o poveste, care porneste de la un petec de blana sau o bucata de panza, gasita la vreun mestesugar pe marginea drumului. Tanara de 27 de ani este absolventa de Pictura, la Universitatea de Arta si Design din Cluj, iar talentul si-l foloseste, din plin, in realizarea gentilor-unicat sub brandul INDEE, un proiect de suflet pornit de artista anul trecut.

Cati dintre noi nu avem in dulapul bunicii macar o haina de blana demodata? Diana a gasit intrebuintarea perfecta, iar materialul uzat este folosit la realizarea gentilor ei.

Tanara este la inceput de drum. Lucreaza intr-un atelier, in apropierea aeroportului, iar mana ei dreapta este un fost marochinar, iesit la pensie, pe care l-a convins sa ii fie alaturi in acest proiect. Acolo se nasc gentile INDEE, fiecare unica in felul ei. Au forme geometrice, miros a piele proaspat batuta sau a lana de oaie.

Diana nu cumpara materialele de la furnizori, pentru ca nu este deloc de acord cu sacrificarea animalelor in scop comercial. Tocmai de aceea, fiecare petec de blana este cumparat de la oamenii de la tara, care au in casa astfel de materiale.

“Incerc ca toate materialele pe care mi le procur sa fie de la oamenii de la tara si nu din industria <> de animale, si reutilizez blanuri gasite”, spune ea, cu un zambet energic. In satele romanesti, spune ea, oamenii inca isi sacrifica singuri animalele, iar blanurile sunt, de cele mai multe ori, aruncate sau vandute la diferite targuri. Ea le cauta cu fervoare si sunt, de fiecare data, sursa de inspiratie pentru o viitoare geanta.

Diana este nedespartita de agenda ei, unde isi asterne ideile

“Voiam sa ramana ceva in urma mea”, spune artista, asa ca, anul trecut, a inceput sa isi puna pe hartie ideile. La inceput, dorea sa realizeze genti sport din fas, mai ales ca este o iubitoare a sporturilor de iarna. Apoi, a realizat pentru ea prima geanta INDEE, din bumbac netratat, in combinatie cu piele, pe care o poarta si astazi. Au urmat cateva borsete, foarte apreciate de tinere si genti-plic, in culori vii. Incet-incet, ideile ei au prins contur si tanara si-a format un stil personal, inconfundabil.

“Ma inspir din elemente traditionale romanesti, natura, elemente de cultura nativ americana, stilul Bohemian Gypsies (boho-chic), toate adaptate la o forma moderna”.

Nu face genti in serie, doar in editie limitata, tocmai pentru ca blana pe care o foloseste este gasita ocazional si recuperata.

“Se pune problema ce se intampla cu hainele de blana demodate din dulapurile bunicilor care nu mai sunt purtate: ori ajung mancate de molii, ori sunt aruncate la gunoi si putrezesc. E pacat ca niste materiale frumoase sa nu fie folosite pentru a le da o noua viata”, povesteste creatoarea.

Diana spune ca nu poate numi INDEE o afacere, cel putin deocamdata, insa a fost placut surprinsa de cat de multe persoane i-au apreciat gentile. Oamenii o opresc pe strada si o intreaba de unde a cumparat un anumit model, apoi revin si comanda, la randul lor.

“Am avut foarte multe aprecieri. O clienta imi spunea ca sustine tinerii designeri creatori, asa ca a cumparat doua genti, nu una. Una este sa cumperi o geanta lucrata in serie, alta e sa cumperi de la cineva care pune suflet in fiecare centimetru pe care il coase”.

Cele mai apreciate genti realizate de Diana sunt cele de tip borseta. Au aplicatii din biele si forme geometrice.Urmeaza sa realizeze si rucsacuri, iar stilul este adaptabil, atat pentru tinute casual, cat si mai business.

“Daca folosesc blana, incerc sa pun materialul in valoare cu ajutorul pielii si a culorilor. Spre exemplu, la una dintre ele, am folosit in combinatie cu astrahan piele pictata in stil graffiti. Ma joc foarte mult cu formele, dar si cu culorile. Am facut o geanta chiar si dintr-un port traditional romanesc, era vorba de lana tesuta la razboi, din zona Nasaudului. In combinatie cu pielea a iesit ceva nemaipomenit”.

Diana are multe idei noi, pe care urmeaza sa le puna in practica. Spre exemplu, combinatia dintre piele si lemn. Deocamdata, nu are un magazin, insa in curand va lansa unul online. Visul ei este sa isi poata vinde produsele intr-un Cluj in care centrul orasului sa fie impanzit de ateliere de creatie si de mestesugari talentati, si nu de magazine second-hand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version