Sanatate

Diabetul si efectele lui asupra inimii

Exista doua tipuri de diabet, intre care sunt diferente importante.

 

Diabetul juvenil (sau de tipul 1) apare de obicei in copilarie sau adolescenta. Cauza lui este o afectiune a pancreasului, cum ar fi o infectie produsa de un virus. Prin urmare, organul produce prea putina insulina pentru a transfera zaharurile si acizii grasi din sange in tesuturi. In acest stadiu, maladia este incurabila si poate fi tratata doar prin inlocuirea insulinei naturale cu injectii zilnice de insulina sintetica. Iata de ce, pentru un diabetic, o alimentatie adecvata si masurarea constanta a nivelului de zahar din sange sunt foarte importante, iar insulina este vitala.
Pentru cealalta forma de diabet inca nu s-a gasit un nume potrivitl in mod curent se numeste diabet de tip 2. Se mai numeste si diabet aparut la maturitate, fiindca de obicei apare la varsta adulta. In acest caz vina se poate dat pe ereditate si pe alimentatie. Un numar surprinzator de oameni este predispus din punct de vedere genetic la acest tip de diabet.

 

Predispozitia – posibilitatea de a deveni diabetic – nu e o problema in sine; dar ea poate provoca probleme daca e asociata cu o proasta alimentatie si lipsa de exercitii fizice. Nu ne putem controla mostenirea genetica. Dar daca ne controlam alimentatia si stilul de viata, putem preveni aceasta forma. In cazul diabetului de tip 2, pancreasul este pe deplin functional si produce prea multa insulina. Cand organismul are prea multa grasime, insulina nu-si poate face treaba. Ca urmare, nivelul de zahar din sange nu scade atat de repede pe cat ar trebui si solicita pancreasul sa produca mai multa insulina, pentru a debloca celulele si a permite accesul glucozei in tesuturi. Pancreasul continua sa trimita insulina pana cand aceasta “da pe dianfara”; iata de ce nivelul de zahar din sange scade atat de brusc. Poftele alimentare nesatioase sunt cauzate de nivelul ridicat de zahar din sange, urmat de caderea sa rapida (cand, in fine, insulina atinge nivelul necesar). Poftele va fac sa mancati si mai multi carbohidrati; iar ciclul se repeta la nesfarsit.
Toate acestea explica foarte bine de ce obezitatea va face sa mancati prea mult, iar consumul de carbohidrati va starneste foamea in loc s-o potoleasca.

 

Ce-au a face obezitatea si diabetul cu problemele de inima?

 

Totul incepe cu obezitatea centrala. Cauza ingrasarii in zona taliei este cresterea celulelor in dimensiuni. Cand acestea devin prea mari, insulinei ii este mai greu sa se ataseze la ele si sa le “descuie”. Iata de ce, atunci cand sunteti prea gras, nivelurile de zahar si de grasime din sange sunt mai mari decat normal. “Cheia” (insulina) are nevoie de mai mult timp pentru a descuia “zavorul” celulei.

 

La randul sau, acest lucru provoaca alte probleme ale sangelui: hipertensiunea arteriala, nivel ridicat de trigliceride, colesterol bun mic, raport colesterol rau/colesterol bun mare si particule prea mici de colesterol rau (chestiune mai putin cunoscuta, dar esentiala).

 

Cand insulina nu-si indeplineste bine functia, procesul de depozitare a grasimilor  ingerate dureaza mai mult. Din cauza acestei intarzieri, ficatul este inundat de acizi grasi. Ca raspuns, el emite particule daunatoare care depoziteaza grasimea si colesterolul in vasele de sange ale inimii, creand viitoare blocaje.

 

Aceasta este legatura dintre obezitate si bolile de inima. Pericolul nu sunt carbohidratii sau zaharul in sine, ci impactul acestora asupra capacitatii organismului de a stoca grasimi. Daca mancati prea multe gogosi, n-o sa faceti infarct. Dar o sa dezvoltati simptome care pot duce la infarct. Obezitatea in sine nu afecteaza sistemul cardiovascular. Ea nu este decat principalul indiciu al unui flux sangvin poluat, care intr-o zi va poate pune in pericol sanatatea si poate chiar viata.
In ziua de azi, constatam cu ingrijorare aparitia diabetului de tip 2 la adultii tineri si chiar la adolescenti. Una din motive este ca avem deprinderi mult mai proaste: modul gresit de alimentatie si lipsa exercitiilor fizice. Pe masura ce prepararea hranei a trecut tot mai mult in sarcina rerstaurantelor fast-food si a fabricantilor din industria alimentara, calitatea s-a deteriorat ca si gust si ca continut de fibre si substante nutritive.

 

 

Digestia noastra incepe de fapt in fabricile de alimente; alimentele prelucrate/ procesate sunt daunatoare si au favorizat epidemia de obezitate. Pe vremuri mancam mai mult acasa cu meniuri din alimente si ingrediente naturale. Apoi lipsa exercitiilor fizice in viata tinerilor (sederea indelungata in fata televizorului sau computerului, lipsa orelor de educatie fizica si a jocurilor in aer liber), se adauga modului de alimentare de tip fast-food.

 

De aici se impun masuri severe de prevenire; daca nu se iau din timp, vom culege “roadele” catastrofale la 50-60 de ani, cand problemele se acutizeaza si se pot corecta mai greu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *