In vizor

DGASPC Cluj a adus 5 milioane euro în bugetul CJ. Daniel Tămaș nu îmbrățișează ideea de părinte social: „Nu pare un model de succes”

Mii de copii care trebuie scoși din orfelinat anul acesta nu au părinți sociali. Legea a crescut de la 3 la 7 ani vârsta sub care este interzis plasamentul în centre rezidenţiale.

Anul acesta, la nivel național mii de copii care au între 3 şi 7 ani şi sunt în centre de plasament trebuie daţi în grija familiilor sociale. Mai mult, un proiectul de lege prevede că toate centrele de tip vechi, în care sunt şi peste 150 de copii, trebuie închise în cel mult doi ani. Peste 14 mii de copii vor fi mutați în locuinţe de tip familial sau la asistenţi maternali.

La Cluj situația este diferită. Directorul DGASPC, Daniel Tămaș nu îmbrățișează ideea de părinte social deoarece, după spusele dânsului, acest model nu este unul de mare succes.

„Din păcate eu nu îmbrățișez modelul de părinte social pentru că noi avem trei case cu părinți sociali și nu pare un model de succes. Din perspectiva codului muncii nu este reglementat timpul de lucru. Acești părinți sociali sunt 24 de ore la dispoziția copiilor, iar din punct de vedere al Codului Muncii timpul lucrat înseamnă opt ore pe zi.

Pe baza experiențelor din 15-10 de ani am constatat o degradare a relațiilor dintre doi părinți sociali și copii. Asta odată cu creșterea în vârstă, dar și vârsta biologica a părinților sociali. Noi, pe care îi avem în momentul de față au îmbătrânit, sunt în prag de pensionare și nu mai fac față pretențiilor pe care le au acești copii”, declară directorul DGASPC, Daniel Tămaș.

A nu se face o confuzie între părintele social permanent și plasamentul până la 7 ani la asistentul maternal profesionist. Asistentul maternal este un angajat al instituției DGASPC cu contract de muncă. Anul trecut, DGASPC a adus în bugetul Consiliul Județean 5 milioane euro, bani de care nu prea multă lume știe. Deși Daniel Tămaș câștigă proiecte peste proiecte, Tișe tot nu e mulțumit, ba mai mult,  îl atacă pe șeful DGASPC cu fiecare ocazie.

„Noi avem o rețea de 150 de asistenți maternali care funcționează din 2000-2001, mai mult decât atât suntem fericiții câștigători ai unui proiect prin care în conturile CJ au intrat 5 milioane de euro retroactiv pentru plata a 150 de asistenți maternali din 2014 până în 2018. Pe lângă asta am câștigat finanțarea până în 2022 a 50 de asistenți maternali ca salarii la nivelul DGASPC Cluj, tot plătiți din aceasta finanțare europeană. Bani pe care nu mai trebui să îi scoată Consiliul Județean din buzunar și ar putea asfalta drumurile din județ”, spune Tămas.

Un alt proiect presupune că toate centrele de tip vechi trebuie închise până la sfârşitul lui 2020.

Județul Cluj, prin DGASPC este fericitul câștigător la nivel național, în sensul că județul Cluj nu mai are niciun centru de plasament. La DGASPC CLUJ a închis ultimul centru de plasament în 2016. În urma închiderii centrelor, s-au construit case șu unități de tip familial.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *