Justitie

Dezvoltatorul de pe Victor Papilian lovește cu plângeri penale împotriva lui Emil Boc și a municipalității. Pericolul cauzat de șantierul dezastruos poate stagna ani de zile!!!

Litigiile urgente și cele de fond dintre municipalitate și MHP CONSULTING SOLUTIONS SRL & POP MIRCEA HOREA au fost suspendate printr-o lovitură tipic românească: o plângere penală împotriva „reprezentantului legal al intimatului Municipiul Cluj Napoca si Primarul mun. Cluj-Napoca”. 

Ce înseamnă această plângere penală? 

În primul rând, între municipălitate și MHP CONSULTING SOLUTIONS SRL & POP MIRCEA HOREA exista (momentan) două procese. Cel cu ordonanța președințială, care a fost câștigat de municipalitate la fond, iar dezvoltatorul a contestat decizia, și cel de fond pentru verificarea tuturor documentele de autorizare a lucrărilor și toată procedura prin care i s-a retras autorizația de construcție. 

Ei bine, după ce MHP CONSULTING SOLUTIONS SRL & POP MIRCEA HOREA au formulat o plângere penală împotriva „reprezentantului legal al intimatului Municipiul Cluj Napoca si Primarul mun. Cluj-Napoca”, instanța n-a avut încotro decât să suspende procedurile din contencios, până la soluționarea dosarului penal.

Acest aspect prelungește incertitudinea pentru locuitorii de pe strada Victor Papilian, care au respirat ușurați acum o săptămână când Emil Boc, cu o primă sentință executorie care i-a dat câștig de cauză, a comandat celor de la RADP Cluj-Napoca lucrări de consolidare a terenului de sub casele din jurul șantierului. 

Această lovitură dată de dezvoltatorul imobiliar poate provoca efecte de întârziere a proceselor civile/contencios-administrative câțiva ani buni. Odată înregistrată plângerea penală, un procuror trebuie să administreze probe și să facă audieri – cam 8-14 luni cu tot cu expertizele necesare, iar ulterior se emite o ordonanță. Dacă e de clasare, aceasta o să fie contestată la primul procuror, apoi la o instanță judecătorească – cam 5-6 luni. Dacă se face o trimitere în judecată, în primul an se trece de camera preliminară, apoi încă un an se judecă fondul și după încă un an vine sentința definitivă, urmând ca după să fie reluate procesele din contecios/civil. 

Municipalitatea a intervenit în forța pe terenul respectiv, în baza ordonanței președințiale care permitea acest aspect, iar Emil Boc i-a promis lui Mircea Pop o factură de 100.000 lei, sub formă de amendă.

„Primăria Municipiului Cluj-Napoca, pe cheltuiala investitorului, intervine în șantierul de pe str. Victor Papilian pentru a lua măsuri de primă urgență pentru punerea în siguranță a caselor învecinate. Pentru a preveni în continuare alunecările de teren din zona străzii Victor Papilian, primăria intervine pe cheltuiala investitorului pentru realizarea lucrărilor de primă urgență, în condițiile în care acesta nu s-a conformat deciziilor Inspectoratului de Stat în Construcții și deciziilor Instanțelor de Judecată.

De asemenea, investitorul are amendă de 100.000 lei, plângere penală și autorizația de construcție (AC) suspendată”, a explicat atunci primarul Emil Boc.

 

Ce spunea prima decizie judecătorească?

„Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţii MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, PRIN PRIMAR, EMIL BOC, şi PRIMARUL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA, în contradictoriu cu pârâţii POP MIRCEA HOREA şi MHP CONSULTING SOLUTIONS SRL, Admite cererea de intervenție voluntară accesorie în interesul reclamanţilor formulată de intervenienți. Obligă pârâţii, în solidar, la executarea în regim de urgenţă a lucrărilor necesare stopării alunecărilor de teren şi de punere în siguranţă a versantului prin efectuarea unor umpluturi în zona sprijinirilor, conform măsurilor dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii, iar în situaţia în care aceştia nu execută lucrările de consolidare, autorizează reclamanţii să efectueze, în regim de urgenţă, lucrările necesare stopării alunecărilor de teren şi de punere în siguranţă a versantului prin efectuarea unor umpluturi în zona sprijinirilor, conform măsurilor dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii”, se arată în soluția pe scurt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version