Reportaj

“Dezbaterea publică” despre bugetul local, o rușine. Pe clujeni îi doare în cot cum va fi cheltuit banul public. Primăria îi cheamă la discuții la o oră imposibilă

Dezbaterea publică pe bugetul local, organizată luni la ora 14.00, a fost un eveniment aproape sforăitor, la propriu. Prezența cetățenilor a tins către zero, iar motivele sunt două mari și late: 1. ora aleasă a fost una imposibilă și 2. pe clujeni nu îi interesează pe ce este cheltuit banul public. După trei ore de discuții între Boc și cei câțiva consilieri locali plus vreo doi-trei cetățeni, evenimentul s-a încheiat. Deci, rămâne cum am stabilit: primarul Emil Boc va avea un buget fix așa cum l-a propus.

Cu tot cu jurnaliști, angajați din Primărie, șefi de direcții și regii și consilieri locali, în sală nu au fost mai mult de 50 de persoane. Dintre aceștia, jumătate au fost angajații din Primărie, scoși la înaintare ca să nu pară sala ridicol de goală. Cât de interesați au fost aceștia de eveniment s-a văzut clar – unii mimau că notează ceva în agende, alții mai aveau puțin și ațipeau.

Prezența cetățenilor a fost aproape zero. Nici măcar pensionarilor nu le-a păsat cum va fi cheltuit banul public. Doar câțiva membri ai unor ONG-uri au fost în sală și au spus câteva propuneri. În rest, au fost discuții între cei câțiva consilieri locali și primarul Emil Boc. City manager-ul Gheorghe Șurubaru a stat pe post de plantă decorativă, să facă umbră de-a dreapta primarului. Despre prezența parlamentarilor nici nu poate fi vorba, aceștia fiind la București, la audierea în comisii a noului Guvern.

La ora 14.00 fix, dezbaterea a început cu prezentarea bugetului, a listei de investiții și a eternei liste cu priorități a primarului Emil Boc. Nici mai mult nici mai puțin de 40 de minute a vorbit primarul despre tot ce se va face cu bugetul local pe 2018.

Spicuim din discursul lung, cu multe déjà vu-uri pentru cei prezenți în sală, nu de alta dar despre multe proiecte a mai vorbit și în anii anteriori, dar nu au fost realizate:

“Bugetul este de 257 milioane euro, din nefericire un buget în scădere față de anul trecut. În ceea ce privește evoluția pe ani, față de 2017 este mai mic când am avut 296 milioane euro. Partea cea mai consistentă revine pentru străzi și dezvoltare transport (48%), locuințe sociale (21%)”

sau

“Prioritățile, așa cum au fost trimise spre publicare prin scrisoarea primarului: taxele și impozitele locale nu sunt majorate; centura metropolitană este cel mai important lucru pe care l-am reușit prin deblocarea acestui proiect; sunt finalizate documentele pentru realizarea pasajelor Mărăști și Tăietura Turcului; în 2018 vor începe lucrările la noul pod al Porțelanului și reabilitarea podului Fabricii; pregătirea modernizarea podului Garibaldi; o prioritate constantă, cel târziu în luna mai vor fi puse în circulație primele autobuze electrice, avem în vedere și achiziționarea de tramvaie și troleibuze; investiții suplimentare pentru modernizarea Spitalului Clujana”

sau

„Nu vom scădea un leu pe tot ce înseamnă ONG, culte, sănătate, școli, cel puțin la nivelul de anul trecut vom menține finanțarea și anul acesta, nu este exclus să fie majorate”.

Au urmat propunerile puținilor cetățeni. Adrian Costina, de la platforma civică Demos a propus alocarea unor bani pentru studii de fezabilitate pentru linii noi de tramvai care să lege Calea Dorobanților de gară. A vorbit și despre metrou, care s-ar putea face și în pantă, deci s-ar preta și în cartierul Zorilor.
Boc a precizat că va lăsa totul la mâna specialiștilor.Metroul nu este un subiect nou, de anul trecut se vorbește intens despre acest lucru.

“Vom avea propunerea specialiștilor care vom vedea ce spun, cum va arăta Clujul peste 25-30 de ani. Dacă aceste lucruri nu le discutăm astăzi va fi prea târziu. Nu vom avea metrou peste 10 ani, este vorba despre Cluj cum va arăta el peste 30 de ani, deocamdată nu avem nici centuri metropolitane. Despre linia de tramvai vom lăsa specialiștii să analizeze propunerea aceasta”, a spus primarul.

Linie de tramvai nu va fi pe Dorobanților. Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca l-a lămurit pe Adrian Costina.

“O primă soluție ar fi ca Dorobanților să o redăm transportului public, acum avem o singură linie de autobuz, propunerea noastră în primă instanță ar fi să analizăm introducerea unei linii de troleibuz, înaintea unei discuții despre o linie de tramvai”, a precizat Neag.

Fostul viceprimar Anna Horvath a propus impozit redus pentru familiile care au trei copii și o locuință sub 100 de mp și impozit redus 100% pentru cei care au mai mult de trei copii.

Consilierul local Dan Morar și primarul Emil Boc au mai animat puțin atmosfera când au avut o discuție aprinsă pe tema sediului Școlii Generale Iuliu Hațieganu. Elevii învață înghesuiți într-un imobil mult prea mic, iar Primăria nu poate prelua o clădire a Telecom din cauza pretențiilor proprietarului. Morar a spus că și-a asumat proiectul legat de Școala Iuliu Hațieganu în urmă cu trei ani și că speră ca neconcretizarea acestuia să nu fie legată de faptul că se află în opoziție. A fost momentul exploziei primarului.

“Chiar sunteți incorect, de câte ori nu am dezbătut împreună cu dumneavoastră….Haideți, vă rog…este o chestiune atât de serioasă…De ce Dumnezeu?…Dumneavoastră puteți lua dreptul de proprietate al Telecomului? Dumnezeule! Noi avem pregătită investiția”, a spus Boc, iritat.

Replicile au fost pe alocuri de neînțeles, Boc și Morar au vorbit unul peste altul. Dar totul e bine când se termină cu bine, cei doi s-au liniștit și dezbaterea a mers mai departe.

Consilierul local Adrian Mureșan a propus ca să se rezolve cumva problema străzilor neasfaltate și să se găsească metodele legale ca să se introducă cât mai repede utilitățile și apoi să se treacă la asfaltare.

“Sunt cu totul de acord, obiectivele se regăsesc în preocupările noastre. Lucrăm de șase luni, le-am cerut tuturor deținătorilor de utilități să ne spună pe ce străzi pot interveni. Avem 42 de străzi fără lucrări de modernizare pe care nu putem interveni”, a spus primarul.

După aproape trei ore, evenimentul s-a încheiat. Așadar, cu o prezență foarte redusă și cu propuneri aproape zero, dezbaterea a fost bifată, urmează ca proiectul să fie votat într-o ședință de Consiliu Local viitoare. După cum spuneam și la început – rămâne cum am stabilit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *