In vizor

Dezastrul pe care l-a lăsat furtuna în urmă în Huedin și Valea Drăganului

Cea mai lovită zonă de furtună din întregul judet a fost orașul Huedin. Aici, peste 250 de gospodării au fost afectate, 60 de mașini au fost avariate, iar în Parcul Tineretului copacii au fost smulși din rădăcini. 

Spitalul Orășenesc din Huedin a rămas complet fără acoperiș. Vântul puternic a decopertat clădirea nouă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar pacienții nu au trebuit mutați în altă clădire. 

„Am ajuns în jurul orei șase, curtea era un dezastru! După cum se vede, acoperișul a fost distrus în totalitate la clădirea nouă. În partea din spate au fost geamuri crăpate la etajul I. O parte din acoperiș era în șosea, a blocat circulația. Am mobilizat toți colegii de acasă, am anunțat ISU, Prefectura Cluj, DSP-ul, Primăria Huedin. S-a declarat situația de urgență, au fost evaluate pagubele”, a spus Silvia Gabor, managerul spitalului. 

Drumul Național 1 a fost blocat ore bune, iar oamenii au trebuit să aștepte neputincioși în mașini până echipele de intervenție și-au făcut treaba. Și în Valea Drăganului a fost dezastru. Sătenii au rămas fără curent și fără acoperișuri. Copacii au căzut pe case, stâlpi de înaltă tensiune s-au rupt și totul s-a întâmplat în doar câteva minute. Unii oamenii au fost surprinși departe de case și au fugit să își salveze viața.

„Eram acolo sus pe deal și dintr-o dată a început să bată gheață și să bată vântul. Nu am știut în ce direcție să o iau, se rupeau copacii în toate direcțiile. Vântul puternic a ținut cam 5 minute”, a spus un sătean.

Alte persoane au rămas fără munca lor de o viață, fără un acoperiș deasupra capului și au fost nevoiți să apeleze la mila vecinilor ca să aibă un loc unde să doarmă peste noapte.

„A fost furtună și gheață și un viscol de în viața mea… sunt de 70 de ani, dar așa ceva nu am întâlnit. Vă rog să mă credeți că nu am întâlnit. Tot, și casa și șura! Acoperișul și de pe șură și de pe casă! Nici nu am unde să dorm. Am venit la vecini, sunt niște domni din Oradea și au scăpat. Eu singură, văduvă, n-am pe nimeni”, a spus o pensionară. 

Vijelia a blocat și drumul spre Barajul Drăgan-Floroiu. Zeci de copaci căzuți au făcut imposibil accesul spre stațiune. Echipele au intervenit în cel mai scurt timp în frunte cu prefectul județului. Echipaje de la Drumuri Județene, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și Salvamont au muncit până dimineață pentru eliberarea drumului.

Situația se îmbunătățește prin prisma faptului că tot mai puține unități administrativ teritoriale (UAT) sunt afectate de lipsa energiei electrice. La ora 20 aveam circa 22 de UAT-uri, adică circa 16.000 de persoane afectate parțial, nu total, doar parțial de lipsa energiei electrice. Cei de la Electrica atunci aveau 16 echipe pe teren plus 5 în pregătire, deci la ora aceasta lucrează cu toate 21. Cei de la ISU au 21 de echipaje în teren. Lucrăm cu toate forțele, nu avem situații deosebite, nu avem situații grave din punct de vedere medical”, a spus Aurel Cherecheș, prefectul județului Cluj.

Codul galben de vijelie s-a prelungit până noaptea la ora 3, însă nu au mai fost înregistrate alte situații de urgență. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *