Sanatate

Dezastrul din Clinica de Oftalmologie Cluj, pasat de la Guvern la județ. Sorina Pintea: „Acea clădire este proprietatea Consiliului Județean Cluj. Nu e în regulă…”

Condițiile mizerabile în care sunt tratați pacienții la Clinica de Oftalmologie din Cluj-Napoca au ajuns în atenția Ministerului Sănătății. După ce deputatul clujean, Emanuel Ungureanu, a surprins în imagini jegul în care sunt internați pacienții, dar unde sunt nevoiți să muncească și medicii, Sorina Pintea a declarat că Direcția de Sănătate Publică Cluj va face verificări cu privire la condițiile din Spitalul Județean Cluj. De asemenea, Pintea a susținut că responsabilitatea în acest caz îi revine Consiliului Județean Cluj, care a dat vina în permanență pe partidul de guvernământ pentru situația din spitale și nu a investit în reabilitarea și modernizarea clinicilor medicale. 

La finalul săptămânii trecute, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, semnala faptul că pacienții internați la Clinica de Oftalmologie din Cluj sunt nevoiți să cumpere toate materialele necesare operației din cabinetele private ale medicilor.

CITEȘTE ȘI: Dezastru la Clinica de Oftalmologie din Cluj-Napoca. Emanuel Ungureanu: „Pacienții își cumpără din cabinetele private ale unor medici TOATE materialele pentru operație” VIDEO

Condițiile sunt de neimaginat: pereți scorojiți, grupuri sanitare infecte, fără hârtie igienică, igrasie și mizerie. 

„Acea cladire in care funcționează Spitalul de Oftalmologie este proprietatea Consiliului Județean Cluj. Nu e in regulă ce s-a intamplat.

După ce am primit imaginile, am luat legatura cu managerul si l-am rugat sa imi faca un raport”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

”Managerul a spus ca s-au investit anul trecut 260.000 de lei în parter, am spus ca asta nu se intampla, am spus ca ma interesează si ce se intampla la etaj. 

Luni de dimineata cei de la DSP vor merge la această clinică și tot luni voi verifica personal care au fost inspectorii care au făcut controlul, pentru ca în aceste zile se desfășoară acest gen de control”, a mai spus Pintea.

De asemenea, Sorina Pintea a semnalat faptul că repsonsabilitatea în acest sens îi revine Consiliului Județean Cluj, doar că administrația județeană a Clujului a așteptat în tot acest timp ca Ministerul Sănătății să aloce bani și nu a considerat de cuviință să investească în reabilitarea și modernizarea Spitalului Județean, rezumându-se la acuze adresate partidului de guvernământ. 

Clinica de Oftalmologie funcționează într-o clădire veche, construită în 1890. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare. 

„Până în prezent nu am primit fonduri de la Consiliul Județean.

Ceea ce am putut noi face anul trecut: s-a pus în funcțiune un lift pentru pacienți și s-a renovat parterul”, a declarat Eva Kis, director de îngirjiri medicale Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

Dincolo de promisiunile reînnoite în fiecare an, prin care Consiliul Județean Cluj anunța alocări substanțiale în clinicile medicale din județul Cluj, starea deplorabilă în care se găsește Spitalul Județean Cluj, confirmă contrariul. 

CITEȘTE ȘITișe se laudă cu alocări de 5 mil euro pentru Spitalul Monobloc. Ungureanu: „Este o catastrofă să vii în an electoral cu o asemenea „petardă”, pe un subiect atât de sensibil”

De fapt, după cum susține și Emanuel Ungureanu, condițiile improprii din spitalele clujene au fost făcute publice încă din anul 2013, dar cu toate acestea Ministerul Sănătății nu a luat nici o măsură în privința managementului acestui spital. 

„Am solicitat demiterea managerului Spitalului Județean Cluj, din anul 2013, am semnalat tone de nereguli.

Vorbesc neîntrerupt de atunci despre toate abuzurile și ticăloșiile comise în acest spital.

S-au schimbat între timp 4 miniștri și managerul este tot în funcție”, a notat Emanuel Ungureanu. 

În fond, singurii perdanți sunt de fapt pacienții.

Responsabilitatea în prvința condițiilor absolut inumane din Spitalul Județean Cluj, în care funcționează 42 de secții în 33 de clinici, este pasată de la Guvern la Consiliul Județean și invers. Cetățenii, adică pacienții, sunt captivi în acest joc fără sens al autorităților centrale și județene.

În vreme ce Consiliul Județean Cluj este implicat în proiecte care să-i sporească capitalul de imagine, Ministerul Sănătății este antrenat în propriul joc, prin care responsabilizează administrația județeană. Pacienții sunt prinși la mijloc și par a reprezenta ultimul aspect luat în considerare de guvernanți. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *