Focus

Dezastru în țară cu autorizațiile de prevenire a incendiilor. În județul Cluj, doar 14 școli nu dețin un astfel de aviz

Scris de 206

Ministrul Educației Liviu Pop a făcut un anunț năucitor. Doar un sfert din unitățile de învățământ din România au autorizații și avize de prevenire și stingere a incendiilor. Din peste 31.000 de școli, doar în jur de 6.500 au toate actele puse la punct. Județul Cluj stă însă foarte bine la acest capitol, în comparație cu restul țării. 

Din cele 241 de unități școlare care există la nivelul județului Cluj, doar 14 au nevoie de autorizație PSI. 

„Au avut loc modificări constructive și în urma unor astfel de modificări trebuiau să solicite obținerea avizului”, a explicat Ciprian Cornea, reprezentant al Inspectoratului de Situații de Urgență Cluj. 

Între un aviz PSI și o autorizație de securitate la incendiu însă există o diferență, explică reprezentantul ISU. Avizul se emite pe baza unui proiect de construcție sau modificare. În cazul unităților de învățământ, modificările constructive trebuie să fie mai mari de 150 de metri pătrați pentru a fi nevoie de aviz. 
După ce sunt finalizate lucrările, atunci unitatea trebuie să obțină o autorizație de securitate la incendiu, după ce un reprezentant la ISU face o verificare amănunțită, pentru a vedea dacă construcția este în concordanță cu avizul primit inițial. Toate clădirile au nevoie de astfel de autorizații, cu câteva excepții.

„Toate clădirile care au fost construite înainte de 1989 și la care nu s-au adus modificări nu se supun obținerii de autorizații de securitate la incendiu”, a adăugat Ciprian Cornea. 

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat că în cel mult doi ani, toate unitățile școlare din România vor avea autorizație de securitate la incendiu. 

„Ce nu s-a făcut 26 de ani în România, adică alocarea de sume de la bugetul de stat către primării în vederea reabilitării și construcției de școli, noi am făcut. Acum o lună de zile, am aprobat 2500 de proiecte pentru reabilitare și construcții noi de clădiri. Banii aceștia sunt în bugetele autorităților locale, veniți de la Ministerul Dezvoltării. Fiecare primar își organizează licitațiile pentru construcție și dezvoltare. Ministerul Educației este proprietar pe clădirile de la palaturi și cluburi. Avem obligația ca acele școli fără autorizație să le reabilităm sau să facem altele noi”, a declarat Liviu Pop în cadrul unei conferințe de presă. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE