In iulie 2015, o groapa de pe drumul judetean 109B Fundatura – Cornesti a bagat in spital trei persoane. Evenimentul rutier a avut loc in apropiere de DN1C Cluj-Napoca – Dej. Soferul unui autoturism Opel se indrepta spre Cornesti, insa din cauza drumului plin de gropi acesta a fost nevoit sa faca slalom pe ce a mai ramas din sosea. Intr-o curba, acesta se afla pe contrasens, incercand sa evite gropile, moment in care din fata s-a apropiat un autoturism. In acel moment, pentru a evita impactul cei doi soferi s-au incadrat pe cealalta banda si s-au ciocnit frontal.
Drumul judetean 109B Fundatura – Cornesti nu a mai fost reabilitat de foarte multi ani, desi locuitorii si cei care tranziteaza zona se planga ca isi strica masinile in mod regulat. Dupa ce s-a vazut ca se putea ajunge la o tragedie, ca o femeie aflata in pragul nasterii putea fi ranita grav si sa isi piarda copilul din cauza unui drum lasat de izbeliste de autoritatile judetene, Consiliul Judetean Cluj s-a laudat ca, in 2015, din cei 13 kilometri de drum au apucat de-au asfaltat… 2,1 kilometri. In luna mai 2015, cei de la CJ Cluj se laudau in mass media ca: “pe situatia lucrarilor de asfaltare, plombari si marcaje pe drumurile judetene din Cluj, pe DJ 109B Fundatura – Cornesti (lucrare demarata luni, 25 mai, de la Stoiana la Morau), s-au pus doua straturi de asfalt pe o lungime de 2 kilometri”. Iar la 1 octombrie 2015 ni se spunea ca:
Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat a Cluj va interveni pe 25 de tronsoane de drum. Banii au fost alocati in urma rectificarii bugetare din luna august.
Potrivit RAADPP Cluj, (…) Lucrari de investitii si modernizari se mai efectueaza in acest moment pe DJ 109B Fundatura – Cornesti, unde se asterne piatra sparta si covor asfaltic in doua straturi (…).
Ca, dupa un an, prin intermediul unui comunicat de presa postat pe pagina personala de facebook a fostului presedinte al PSD Cluj, Remus Lapusan, acesta sa se laude ca:
„In sedinta Consiliului Judetean din 22 iulie am sustinut alaturi de colegii mei alocarea a peste 11 milioane de lei pentru reparatia drumurilor judetene. Sper ca in urmatoarea perioada aceasta suma de bani sa fie cheltuita cat mai eficient in interesul clujenilor.”
Printre aceste drumuri, nici o surpriza, este si tronsonul Fundatura – Cornesti.
Ca Remus Lapusan incerca sa se laude cu ceva cu ce n-ar fi trebuit sa se laude, ca se mai laudase candva, nu este o noutate. El oricum traieste in imaginarul sau, acela in care PSD a dat tarii sa aiba fiecare cetatean kilometrul sau de autostrada.
Istoria reabilitarii acestui tronson de drum judetean este oricum veche, chiar si pentru istoria noastra recenta. Conform actelor din CJ Cluj privind “tronsoanele de drum propuse pentru a fi incluse in programul de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene pentru perioada 2010 – 2012”, Lotul 6: DJ109B Fundatura-Cornesti era programat sa fie reabilitat pentru campania din 2012.
In martie 2011, Consiliul Judetean Cluj, prin Comisia de evaluare constituita la nivelul forului judetean si a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat al Judetului Cluj, anunta ca “a finalizat procedura de evaluare a ofertelor din cadrul procedurii deschise organizate in vederea atribuirii contractelor de proiectare si executie a lucrarilor de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene din judetul Cluj pentru perioada 2010 – 2012”.
(…) Ofertantul declarat castigator pentru toate cele 7 loturi este Asocierea SC Midanne Invest Grup SRL, SC Panpetrol Com SRL, SC Specialist Consulting SRL, SC Proiect Bucuresti Grup Consultanta Imobiliara SA, SC Simarc SA, SC I&C Transilvania Constructii SRL, SC Coratim SRL, cu urmatoarele oferte financiare:
(…) – LOT 6 cu total cost de 112.413.254,27 lei fara TVA, respectiv 26.091.648,00 euro fara TVA; (…)
„Este cel mai important proiect de infrastructura a judetului Cluj derulat in ultimii 20 de ani, fiind o premiera in acest sens si la nivel national fiind avute in vedere modernizarea a aproximativ 720 km de drumuri judetene. Sunt convins ca in doi ani judetul nostru va beneficia de o infrastructura de transport rutier adecvata, care alaturi de dezvoltarea infrastructurii de transport in general sa duca la cresterea atractivitatii Clujului pentru investitii. La acestea se adauga si gradul de multumire a cetatenilor. In cadrul intalnirilor avute in ultimii ani cu cetatenii din judet, preoblema infrastructurii de transport s-a reliefat, de departe, ca fiind principala doleanta a acestora”, declara Alin Tise, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Cluj.
Un an mai tarziu, un proiect al NV Construct Road Design, din octombrie 2012, descrie lucrarea ca aflata in faza “P.T. + D.E.”:
Amplasament: Judetul Cluj, intravilanul si extravilanul comunelor Baisoara, Valea Ierii, Iclod, Cornesti, Sic, Bontida, Jucu
Beneficiar: Judetul Cluj prin R.A.A.D. P. P. Cluj
Elemente caracteristice: 3 drumuri judetene: DJ 107N Baisoara – Valea Ierii, DJ 109B Fundatura – Cornesti si DJ 109D Sic – Visea – Costea. Lungimea totala a drumurilor studiate: 68,4 km, clasa tehnica IV. S-au proiectat 5 poduri, ziduri de sprijin, santuri, rigole, podete etc.
Valoarea investitiei: 23,7 milioane Lei
Sursa de finantare: Fonduri proprii
Important este ca lucrurile incepute candva bine, sa se termine altcandva la fel de bine. Azi, 23 august, lucrarile de modernizare a drumului judetean nr. 109B Fundatura – Cornesti au fost finalizate.
„Ma bucura faptul ca „zestrea” de drumuri judetene reabilitate prin lucrari ample, in profunzimea lor, incepute cu refacerea fundatiei, s-a imbogatit cu un sector pe care s-a turnat covorul asfaltic in doua straturi si pe care se poate circula in cele mai bune conditii. In acelasi timp, tocmai pentru ca este vorba despre lucrari complexe de care ne dorim sa beneficiem cat mai multi ani, am dispus verificarea cu strictete a calitatii si a conformitatii tuturor lucrarilor executate”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Si noi ne bucuram si asteptam sa fim lamuriti unde s-a dus tot efortul anilor precedenti in care “zestrea” judetului nu a putut fi inzestrata si, mai ales, unde sunt banii aceia despre care am aflat mai sus ca s-ar fi alocat: au fost ei cheltuiti?
Mai ales ca, din imaginile puse la dispozitia mass media, se vede clar cam ce “modernizre” s-a efectuat: fara rigole pentru colectarea apelor pluviale, fara santuri pe margine, ma rog, chestii descrise intr-un alt proiect al aceluiasi oropsit drum judetean.
PS: Mai triste decat istoria acestei modernizari sunt titlurile triumfaliste din presa locala din care aflam ca acest drum s-a „modernizat intr-un timp record”… Care-i recordul, confrati jurnalisti si care-i timpul? Avand in vedere ca cei de la CJ Cluj se cacaie din mandatul anterior al lui Tise sa finalizeze ceva – adica macar de acum 4, 5 ani.