Amicii ziarului

Despre dulcea si inselatoarea aroma a teoriei conspiratiei

Este foarte la indemana sa credem ca exista grupuri de indivizi sau organizatii mondiale ce au ca scop inrobirea maselor. E mult mai simplu sa traim cu scuza impotentei noastre sufletesti de a actiona, explicand lipsa noastra de actiune in termeni nou invatati la cursurile de economie tinute zilnic pe la televiziuni si invocand soptit-conspirationist imposibilitatea de a ne opune noii ordini mondiale.

Toata lumea vorbeste de noua ordine mondiala, dar nimeni nu o poate defini. In Evul Mediu, impotenta maselor era pusa pe seama maniei lui Dumnezeu, iar in antichitate zeii ne erau potrivnici.

Acum ne este rusine sa dam vina pe supranatural, deci inventam noii zei. Atotputernicii economiei mondiale tin loc de sperietoarea din lanurile mintii si sufletului nostru si nu ne lasa sa traim asa cum ne dorim noi, ci asa cum ne impun ei. Inventam teoria globalizarii conspirationiste si nu ne dam seama ca, de fapt, acesta este un fenomen necesar care nu poate fi oprit. Globalizarea este o confirmare a faptului ca am evoluat, ca am reusit sa depasim distantele si barierele tehnologice, am reusit sa cream un om nou, mai bine informat si care are la indemana tot ce este mai bun pentru a trai in plan material.

Pe niciunul dintre sustinatorii teoriei conspirationiste a globalizarii nu i-am auzit sa fie ingrijorati de disparitia culturii umaniste, a fisurarii conceptului de stat-natiune, a redefinirii ideii de democratie, aceastea fiind consecinte firesti ale globalizarii.

Toti cei care dezvolta teorii ale conspiratiei si cei care cred in ele nu sunt capabili sa faca fata noului si prefera sa se ascunda in pestera mintii lor atunci cand vad focul evolutiei, desi le sta in putere sa se opuna cursului istoriei prin actiunile lor. De ce prefera sa vorbeasca in loc sa actioneze? Este mai comod, este mai facil, decat sa lupti organizat si metodic.

Vorbesc soptit-conspirationist despre pericolul globalizarii cu o limba romana presarata la fiecare al doilea cuvant cu englezisme, nedandu-si seama ca in acest fel dam nastere unei noi epoci in care engleza devine noua latina. Isi concentreaza toate actiunile lor de zi cu zi catre partea economica vorbind si visand doar la bunastare materiala. Nu isi dau seama ca, in felul acesta, dezvolta si sustin comportamente sociale lipsite de fond si orientate doar spre cicluri productie-consum. Isi mesteca Mc Sandviciul in timp ce iti povestesc despre pericolul in care ne pune globalizarea, distrugand culturile traditionale.

Poate ar trebui sa constientizam tot mai mult ca pericolul globalizarii consta in ostracizarea individului, facandu-l sa nu se mai simta apartenent la nimic, sa creada in forte oculte, sa renunte la constiinta, cultura, religie si, in final, sa isi piarda sensul, sa se dezumanizeze.

Daca veti crede in teoriile conspirationiste ale globalizarii dezvoltate de indivizi lasi, nu veti gasi niciodata puterea sa creati revolutia necesara autodeterminarii voastre ca individ. Si aici nu incit la revolta sociala. Va incit sa creati in fiecare dintre voi o noua revolutie umanista, o noua Renastere a individului, caci altfel urmatoarea etapa in care va intra omenirea va fi una a haosului, iar noi vom crede cu tarie ca este vorba de haos controlat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *