In vizor

Despăgubirile pentru culturile de primăvară calamitate, acordate abia din februarie 2021

Aflat într-o vizită electorală în județul Buzău, ministrul Agriculturii, clujeanul Nechita Adrian Oros a declarat că fermierii români ale căror culturi de primăvară au fost calamitate vor primi despăgubirile aferente din partea Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) abia din lunile ianuarie-februarie ale anului următor. Este vorba de o suprafață de peste 1 milion de hectare de culturi afectate.

„La rectificarea de buget de ieri am primit sume în așa fel încât să putem plăti cuantumul total pentru despăgubirile culturilor din toamnă, iar pentru culturile care au fost înființate în primăvară care, din nefericire, sunt tot undeva la 1,2 milioane hectare, aceste despăgubiri le vom da în luna ianuarie-februarie, pentru că actul normativ, ordonanța a fost notificată la Comisie și așteptăm, așteptăm aprobarea. 

Dar, sigur, nu putem să facem doar despăgubiri, despăgubiri care, oricum, nu acoperă pierderile reale.

De aceea trebuie să investim foarte rapid și consistent în tot ceea ce înseamnă, noi am spus, o strategie de gestionare a apei”, a declarat ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, în privința despăgubirilor acordate fermierilor români pentru culturile de primavară calamitate. 

Oros a anunțat încă din prima parte a lunii noiembrie 2020 că proiectul de hotărâre de Guvern a fost deja notificat la Bruxelles de Comisia Europeană, pentru a primi aprobarea. 

Din păcate, culturile calamitate se întind pe o suprafață imensă de cca 1,2 milioane de hectare la nivel național pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are nevoie de aproxiamtiv 1 miliard de lei. 

În plus, aceste fonduri nu sunt cuprinse în exercițiul financiar actual, chiar și după rectificarea bugetară, astfel încât cel mai probabil aceste costuri vor fi suportate din bugetul pentru anul 2021.

Cele 1,2 milioane de hectare de culturi afectate cuprind peste 700.000 ha suprafețe afectate cu culturi de porumb, plus alte cca 240.000 ha cultură de floarea soarelui, precum și alte 15 culturi afectate. 

Cuantumul despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate – care vor fi acordate abia din ianuarie-februarie 2021 – ar putea fi stabilite la nivelul despăgubirilor pentru culturile de toamnă, potrivit „speranțelor” exprimate de secretarul de stat George Scarlat. 

Ludovic Orban afirma în septembrie 2020, la debutul acordării despăgubirilor, că maximul despăgubirilor pe hectar acoperă un procent de 82%.

În acest context, APIA virează doar 82% din valoarea cuantumului integral promis:

Grâu – 925 lei/ha, Secară – 925/ha, Triticale – 805 lei/ha, Orz – 912 lei/ha, Orzoaică – 951 lei/ha, Ovăz – 772 lei/ha, Rapiță 1002 lei/ha.

CITEȘTE ȘI: Despăgubirile de secetă promise fermierilor de ministrul Adrian Oros, cu cca 20% mai mici decât sumele anunțate inițial VIDEO

Ministrul Agriculturii a amintit că seceta a fost dublată de situația epidemiologică dificilă, cauzată de pandemia de COVID-19, aspect ce a determinat necesitatea acordării despăgubirilor, inițiate în septembrie 2020. Potrivit ministrului, pentru culturile de toamnă despăgubirile au fost acordate integral. Din păcate, plățile pentru culturile de primăvară calamitate, pe o suprafață de 1,2 milioane ha la nivel național, vor fi acordate în lunile ianuarie-februarie 2021, cel mai probabil, din noul buget. 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: nechitaadrianoros/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *