In vizor

Despăgubirile de secetă promise fermierilor de ministrul Adrian Oros, cu cca 20% mai mici decât sumele anunțate inițial VIDEO

Scris de 43

Despăgubirile de secetă promise fermierilor români de ministrul Adrian Oroș au fost executate doar parțial, după cum a fost nevoit să recunoască secretarul de stat George Scarlat în cadrul ședinței de guvern de joi. Din păcate, contrar prevederilor inițiale privind cuantumul despăgubirilor pe hectar anunțate și promise de Ministerul Agriculturii, banii au fost alocați de guvernul pnl-ist în proporție de 82%, astfel încât diferența urmează să fie alocată abia după rectificarea bugetară ori din fondul de rezervă al Executivului. 

În cadrul ședinței de guvern de joi, Lucovid Orban a recunoscut că fermierii nu încasează integral sumele stabilite pentru despăgubirile de secetă la culturile înființate în 2019. 

Ministerul Agriculturii a fost reprezentat în cadrul ședinței de joi de către secretarul de stat George Scarlat, în cazul absențelor repetate a ministrului Adrian Oroș, după cum semnalează agrointel.ro:

„Ministerul Agriculturii, ați făcut plata despăgubirilor pentru suprafețele afectate de secetă”, a fost întrebarea lui Orban. 

„Domnule prim-ministru, da, toți banii sunt în cont la fermieri.

Astăzi au fost, în anumite județe, care au avut mici probleme cu privire la depunerea cererilor, s-au făcut plata (sic!) către băncile comerciale. Deci toți banii alocați măsurii au fost trimiși către băncile comerciale, către fermieri”, a declarat secretarul de stat George Scarlat. 

„Și restul de optisprezece (sic!) la sută, când…?”, a întrebat Orban.

Scarlat: „Așteptăm o….”

Orban: „Vedem dacă nu putem da din fondul de rezervă sau așteptăm rectificarea bugetară…”, a conchis Orban în contextul bâlbâielilor secretarului de stat George Scarlat. 

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Nechita Oroș, nu a participat la ședința de guvern de joi unde s-a discutat și despre măsurile luate de ministerul pe care-l conduce privind plata despăgubirilor de secetă către fermieri conform cuantumului aprobat inițial.

ședință de guvern, joi, 24 septembrie 2020 

sursa video: guvernulromaniei/facebook.com

Plata despăgubirilor pentru secetă se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar autorizarea plăților a fost aprobată încă din 18 septembrie 2020. 

În decursul unei săptămâni, cu tot cu problemele apărute în anumite județe, banii de despăgubiri către fermieri au fost virați în ultimele zile ale campaniei electorale, însă cu jumătăți de măsură, în condițiile în care agricultorii au beneficiat cu cca 20% mai puțin decât era prevăzut în cunatumurile pe hectar aprobate inițial. 

În acest context, APIA virează doar 82% din valoarea cuantumului integral promis:

Grâu – 925 lei/ha, Secară – 925/ha, Triticale – 805 lei/ha, Orz – 912 lei/ha, Orzoaică – 951 lei/ha, Ovăz – 772 lei/ha, Rapiță 1002 lei/ha.

„Am mers pe câmp, la fermierii afectați și m-am uitat in ochii acestora și le-am promis că vor primi despăgubiri!

Deși, anul acesta trecem cu toții printr-o perioadă dificilă, cu mari constrângeri bugetare, care a afectat toate domeniile din agricultura și industrie alimentară, așa cum am promis vom fi alături și vom sprijini fermierii”, nota în august 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, clujeanul Adrian Nechita Oroș. 

Conform programului afișat de Nichita Oroș, ministru cu „agendă transparentă”, acesta s-a aflat joi într-o vizită electorală în zona Dejului, precum și la o întâlnire cu fermierii din comuna Gârbău.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto/capturi: adrianoros/facebook.com

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 11 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 12 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 12 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 13 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 13 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 15 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 16 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 17 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 17 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 1 day Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 1 day Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE