In vizor

Deşi OUG 13 a fost abrogat, fostul arhitect şef al judeţului scapă de închisoare exact pe baza prevederilor acestuia

Sanda Oltean, fost arhitect şef al judeţului Cluj, scapă de sub acuzaţia de abuz în serviciu şi obţine achitarea din partea judecătorilor Curţii de Apel Cluj, care i-au admis apelul declarat împotriva sentinţei Judecătoriei Cluj care o condamnau la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare, arată BZC.ro

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au desfiinţat, în întregime, soluţia instanţei de fond şi au dispus anularea schimbării încadrării juridice a faptei pentru care Oltean a fost trimisă în judecată, invocând prevederile art. 396 alin. 5 Cod Procedura Penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod Procedura Penală, prin raportare la Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, achitând-o astfel pe incupata de acuzaţiile aduse. Instanţa clujeană a dispus, de asemenea, că toate cheltuielile efectuate de către stat în cursul urmăririi penale, camerei preliminare şi a judecăţii să rămână în sarcina acestuia, respingând şi apelurile declarate de către ANAF Cluj şi CJ Cluj în cauză. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă. 

Magistraţii Judecătoriei Cluj decideau la mijlocul anului trecut schimbarea încadrării juridice în dosarul în care Sanda Oltean, fost arhitect şef al judeţului, a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie şi condamnarea acesteia la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare. Instanţa clujeană schimbă practic încadrarea juridică a acesteia, din infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată în infracţiunile de abuz în serviciu contra inteselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. În urma reţinerii concursului ideal între cele două infracţiuni, Sanda Oltean a fost condamnată la pedeapsa rezultantă cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare. 

Sanda Oltean, fost arhitect şef al judeţului Cluj, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În dosar apare chiar şi exercitarea unei influenţe asupra fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, dar şi a unuia dintre vicepreşedinţi, însă aceştia nu apar în dosar. Sanda Oltean şi-a recunoscut fapta şi a recunoscut, într-o declaraţie acordată unui săptămânal local, faptul că a vorbit cu preşedintele şi vicepreşedintele CJ Cluj pentru a stabili înainte de aflarea rezultatului cine este câştigătorul concursului de şef Serviciu Urbanism. 

Fosta arhitectă şefa a judeţului a fost acuzată de către procurori că ar fi încercat să îşi angajeze o prietenă, pe Lucia Domsa, drept şef al serviciului urbanism prin intermediul unor relaţii pe care acesta le avea la conducerea instituţiei. Chiar dacă candidată nu îndeplinea toate criteriile necesare, arhitectul şef al judeţului i-ar fi garantat prietenei sale că ar fi vorbit cu preşedintele şi vicepreşedintele CJ Cluj, mai notează BZC.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *