In vizor

Deși Oros anunța o suplimentare de peste 8 miliarde de lei, ministerul Agriculturii ar putea primi doar 150 milioane lei la rectificarea bugetară

Ministerul Agriculturii a solicitat la rectificarea bugetară credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei, un total de 8,1 miliarde de lei potrivit ministrului Adrian Oros. Însă, conform proiectului Ordonanţei cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, publicat la finalul săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Finanţelor, Agricultura ar putea primi doar 150 milioane de lei.

Potrivit documentului publicat în dezbatere de Ministerul de Finanțe, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește o sumă modestă comparativ cu suma solicitată de MADR.

Ministerul Agriculturii + 150,0 milioane lei. Se propune alocarea de sume suplimentare necesare pentru acordarea sprijinului financiar aferent motorinei utilizată în agricultură pentru trimestrul II al anului 2021 (+150 milioane lei), pentru realizarea Programului național antigrindină (+26,0 milioane lei), pentru onorarea obligațiilor de plată stabilite în sarcina agențiilor de plăți (+2,0 milioane lei), precum și pentru plata despăgubirilor civile aflate în sarcina instituțiilor publice din subordine (+1,1 milioane lei). Având în vedere execuția cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului s-au identificat economii la transferuri între unități ale administrației publice (-29,1 milioane lei), se arată în proiectul de rectificare bugetară.

În acest context plata despăgubirilor restante de secetă, suplimentarea ajutoarelor naționale tranzitorii, precum și suplimentarea ajutorului de stat pentru înființarea și menținerea registrelor genealogice la animale și alte ajutoare pe care le anunța ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, ar putea fi tot mai dificil de realizat. 

CITEȘTE ȘI: Plata despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă în 2020, programate după rectificarea bugetară. Adrian Oros: „Asta ar fi ceea ce ne-am dori, dar nu știm care vor fi posibilitățile”

 „La rectificarea bugetară, pentru că știu că o să mă întrebați, noi am cerut și am fundamentat și am trimis săptămâna trecută către Ministerul Finanțelor, sumele necesare pentru a fi suplimentate la rectificare.

Atât credite de angajament cât și credite bugetare. (…).

În total, am cerut credite de angajament 4,6 miliarde și credite bugetare 3,5 miliarde lei.

Sigur asta ar fi ceea ce ne-am dori, dar nu știm care vor fi posibilitățile și care sunt sumele disponibile, cu siguranță că fiecare minister va cere pentru tot ceea ce consideră că este necesar. 

Dar noi am încercat să fundamentăm fiecare din această sumă și să explicăm care este noima pentru care cerem acești bani”, declara ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă de la finalul lunii iulie 2021. 

Recent, Florin Cîțu anunța o execuție bugetară de 79% la Ministerul Agriculturii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

featured image: captură adrianoros/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *