Analiza

Desi doua tururi pentru primari ar avantaja PSD la Cluj-Napoca, social democratii clujeni sustin boicotarea alegerilor daca se modifica legea electorala

Scris de 209

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca social democratii vor boicota alegerile locale si nu vor participa la vot in cazul in care se va schimba legea electorala si se va reveni la doua tururi de scrutin pentru primari.

“Daca isi permit ca cel mai mare partid sa nu participe la alegeri in semn de protest fata de aceasta intentie abuziva, le dorim succes. Am informat si oficiali de la Parlamentul European despre intentia PNL si a guvernului si depre intentia noastra”, a declarat Dragnea, citat de digi24.ro.

PSD-istii clujeni, desi recunosc ca doua tururi ar reprezenta un avantaj pentru social-democrati la Cluj-Napoca, sustin boicotarea alegerilor pentru ca sunt de parere ca modificarea legii electorale cu doar cateva luni inainte de chemarea la urne ar crea un precedent periculos.

Deputatul Aurelia Cristea, candidatul pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca este parere ca legile nu trebuie schimbate dupa cum convin unora sau altora.

“Boicotarea alegerilor este o decizie a organelor de conducere ale partidului la care va trebui sa ne conformam. Eu am sustinut de la inceput doua tururi, pentru ca ofera o accesibilitate mai mare, dar daca avem o lege recenta adoptata care spune altceva, respect asta. Este o chestiune de principiu. Nu cred ca trebuie sa schimbam regulile in timpul jocului, cu 4 luni inainte de alegeri. Nu e in regula sa schimbam regulile atunci cand ne convin, la parlamentare iar o sa ne convina altceva si atunci iar o sa schimbam?”, a precizat Cristea.

Si consilierul local Gabriel Oniga este constient de avantajul pe care doua tururi le-ar reprezenta pentru PSD in Cluj-Napoca pentru functia de primar, dar nu este de acord cu schimbarea legii electorale acum.

“In principiu si eu cred ca alegerile trebuie sa se desfasoare in doua tururi, cu siguranta ne-ar avantaja pe plan local, dar sa modifici legea electorala cu trei luni inainte de alegeri nu e normal. Sa ne aducem aminte de referendumul din 2012 cand nu s-a putut modifica legea cu un an inainte. Acum, cu 3-4 luni inainte toata lumea spune ca e OK. Daca tinem la principii sa ne tinem de principii, nu doar cand ne convine”, a punctat Oniga.

Senatorul Alexandru Cordos crede ca s-ar crea un precedent periculos daca s-ar schimba acum legea electorala.

“Ar fi o situatie grava daca s-ar schimba acum legea, in timpul jocului. Reactia noastra, de boicotarea alegerilor prin neparticipare este corecta pe aceeasi scara, pentru ca schimbarea legii ar insemna un atentat la democratie. S-ar crea un precedent periculos. Nu fondul problemei ne deranjeaza, ci pericolul crearii unui precedent care ar duce Romania intr-o alta zona. In acelasi timp ar fi un lucru extrem de grav ca unul dintre cele mai mari partide sa boicoteze alegerile, nu s-a mai intamplat asa ceva in Romania. Este o capcana sa intram in fondul acestei probleme, pe cine ar avantaja sau nu. Un nou parlament poate sa ia in discutie aceste lucruri, eu as face o consultare publica, as face chiar un referendum, dar nu acum. Principiul este mai important decat fondul problemei”, a aratat Cordos.

De aceeasi parere este si deputatul social democrat Cornel Itu.

“Trebuie sa punem in balanta intreaga tara, nu numai Clujul. A fost o intelegere pentru un singur tur la primari. Regulile jocului nu se pot schimba acum, acelasi lucru se poate intampla si in toamna, la parlamentare. Suntem hotarati pe boicot, decizia se va pune in discutie astazi in BPN, la Brasov”, a punctat Itu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 9 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 9 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 15 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE