In vizor

Deși BEJ Cluj declară că nu este legal, Lorand Soares Szasz susține că a votat doar cu o poză cu buletinul

O situație bizară de exprimare a votului a fost înregistrată în cazul lui Lorand Soares Szasz, cunoscutul business coach clujean, care a postat pe pagina sa de socializare o înregistrare video în care explică în detaliu cum a reușit să voteze fără buletin! Potrivit reprezentanților Biroului Electoral Județean Cluj, o asemenea acțiune este imposibilă și în afara cadrului legal. 

„Azi dimineață m-am pregătit să merg la vot, cămașă albă, elegant, să merg să pun ștampiluța pe o persoană care consider că o să facă o treabă bună pentru Cluj. (…).

Frumos îmbrăcat, pregătit de vot, iau geanta, bagajul unde am actele și când mă uit: nu-i buletinul. 

Mi-am uitat buletinul în Portugalia!”, explică Lorand Szasz pe pagina sa de socializare. 

Business coachul clujean Lorand Szasz locuiește de câteva luni în Portugalia și deține atât cetățenie maghiară, română și portugheză, după cum explică în video-ul pe care l-a realizat. 

Întrucât și-a uitat buletinul în Portugalia, acesta s-a prezentat la secția de vot doar cu pașaportul, plus o poză cu buletinul salvată în propriul telefon. 

După cum relatează Szasz, membrii comisiei i-au permis să voteze după ce i-au verificat datele pe baza CNP-ului și l-au identificat:

„Totuși, am luat pașaportul și m-am dus frumos la secția de votare și i-am întrebat:

„Bună ziua, mi-am uitat buletinul în Portugalia, vreau să votez, am numai pașaportul la mine, ce să fac?”

Și domnul zice: „Îmi pare rău, dar în România, cetățean român, nu puteți să votați cu pașaportul”.

Și zic: „Dacă vă arăt pașaportul, buletinul în format electronic pe telefon, e suficient?”

Zice: „Da, sigur că da. Pe baza CNP-ului vă identificăm în baza de date, verificăm și pe liste dacă sunteți acolo pe listă și, în principiu, e ok!”

Așa că am scos repede telefonul unde aveam salvat în documentele mele o poză cu buletinul, am dat CNP ul, au verificat în baza de date, m-au găsit, m-au găsit și pe lista de votare și am reușit să votez. 

Așa că am pus ștampila, am primit abțibildul, când ajung în Portugalia pot să pun pe buletin”, relatează Lorand Soare Szasz. 

sursa video: lorand soares szasz/facebook.com

Ziar de Cluj a luat legătura cu reprezentanții Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj pentru a clarifica opțiunea votului fără buletin: pe baza unei simple poze cu buletinul și a pașaportului. 

Potrivit BEJ Cluj, votul pe baza buletinului electronic – POZĂ – ori a pașaportului, este imposibil și ilegal. 

„Legal nu e posibil să votezi pe baza pașaportului, nici a buletinului electronic, iar aceasta întrucât buletinul se scanează prin tabletă, fiind nevoie de cartea de identitate.

Doar pe baza pașaportului diplomatic ori a buletinului provizoriu se poate exercita dreptul la vot. Deci, este imposibil și nu este legal”, au precizat reprezentanții BEJ Cluj. 

Totuși, după cum relatează Lorand Soare Szasz pe pagina sa de socializare, acesta a reușit să voteze fără a avea asupra sa cartea de identitate, ci doar o poză a buletinului și pașaportul. 

Cu ce DOCUMENTE poți vota?

Prin act de identitate se înțelege (Art. 127 (1) din Legea nr. 115/2015)
• cartea de identitate
• cartea electronică de identitate
• cartea de identitate provizorie
• buletinul de identitate
• pașaportul diplomatic
• pașaportul diplomatic electronic
• pașaportul de serviciu
• pașaportul de serviciu electronic
• în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Cetățenii Uniunii Europene își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Documentele trebuie să fie valabile în ziua votării.
 
Conform Hotararii BEC nr 81 din 7 septembrie, art 3:

(1) Cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării.
Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version