In vizor

Deșeurile de pe Someș: Boc cere sancțiuni din partea instituțiilor competente, iar reprezentanții Apelor Române arată cu degetul spre primării. „Nu avem ce face” vs. „E extrem de dificil, aproape imposibil”

Scris de 313

Gunoaiele plutesc pe apa Someșului, iar malurile acestuia sunt împânzite de deșeuri. Această „față” a râului a fost neglijată contant de către Primăria Cluj-Napoca și de Primăria comunei Florești, dar și de autoritățile competente în acest caz. Acum, Emil Boc consideră că Apele Române, precum și Hidroelectrica sau Garda de Mediu trebuie să vină cu sancțiuni și verificări constante în teren. De cealaltă parte, reprezentanții Apelor Române susțin că metoda sancțiunilor este lipsită de eficacitate și ridică din umeri: primăriile din Cluj-Napoca și Florești au fost atenționate asupra dezastrului ecologic de pe Someș. Cine e (mai) responsabil? „E extrem de dificil, aproape imposibil”, conchid aceștia.

sursa video: MathiasRex/Facebook

În lipsa altor soluții, Emil Boc a solicitat recent înăsprirea sancțiunilor, menționând că în comunele Gilău și Florești este nevoie de o „activitate civică foarte consistentă”.

Totuși, colaborarea dintre administrația locală și instituțiile competente este apreciată de edilul clujean drept una foarte bună.

Cum a ajuns Someșul, în acest context, plin de gunoaie?

„Nu clujenii poluează Someșul, gunoaiele pe care le avem pe Someș vin din amonte. Asta e realitatea! Pe malurile Someșului sunt în permanență activități de salubrizare. Noi ne confruntăm cu gunoaiele din amonte nu de astăzi, ci de ani de zile.

Noi avem deschidere și colaborare bună cu Apele Române, ne-au permis să amplasăm acel baraj. Am pus acel baraj pentru a tempera nebunia asta care vine din amonte. Pe banii clujenilor!

Am discutat cu primarul din Florești și cu primarul din Gilău, dar acolo trebuie să fie o activitate civică foarte consistentă, pentru că doar prin vorbe nu vom reuși să rezolvăm problema”, a declarat recent Emil Boc.

Pentru a diminua fenomenul grav al poluării, edilul clujean susține că autoritățile statului ar trebui să facă mai multe controale și să aplice mai multe sancțiuni în amonte:

„Autoritățile statului să își facă datoria! Mă refer la instituțiile care trebuie să sancționeze. Colaborăm foarte bine cu Apele Române, cu Hidroelectrica, cu Garda de Mediu, problema este că, în amonte, dacă nu se întețesc controalele și sancțiunile, nu se va diminua acest fenomen destul de îngrijorător al poluării”, a conchis acesta.

În același timp, reprezentanții Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa au declarat pentru adevărul că responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor, iar situația a rămas neschimbată de ani de zile. 

Mai mult, aceștia apreciază că metoda sancțiunilor este una ineficientă și contrazic în mod vădit politica de ecologizare a zonei promovate de Emil Boc.

„A fost un control în primăvară la toate primăriile din judeţ, control pe care-l facem înainte de topirea zăpezii, iar Primăria Floreşti a fost atenţionată cu privire la faptul că malurile în zona respectivă nu sunt curate”, au declarat reprezentanții Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa pentru sursa citată.

Conform lui Ioan Curt, directorul sistemului de gospodărire a Apelor Cluj, responsabilitatea în privința poluării le-ar reveni locuitorilor din comuna Florești. Cu toate acestea, Primăria Florești nu a fost sancționată întrucât metoda amenzilor nu reprezintă o soluție:

„Acum vreo 3 ani cei de la Primăria Floreşti au făcut o acţiune majoră de curăţare a malurilor în zonă, lucru pe care l-au repetat şi anii trecuţi. E o situaţie dificil de gestionat, noi i-am atenţionat, i-am amendat acum câţiva ani.

Am putea să-i amendăm în fiecare zi, dar nu cred că asta e soluţia.

Soluţia este să facă în aşa fel încât să nu mai fie aruncate deşeurile pe malurile Someşului.

E extrem de dificil, aproape imposibil”, a conchis acesta.

„Vina” le revine localnicilor, a declarat Ioan Curt pentru sursa citată:

„Sunt localnicii care stau pe o lungime de circa 200 de metri care aruncă deşeurile pe malurile Someşului. Am impresia că se duc şi fac curat în zona de construcţii şi aruncă deşeurile în fundul curţii”.

Chiar și în aceste condiții, în care responsabilitatea în privința poluării Someșului este aruncată dintr-o curte într-alta, Emil Boc susține că a colaborat foarte bine cu toate instituțiile implicate, chiar dacă situația s-a înrăutățit de la un an la altul. În plus, edilul clujean a confirmat acțiunile întreprinse de autoritățile din comuna Florești, de care s-a arătat foarte mulțumit:

„Colaborăm foarte bine cu Apele Române, cu Hidroelectrica, cu Garda de Mediu, (…). Am văzut controale făcute de Poliția Locală Florești. De aia s-a înființat instituția containerului, care trebuie să rezolve problema și la sat, și la oraș. Nu avem ce face!”, a adăugat Boc.

Prin urmare, situația râului Someș, care a fost împânzit de gunoaie, rămâne în continuare incertă.

Emil Boc apreciază că, cel puțin deocamdată, „nu avem ce face”. Și solicită aplicarea de îndată a sancțiunilor.

Reprezentanții Apelor Române contestă rezultatul sancțiunilor, afirmând că situația este una imposibilă: „E extrem de dificil, aproape imposibil”.

Chiar și după vizita celebrului Ivan Patzaichin, Someșul rămâne al nimănui…

 

 

sursa foto: mathiasrex/pagina personală de facebook

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 19 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 22 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 23 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 23 hours Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 24 hours Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE