Reportaj

Deseurile Clujului ii irita pe oradeni: “Ce favoruri ne-a facut Boc ca sa-i acceptam gunoaiele?”

Depozitarea deseurilor din Cluj formeaza cozi de camioane la intrarea in halda ecologica, scrie ebihoreanul.ro. Autogunoierele din Cluj intra la descarcat cate doua sau trei, dupa cum isi golesc masinile cei de la RER Ecologic. 

Joi dimineata, la poarta Eco Bihor asteptau sa fie golite 6 camioane de Cluj, relateaza reporterii bihoreni care au realizat un reportaj la fata locului pe care il redam integral.

„Daca esti mai slab, pe caldura asta ti se face rau cand trebuie sa stai la rand un ceas in miros de gunoi”, zice un sofer, pentru sursa citata.

Primele camioane cu gunoi se pun la coada inca din zori. Unii soferi au pornit din Cluj Napoca la ora 3 dimineata si au venit intins, altii au plecat seara si au innoptat pe drum. Nimeni nu vrea sa-l prinda arsita in groapa de gunoi a Oradiei. La deschiderea depozitului, de-a lungul soselei erau deja aliniate trei camioane. Apoi, in loc sa scada, coada s-a lungit. 

„N-ar merge asa greu, poate, daca ne-ar lua in ordinea sosirii. Dar oradenii au intaietate”, zice cu naduf un sofer clujean.

Ajuns acum doua luni in imposibilitatea de a mai depozita gunoaiele in groapa judetului Cluj, inchisa din cauza neconformarii la standardele de mediu, primarul de Cluj Napoca, Emil Boc, a trimis cateva saptamani deseurile la Alba Iulia, iar cand s-a inchis si groapa de acolo, a cerut ajutorul primarului Ilie Bolojan. Firmele care se ocupa de salubritatea clujeana negociau deja de doi ani cu Eco Bihor aducerea gunoiului la Oradea. Asta pana in iulie cand, cu acordul Consiliului Local, Bolojan a semnat cu Boc o intelegere pe 3 luni privind preluarea a 9.000 tone de deseuri, lunar.
Calculele lui Bolojan au fost clare. Pe de o parte, la impartirea fondurilor UE din urmatorul ciclu bugetar, Oradea va avea nevoie de un contrafavor din partea Clujului. Pe de alta parte, pe langa tariful de 14,95 euro plus TVA pe tona de deseuri, cat platesc bihorenii, clujenii s-au obligat la inca o taxa, de neutralizare, de 2,5 euro plus TVA pe tona. 

Desi detaliul nu a fost confirmat oficial, cei 67.500 euro astfel adunati vor fi investiti in amenajarea unor zone verzi. 

„Daca Eco Bihor vrea sa demareze proiecte de responsabilitate sociala, sunt inca destule zone care trebuie amenajate”, a spus Bolojan, trasand implicit aceasta sarcina.

Incepand din 15 iulie, firmele clujene Rosal, Brantner Servicii Ecologice si Compania de Salubritate Brantner Veres trimit zilnic la Oradea 430 tone de gunoi, cu 28 de camioane. Masinile ocolesc orasul pe centura si ajung la groapa dinspre Bors, pentru a reduce riscul de poluare cu gaze, praf, mizerii si zgomot. In schimb, cozile se formeaza pe strada Matei Corvin.

„Am stat la coada si 2 ore in miros de gunoi”, zice clujeanul Petru Sabau. 

Soferii spun ca sirul de masini pericliteaza ceilalti participanti la trafic, pentru ca stationeaza intr-un loc nepotrivit. „Camioanele acopera semnele de trecere de nivel cu calea ferata. Daca are loc un accident, suntem buni de plata”, cobeste alt sofer clujean.

De aglomeratie sunt deranjati, desi au intaietate la intrarea in halda, inclusiv angajatii RER.

 „Degeaba avem prioritate daca inauntru astepti dupa altii sa intri la rampa de descarcare ori sa fii cantarit. Uneori pierd si o ora”, spune un sofer oradean. 

Si are dreptate: in deponeu lucreaza cam 100 de oameni, dar exista un singur cantar si un singur cilindru compactor pentru nivelarea deseurilor.

Cozile se formeaza dimineata, cand se intalnesc la poarta clujenii veniti de pe drum cu oradenii. Peste zi, lucrurile se mai limpezesc. 

“Soferii stiu ca dupa ora 18:30 nu se mai intra in deponeu, asa ca dupa-amiaza nu prea vin”, explica directorul tehnic al Eco Bihor, Istvan Szentes.

Gunoaiele clujenilor sunt formate din deseuri menajere si stradale. 

“Contin inclusiv materiale reciclabile, pe care le sortam spre valorificare. Intelegerea expira pe 15 octombrie. Cum este greu de crezut ca in trei luni Clujul va avea un deponeu ecologic, e de asteptat ca Boc sa ceara prelungirea contractului. „Daca Primaria accepta, noi ne conformam”, spune Szentes.

Conducerea Eco Bihor a inceput deja demersurile pentru deschiderea celei de-a treia celule a haldei. 

„Oricum trebuia sa cerem aprobarile pentru ca anul viitor sa putem lucra. La o capacitate de 683.000 tone, cat are o celula, cele 27.000 tone aduse din Cluj umplu depozitul mai repede cu doar doua saptamani. Nesemnificativ”, spune directorul, care considera ca preluarea deseurilor nu e neaparat o afacere pentru firma, cat o mana de ajutor intinsa clujenilor. 

Pentru ca, ironic sau nu, salubritatea este cam singurul domeniu in care Oradea a luat-o inaintea Clujului…

VOCEA STRAZII

Credeti ca Primaria a luat o decizie buna acceptand ca timp de trei luni gunoaiele din Cluj Napoca sa fie aduse in depozitul din Oradea?

Nu, Clujul nu merita ajutor de la Oradea, la cate obstacole au venit din partea lor in procesul de dezvoltare al orasului nostru. Si mai ales pe niste bani de mizerie…

Gigi Frugina: “Pentru Oradea nu e nimic deranjant, fiindca avem spatiu de depozitare pentru zeci de ani. In schimb, pentru un oras cu pretentiile Clujului situatia e jenanta”.
Roli Roxi: “In tot judetul Cluj nu exista un loc viran unde sa depoziteze gunoaiele? Bine ca au bani de aeroport si de festivaluri. Ce favoruri ne-a facut Boc ca sa-i acceptam gunoaiele?”
Georgeta Petca: “Intrarea unor sume suplimentare in bugetul orasului este binevenita. Poate ca nu suna bine sa fii gunoierul altora, dar si asta este o afacere”
Kovacs Levente: “In 90% din situatii ne plangem ca alte orase sunt mai tari decat noi, in special Clujul. Rampa de gunoi a Oradiei pentru asta este menita, sa colecteze deseuri”
Cristi Ursut: “Timpul ne va spune daca a fost o decizie buna sau nu. Cand vom avea noi nevoie de Cluj Napoca, atunci vom sti daca am facut bine”. 

Foto: ebihoreanu.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *