Din oras

Descoperirea „întâmplătoare” de pe șantierul Ferdinand sau pragul roman pe care clujenii l-au călcat în picioare cu lunile

Lespedea romană ce a devenit o simplă „scară” de acces pentru clujenii grăbiți, iar aceasta din cauza habarnismului autorităților în domeniu, dar nu numai, despre care am scris în câteva rânduri, a fost recent „descoperită întâmplător”, după cum notează deja unele publicații locale, de către muncitorii de pe șantier. Măi să fie? De altfel, e vorba despre o piesă arhitecturală cât se poate de valoroasă, motiv pentru care Ziar de Cluj semnala încă de la începutul acestui an că o descoperire însemnată este folosită pe post de „scară” chiar în fața unui centru comercial de pe strada Regele Ferdinand, aflată în plin șantier de peste o jumătate de an deja.

CITEȘTE ȘI Istoria, călcată în picioare, la propriu, pe Regele Ferdinand FOTO

Imaginea de mai sus a fost surprinsă de reporterii Ziar de Cluj în primele zile ale noului an. 

Tot atunci, semnalam următoarele: 

o lespede cu inscripții romane zace trântită chiar lângă scările de acces spre centrul comercial Central. Mai mult chiar: în loc să fi devenit piesă de studiu, piatra din secolele II-III a ajuns o simplă „scară” de acces, pe care calcă cu mândrie ardelenească clujenii grăbiți. 

După care, am adresat o solicitare oficială către Primăria Cluj-Napoca.

Din răspunsul reprezentanților administrației locale, aflam că putem dormi liniștiți: ne-am panicat degeaba.

Primăria Cluj-Napoca a revenit pe marginea acestui subiect cu un punct de vedere, precizând că „acea piatră, care servește drept facilitate acces la supermarketul de pe strada Regele Ferdinand, este o bordură mai veche care a fost recondiționată în acest scop”, arată reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

(Răspuns: 11079

„Referitor la solicitarea adresată, cu nr. de înregistrare
11079/101/08.01.2020, vă comunicăm faptul că acea piatră (din fotografia
anexată cererii), care servește drept facilitate acces la supermarketul
de pe strada Regele Ferdinand, este o bordură mai veche care a fost
recondiționată în acest scop”, Biroul Mass-Media, Primăria Cluj-Napoca)

CITEȘTE ȘIPrimăria susține că pragul roman descoperit pe Ferdinand nu e decât o „bordură” de acces la supermarket

Înainte însă de a primi și reacția oficială a autorităților, am discutat și cu specialiștii în domeniu, de la care aflam că, da, e o descoperire… doar că din cauza condițiilor meteo nefavorabile, marea descoperire va continua să zacă pe șantier.

Ziar de Cluj a discutat atunci cu arheologul Sorin Cociș din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei (filiala Cluj-Napoca a Academiei Române), prilej cu care am realizat o descoperire mai mare chiar decât lespedea de piatră propriu-zisă: după cum apreciază specialiștii în domeniu, este vorba de un prag de intrare într-o casă, o descoperire cât se poate de valoroasă. 

Descoperirea făcută de arheologi a fost din păcate lăsată sub cerul liber, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Desigur, nu trebuie să vă manifestați îngrijorarea: piesa a fost inventariată și se află în vizorul specialiștilor. 

După cum a apreciat arheologul clujean Sorin Cociș, tonajul acestei piese nu permite transportarea facilă a acesteia, iar informațiile conform cărora lespedea romană a devenit o simplă „scară” de acces nu s-au dovedit a fi suficient de alarmante.

Mai mult chiar, arheologii clujeni descoperiseră două asemenea piese, una dintre care a fost mutată temporar în imediata apropiere a canalului Morii:

Recent, în primele zile ale lui martie, publicațiile locale ofereu o știre „bombă”: muncitorii, deci, iar nu arheologii, au făcut o descoperire extraordinară: 

o piesă unicat din perioada romană. Și încă oare câte asemenea relicve vor mai „descoperi întâmplător” muncitorii vrednici de pe șantierul Ferdinand? 

De fapt, nu e nici măcar despre muncitori, toată stima pentru ei! 

Nici măcar despre relicve și alte asemenea descoperiri.

Ci despre dezinteresul, habarnismul și incompetența administrației locale, poate chiar și a unor „specialiști”: nu de alta, dar Ziar de Cluj semnala o posibilă descoperire încă din 8 ianuarie 2020.

Iar acum, na-ți-o bună! Muncitorii, carevasăzică, au făcut o „descoperire întâmplătoare”:

sursa captură: paulcheptea/paginapersonaladefacebook

Nici nu știi ce e cu adevărat scandalos: faptul că autoritățile nu au luat nici o măsură pentru protejarea unor asemenea piese descoperite pe șantier, faptul că au luat la cunoștință despre aceste aspecte, dar s-au făcut că plouă, transformând pragul roman într-o simplă „scară” de acces ori faptul că muncitorii au făcut o „descoperire întâmplătoare” și încă nu au primit nici recunoaștere, nici recompensă, nici vreun premiu de stat???

De fapt, istoria a fost călcată în picioare, la propriu. 

Acum, se pare că ar fi vorba despre un fost templu roman construit aici după cucerirea Daciei de către romani, iar piesa nu ar fi decât un fragment din acest zid roman vechi de 2000 de ani. 

CITEȘTE ȘIMisterul unui prag roman de intrare în casă, devenit „scară” de acces pentru clujeni, descifrat de arheologi

Iarna a cam trecut, zăpada de pe descoperirea de acum două luni s-a cam dus, haideți, e vremea „descoperirilor întâmplătoare”…

La Cluj, se poate. Se poate orice. 

Chiar și istoria poate fi făcută preș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version