Din oras

Descoperire de senzație, prima de acest fel în ultimii 120 de ani: o criptă intactă din secolul al XVII-lea în biserica reformată din Huedin

O criptă intactă din secolul al XVII-lea a fost descoperită de specialiștii Muzeului de Istorie și ai Muzeului Etnografic în timp ce realizau lucrările de reabilitare a Bisericii Reformate din Huedin. O astfel de descoperire nu a mai fost făcută în Transilvania în ultimii 120 de ani.

Specialiștii au descoperit în criptă patru sicrie, două de adulți și două de copii. Primul sicriu recuperat a fost cel al unui copil în vârstă de 3-4 ani, a căruia haine s-au păstrat foarte bine. De asemenea, a fost descifrată o inscpriție cu numele ”Banfi K”.

”Încă se mai fac descoperiri de senzație. Cum este cea de ieri, din cadrul proiectului de reabilitare a bisericii reformate din Huedin.Specialiștii MNIT și ai Muzeului de Etnografie Cluj (Dr. Csok Zsolt, responsabil științific de șantier; Ioana Cova, conservator-restaurator; Laura Troșan, restaurator, Andrei Prian, student), au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii menționate. În acesta, au fost descoperite patru sicrie (două de copil și două de adult). Pe parcursul zilei de ieri, a fost documentat și recuperat primul sicriu de copil (probabil în vârstă de 3-4 ani), bogat ornamentat cu ținte de argint, care, printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele ”Banfi K”. Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale, având la cap o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori (printre altele rozmarin). Cercetările continuă atât în teren, cât și în laboratorul MNIT, procesul fiind unul de lungă durată, mai ales metodei complexe de prelevare a rămășițelor”, transmite Muzeul de Artă

O descoperire asemănătoare în Transilvania a fost efectuată ultima oară acum 120 de ani, al cărui rezultat se poate vedea în expoziția Cornul Abundenței, MNIT.

Ziar de Cluj a contactat specialiștii Muzeului de Artă pentru a afla când vor putea fi vizitate aceste noi descoperiri arheologice. Vom reveni cu răspunsul lor.
 

Foto: Kis Gábor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *